LIVE UPDATE A șaptea zi de război. Situație dramatică în orașul Mariupol: „Nici nu putem lua răniții de pe străzi”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 02 dec 2022, 00:45

A șaptea zi de război în Ucraina 

Sursa: instagram pesto_maestro

Continuă războiul dintre Rusia și Ucraina, iar în dimineața celei de-a șaptea zile de la începutul conflictului, parașutiștii ruși au aterizat în Harkov.

Este a șaptea zi de război în Ucraina, iar armata ucraineană încearcă să facă față atacului venit din partea Rusiei. În cursul nopții de marți spre miercuri, mai mulți parașutiști ruși au aterizat în Harkov. Imediat după acest moment au avut loc atacuri masive.

A șaptea zi de război. Bombardamente în Harkov și Herson 

Armata rusă continuă atacul asupra Ucrainei, iar printre cele mai afectate orașe se numără Harkov și Herson.

În Harkov au aterizat mai mulți parașutiști ruși, astfel că la primele orele ale dimineții s-au dat lupte grele în acest oraș.

„Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov(...) şi au atacat un spital local. Luptele sunt în curs între invadatori şi ucraineni”, a precizat armata ucraineană potrivit digi24.ro, care citează Agerpres.

La scurt timp după ce a început atacul asupra orașului Harkov, pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini din timpul bombardamentelor.

Se pare că sediul Poliției regionale din Kiev a fost complet distrus, iar atacul a vizat și mai multe clădiri aflate în apropierea unui spital local.

Citeste si: Momentul în care zeci de diplomați se ridică și părăsesc sala în timpul discursului susținut de Serghei Lavrov, la o conferință ONU

Potrivit guvernatorului din Harkov, în urma atacului pornit de armata rusă, cel puțin 21 de persoane și-au pierdut viața, iar 112 au fost rănite.

 

A fost atacat și orașul Herson. Igor Kolykhayev, primarul orașului Herson, a precizat că au fost capturate gara și portul orașului marți seară. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

UPDATE 17:30: Situație dramatică în orașul Mariupol: „Nici nu putem lua răniții de pe străzi”

În orașul Mariupol continuă atacul armatei ruse și există informații potrivit cărora ar fi fost bombardat un cartier în care trăiesc peste 130.000 de oameni. Primarul orașului a dezvăluit că de 12 ore durează bombardamentele.

„Nici nu putem lua răniții de pe străzi, din case și apartamente astăzi, din moment ce bombardamentele nu se opresc”, a declarat Vadim Boicenko.

UPDATE ORA 16:30: Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, vine la București 

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, vine la București joi, 3 martie 2022. Aceasta va fi primită de președintele Klaus Iohannis. Cei doi vor discuta pe tema războiului dintre Rusia și  Ucraina, dar și despre sprijinul Europei pentru refugiații din Ucraina. Ulterior, cei doi vor face declarații comune de presă, conform agendei publicate de Administrația Prezidențială.

UPDATE ORA 16:00: Vladimir Putin ar plănui să îl înlocuiască pe Volodimir Zelenski cu Viktor Ianukovici 

Planul lui Vladimir Putin pentru perioada imediat următoare ar fi înlocuirea lui Volodimir Zelenski cu Viktor Ianukovici. Informația a fost dezvăluită de publicaţia Ukrainska Pravda, care citează serviciile de informaţii ucrainene, potrivit stiri.tvr.ro.

Scenariul prezentat de publicaţia Ukrainska Pravda spune că Viktor Ianukovici ar fi fost adus la Minsk și că urmează să fie desemnat președintele al Ucrainei, după înlăturarea lui Volodimir Zelenski, actualul președinte al țării.

UPDATE ORA 14:30: Decizie importantă a Chinei în războiul Rusia-Ucraina

China a luat decizia de a nu se alătura guvernelor SUA și UE atunci când vine vorba despre sancțiunile impuse Rusiei. Este cunoscut faptul că, după izbucnirea războiului, China s-a abținut să critice atacul armatei ruse asupra Ucrainei. 

UPDATE ORA 14:00: Președintele Volodimir Zelenski a vorbit la telefon cu Boris Johnson

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, printr-un mesaj pe twitter, că a vorbit la telefon cu premierul britanic Boris Johnson.

„Acțiuni coordonate cu premierul Boris Johnson. Am vorbit despre desfășurarea apărării și despre ultimele crime ale Rusiei în ceea ce îi privește pe civili. Suntem recunoscători Marii Britanii pentru asistența oferită pentru a combate agresiunea. Ne apărăm împreună cu partenerii”, a scris Volodimir Zelenski pe twitter.

UPDATE ORA 13:20: Locul negocierilor dintre Rusia și Ucraina a fost schimbat

Cea de-a doua rundă de negocieri între delegațiile Rusiei și Ucrainei ar putea avea loc pe data de 2 martie 2022, însă autoritățile nu au menționat ora la care ar trebui să înceapă discuțiile. De această dată, locul negocierilor a fost schimbat. Întâlnirea ar trebui să aibă loc în Belovezhskaya Pushcha, în pădurea Białowieża, un loc care se află la granița Belarusului cu Polonia.

UPDATE ORA 12:30: Bilanțul pierderilor rusești, publicat de Ucraina

Ucraina a făcut public un nou bilanț al pierderilor suferite de armata rusă. Mai exact, se pare că este vorba despre 5.840 de militari, 30 de avioane, 31 de elicoptere, până la 211 tancuri, 862 vehicule blindate de patrulare, 85 sisteme de artilerie, 9 sisteme antiaeriene, 60 de cisterne de combustibil, 355 de vehicule, 40 de lansatoare de rachete MLRS capturate. Acestea sunt informațiile prezentate de Ucraina, însă datele nu au putut fi verificate. 

 

 

UPDATE ORA 11:30: Armata rusă susține că a preulat controlul orașului Herson, însă Ucraina neagă informațiile

Deși presa de stat din Rusia, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, Igor Konașenkov, afirmă că dețin controlul asupra orașului Herson, Ministerul Apărării din Ucraina a negat această informație

„Conform informațiilor de la brigada noastră, luptele sunt în desfășurare acum. Orașul nu este capturat în totalitate, unele părți sunt sub controlul nostru”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului, citat de CNN.

UPDATE ORA 10:15: Ministrul de Externe al Ucrainei: „Putin duce un război cu copiii. Și-au petrecut noaptea în spatele gratiilor în Moscova”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, îl acuză pe Vladimir Putin că are un comportament complet nepotrivit în raport cu copiii. Dmitro Kuleba a postat pe contul său de Twitter mai multe imagini în care apar copii care ar fi fost pedepsiți pentru că s-au declarat împotriva războiului dintre Rusia și Ucraina.

„Putin duce un război cu copiii. În Ucraina, unde rachetele au lovit grădinițe și orfelinate, și în Rusia. David și Sofia, în vârstă de 7 ani, Matvey, de 9 ani, Gosha și Liza, în vârstă de 11 ani, și-au petrecut noaptea asta în spatele gratiilor în Moscova pentru afișele cu „Nu războiului”. Atât de speriat este omul”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter. 

 

În miez de noapte au avut loc noi atacuri și asupra localității Jîtomîr. Acolo, armata rusă a folosit rachete Kalibr, distrugând o bază aeriană, un spital și mai multe case.

În cursul zilei de miercuri există informații potrivit cărora ar urma să aibă loc a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. Reamintim că cele două delegații s-au întâlnit și luni, 28 februarie 2022. Deși au discutat vreme de aproape 5 ore, în final, delegațiile Rusiei și Ucrainei nu au reușit să ajungă la o concluzie, motiv pentru care au stabilit să se întoarcă în țările lor, să analizeze problema și să revină pentru discuții. 

Citeste si: Războiul Rusia-Ucraina ar putea fi noul Cernobîl?! ONU atenționează armata rusă că va urma un accident devastator dacă se va continua activitatea lângă centralele din Ucraina