LIVE UPDATE A opta zi de război. Comisiile Rusiei și Ucrainei au convenit pentru încetarea temporară a focului și organizarea de culoare umanitare

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 03 dec 2022, 00:45

Noi explozii în Kiev în a opta zi de război 

Sursa: instagram pesto_maestro, captura twitter nexta

A opta zi a războiului dintre Rusia și Ucraina a început cu noi explozii puternice în Kiev, dar și în alte orașe ucrainene. În cursul zilei de joi vor avea loc din nou negocieri între delegațiile ruse și ucrainene.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a opta zi, iar atacurile venite din partea armatei ruse continuă. În noaptea de miercuri spre joi au avut loc mai multe explozii în Kiev, iar autoritățile din Ucraina au confirmat că orașul Herson a fost capturat de armata rusă. 

A opta zi de război. Noi explozii în Ucraina, înainte de a doua rundă de negocieri 

Armata rusă continuă atacul asupra marilor orașe din Ucraina, motiv pentru care locuitorilor li s-a cerut să se adăpostească, în special celor din orașul Herson, care se află sub controlul armatei ruse în momentul de față. La acest moment, pagubele materiale sunt uriașe, iar printre civili se află foarte multe victime. 

În noaptea de miercuri spre joi au fost raportate cel puțin 4 explozii puternice în Kiev, în jurul orei locale 03:00.

O explozie puternică a avut loc și în apropierea gării centrale din Kiev, la distanță mică de locul unde ucrainenii evacuați se adăpostesc. Se pare că geamurile gării s-au sparat și există mai multe pagube materiale, acestea fiind cauzate de căderea epavei unei rachete.

Citeste si: Răspunsul halucinant al unui soldat rus dat tatălui său, după ce a fost luat prizonier în Ucraina: "Tată, ne-au întins o capcană"

Situația este tensionată și în orașul Mariupol. Deși trupele rusești au înconjurat orașul și continuă atacurile, autoritățile din Ucraina au precizat că Mariupol este în continuare sub controlul ucrainenilor. 

Oficialii din Ucraina spun că armata rusă a continuat atacurile și în Vișgorod, Fastiv și Obukhiv, dar și că au fost observați parașutiști și ambarcațiuni cu rachete în Marea Neagră, acestea îndreptându-se către Odesa. 

Chiar dacă atacurile armatei ruse sunt în plină desfășurare, astăzi este programată a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. În primul rând, Ucraina își dorește încetarea focului, în timp ce Rusia vrea demilitarizarea Ucrainei. Se pare că întâlnirea va avea loc în regiunea Brest, din Belarus, aflată la graniţa cu Polonia. Nu a fost comunicată ora la care va începe întâlnirea dintre cele două delegații. 

Reamintim că primele negocieri s-au încheiat fără un rezultat concret. Cele două delegații s-au întors în țările lor pentru a analiza situația, urmând să revină la masa negocierilor pentru a ajunge la un acord. 

Citeste si: Războiul Rusia-Ucraina: Ce spune un ofițer american, fost consilier la Apărare: "Jocul e aproape gata, toate trupele ucrainene au fost înconjurate"

UPDATE 20:30 Comisiile Rusiei și Ucrainei au convenit pentru încetarea temporară a focului  

A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a anunţat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak.

„Cea de a doua sesiune de negocieri s-a încheiat. Din păcate, nu avem încă rezultatele așteptate pentru Ucraina. S-a convenit doar soluția pentru organizarea de culoare umanitare”, a scris pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.

Conform înţelegerii, vor fi create „coridoare umanitare” pentru evacuarea populaţiei civile din zonele în care se derulează confruntări militare

UPDATE ORA 18:30: Republica Moldova și Georgia au semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. 

„Cetăţenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim paşnic(...) parte a lumii libere(...) Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt şi hotărât(...) Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a spus Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, potrivit stirileprotv.ro.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Tot astăzi a semnat cererea pentru demararea procedurii speciale de aderare la UE și premierul georgian Irakli Garibaşvili.

„Este o zi istorică. Semnez cererea în numele ţării. Pentru noi, un viitor în Europa este singura opţiune. Este obiectivul nostru strategic”, a spus premierul georgian Irakli Garibaşvili, conform digi24.ro.

UPDATE ORA 17:50: Premierul Nicolae Ciucă, vești bune pentru români după discuția cu  premierul plonez Mateusz Morawiecki: „Am căutat soluții pentru a rezolva situația energetică și a gazelor”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu premierul polonez Mateusz Morawiecki. Cei doi au purtat discuții cu privire la situația tensionată din Ucraina și au încercat să găsească soluții pentru ca Uniunea Europeană să nu mai depindă în niciun fel de Rusia. 

 „Împreună ne-am exprimat susținerea pentru poporul ucrainean, pentru guvernul ucrainean, pentru a putea ca împreună să putem asigura sprijinul necesar valului mare de refugiați care vin în România și Polonia. Am discutat de mecanismele interne, instituționale și despre mecanismele UE pe care putem să le accesăm. Am avut discuții despre toate măsurile care s-au luat astfel încât să putem să întărim descurajarea și apărarea pe flancul estic. Avem măsuri pe care le-am derulat împreună, este o structură militară poloneză, o structură care face parte din grupul de luptă. Am obținut acordul premierului polonez ca o subunitate să facă parte din grupul de luptă al NATO din România condus de Franța. Am convenit ca împreună să urmărim ceea ce astăzi s-a discutat și s-a semnat să fie concretizat în realitate. Am discutat aspectele legate de ceea ce putem să facem împreună pentru a rezolva situația energetică și a gazelor și am căutat împreună să găsim soluții. Am decis să continuăm să sprijinim Moldova, Georgia și Ucraina pentru aderarea la UE”, spus premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul polonez a sublinat că este nevoie de sancțiuni mai puternice pentru Rusia în perioada următoare.

„Dorim să îi chemăm din nou pe partenerii noștri din UE să implementeze un pachet curajos de sancțiuni care într-adevăr să deranjeze serios economia rusească. În fața ochilor noștri vedem cum se deplasează liniile. De la început noi am cerut nu doar să se îndepărteze firmele rusești de la piața de capital, ci și de la sistemul SWIFT. Această măsură va fi cu atât mai eficientă cu cât va fi mai largă. Ori în timpul ăsta se desfășoară discuții că ar fi bine să îi lăsăm pe Gazprom ori altă bancă. Ei bine, nu. Noi cu domnul prim-ministru suntem de acord că trebuie să fie sancțiuni pentru întregul sistem bancar din Rusia, pentru că doar asta poate duce la o schimbare în Rusia. Construim împreună cu România o strategie pentru lunile și anii următori prin discuția despre interconecări și posibilitățile de obținere din alte surse, spre exemplu din Azerbaidjan, mi-a spus domnul prim-ministru. Aceste lucruri sunt analizate astăzi. Vrem să ajungem să fim independenți de Rusia. Rusia care ia dolari din Europa și îi bagă în război. Trupele ruse ucid oameni nevinovați. Azi, zona principală de colaborare e zona Securității, pentru ca se asigura siguranța, independența și libertatea cetățenilor. România e pentru Polonia unul dintre partenerii principali. Încercam să trezim conștiința vestului. Fac apel la Comisia Europeană să dea embargou pentru cărbunele din Rusia. Dorim să aducem cărbuni din Australia, tocmai pentru a limita posibilitățile de finanțare a mașinii de război rusești. Rusia merge pe calea violenței și doar de ea depinde dacă va ieși de pe această cale, noi ne dorim acest lucru, dar decizia este a Rusiei.", a spus premierul polonez. 

UPDATE ORA 17:00: Emmanuel Macron, după discuția de o oră și jumătate cu Vladimir Putin: „Ce este mai rău abia urmează să vină”

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat la telefon aproximativ o oră și jumătate. Președintele rus i-a transmis lui Emmanuel Macron că Rusia nu va renunța la luptă până nu își va atinge obiectivul final, acela de a demilitariza Ucraina. 

„Intuiția președintelui (N.R Macron) este că ce este mai rău abia urmează să vină, având în vedere ceea ce i-a spus președintele Putin. Ambiția sa este de a cuceri toată Ucraina”, a transmis Palatul Elysee prin comunicat de presă, potrivit biziday.ro.

La rândul său, președintele Emmanuel Macron i-ar fi explicat lui Vladimir Putin că faptele lui vor avea consecințe grave pe termen lung.

„Te minți singur. Va costa scump țara ta, țara ta va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”,  i-a spus Emmanuel Macron lui Vladimir Putin.

UPDATE ORA 15:00: Primarul orașului Mariupol, mesaj disperat: „Nu putem evacua femeile, copiii și bătrânii”

Primarul orașului Mariupol din sudul Ucrainei, Vadym Boichenko, trage un semnal de alarmă cu privire la situația din Mariupol. Acesta descrie situația din oraș drept o „catastrofă umanitară”.

“Rușii blochează furnizarea și repararea energiei electrice, a apei și a căldurii. De asemenea, au deteriorat căile ferate. Au distrus poduri și au distrus trenuri, astfel încât nu putem evacua femeile, copiii și bătrânii din Mariupol.  Rusia oprește aprovizionarea cu alimente, blocându-ne ca în fostul Leningrad (n.r. în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), distrugând în mod deliberat infrastructura critică de susținere a vieții orașului timp de șapte zile. Suntem distruși ca națiune. Acesta este genocidul poporului ucrainean. Acești ipocriți au venit să-i salveze pe cetățenii vorbitori de limbă rusă din Mariupol și din regiune. Dar ei au aranjat exterminarea ucrainenilor- locuitorii din Mariupol de origine rusă, ucraineană, greacă și de alte origini”, a spus primarul din Mariupol, Vadym Boichenko conform  CNN.

UPDATE ORA 14:00: Armata rusă a ocupat clădirea administrației regionale din Herson 

După ce au reușit să captureze orașul Herson, acum, forețele ruse au ocupat și clădirea administrației regionale din Herson. Această informație a fost confirmată de guvernatorul regional Hennadii Laguta. 

UPDATE ORA 13:00: Germania va trimite 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina 

Germania sprijină Ucraina, astfel că va trimite 2.700 de rachete sol-aer în perioada imediat următoare. Măsura a fost aprobată de Ministerul Economiei din Germania. Germania și-a modificat regulile privind exportul de arme, astfel că acum poate livra direct armament către Ucraina. Armele pe care Germania le va trimite în Ucraina sunt rachete uşoare Strela, de concepţie sovietică.

UPDATE ORA 12:00: Klaus Iohannis, anunț important pentru români: „Dependența de gazul rusesc trebuie terminată”

Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Șeful statului a precizat că, în prezent, Comisia Europeană caută soluții pentru ca Uniunea Europeană să nu mai depindă de gazul rusesc. 

„Doamna Președintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare.

Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna Președintă aceste chestiuni.

Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană.

În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească.

Și, da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, și subliniez, este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Este nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative, și am găsit înțelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil.

În acest sens, se vede practic imediat cât de important a fost Actul Delegat aprobat și propus de Comisie cu privire la Taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziție bună spre o economie verde. Și mulțumesc mult pentru această abordare pe care am avut-o în comun!”, a precizat președintele Klaus Iohannis după discuția cu Ursula von der Leyen.

UPDATE ORA 11:00: MApN exclude orice conexiune între situația din Ucraina și tragedia aviatică din Constanța

Purtătorul de cuvânt al MApN a anunțat că este exclusă orice legătură între războiul dintre Rusia și Ucraina și prăbușirea aparatelor militare Mig 21 și IAR-330.

„Este exclusă orice conexiune între situația din Ucraina și prăbușirea aparatelor militare Mig 21 și IAR-330, aseară, în județul Constanța. A început o anchetă a Parchetului Militar care va determina cauzele exacte ale accidentelor și alte informații în acest sens vor fi comunicate doar de procurori”, a precizat Purtătorul de cuvânt al MApN, potrivit biziday.ro.

UPDATE ORA 10:50: Atac cu rachete în apropiere de Harkov 

Localitatea Izium, aflată în apropiere de Harkov, a fost atacată de armata rusă. Rachetele au lovit mai multe clădiri, iar opt oameni au murit.

UPDATE ORA 10:30: Depozit de petrol, bombardat în regiunea Cernihiv 

Potrivit imaginilor publicate de NEXTA, un depozit de petrol a fost bombardat în regiunea Cernihiv, aflată la nord-est de Kiev.