LIVE UPDATE A șasea zi de război. Turnul televiziunii din Kiev, ținta rachetelor rusești

Autor: Alice Popescu
Actualizat: 01 dec 2022, 00:05

Un convoi pe o raza de 64 de km se indreapta spre Kiev

Este a șasea zi de război, iar rușii se îndreaptă spre Kiev cu un convoi de vehicule militare mai mare decât se credea inițial.

Forțele armate ruse au reușit să ocupe orașul Herson. Mai multe imagini din satelit arată convoiul militar rusesc care se întinde pe o rază de 64 de kilometri. Vehiculele se apropie de Kiev. Președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia de crime de război deoarece orașul Harkov a fost bombarbat. Se știe că cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina este o zonă rezidențială unde sunt civili: "Forţele ruseşti au tras cu brutalitate asupra Harkovului din artileria cu reacţie.

A fost în mod clar o crimă de război".

UPDATE ORA 17:30: Turnul televiziunii din Kiev, ținta rachetelor rusești

La scurt timp după ce Rusia a anunțat că va bombarda mai multe zone din Kiev, turnul de televizune din Kiev a fost lovit de rachete. În mediul online au apărut mai multe imagini.

UPDATE ORA 17:00: Rusia și Ucraina, a doua rundă de negocieri. Delegațiile se vor întâlni pe 2 martie

Cea de-a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc pe 2 martie. Informația a fost făcută publică de publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS, potrivit agerpres.ro.

În prima rundă de negocieri, cea din 28 februarie, cele două delegații nu au putut ajunge la un numitor comun, stabilind să se întoarcă în țările lor, să dezbată problema, iar apoi să revină pentru a discuta din nou. 

UPDATE ORA 16:10: Ministerul rus al Apărării a anunțat că va bombarda mai multe zone din Kiev. Oamenii, îndemnați să își părăsească locuințele

Ministerul rus al Apărării a precizat că va bombarda mai multe zone din Kiev, cerându-le celor care locuiesc în zonele respective sau în preajma lor să își părăsească locuințele.

„Cer tuturor celor care locuiesc în apropierea centrelor SBU și a nodurilor de rețea de comunicații din Kiev să-și părăsească casele”, a transmis Ministerul rus al Apărării, citat de agenția oficială TASS.

După acest anunț, ministrul ucrainean al Apărării a precizat că această amenințare își propune să îi sperie pe ucraineni, fiind parte din „războiul psihologic purtat de Rusia”, conform biziday.ro.

UPDATE ORA 15:40: Kremlinul, o nouă condiție pentru a pune punct atacului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are puterea de a opri acest război.

Cerința Kremlinului este ca Volodimir Zelenski să dea ordin trupelor țării sale să depună armele. 

„El poate da ordin ca armele să fie depuse, atunci nu vor mai fi victime”, a spus Dmitri Peskov, citat de digi24.ro.

UPDATE ORA 15:20: Klaus Iohannis, primele decizii după ședința CSAT

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă după ședința CSAT și a anunțat principalele măsuri care se impun în perioada următoare. 

„Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens, de neconceput în urmă cu doar câteva zile.Un lucru este însă evident: indiferent de deznodământul acțiunii militare, există deja un învingător- poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator. Eroismul și curajul ucrainenilor inspiră și obligă.

Agresiunea rusă a generat o reacție de unitate și solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea și capacitatea membrilor NATO de a reacționa împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global. În același timp, Uniunea Europeană demonstrează din nou că este o mare familie, că împreună suntem mai puternici și că putem găsi soluții chiar și în cele mai întunecate momente. Apartenența României la aceste două structuri, Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, dublată de Parteneriatul Strategic foarte solid cu Statele Unite ale Americii reprezintă fără îndoială cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani. Țara noastră a fost implicată substanțial- și rămâne- în toate deciziile care s-au luat la nivel aliat în ultimele zile și acționează permanent pentru a oferi sprijin Ucrainei și cetățenilor săi care caută refugiu în țara noastră. Le mulțumesc tuturor românilor care sprijină eforturile consistente ale autorităților centrale și locale pentru gestionarea situației refugiaților intrați pe teritoriul României. Astăzi am decis în CSAT o serie de măsuri după cum urmează:

În primul rând, am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin.

În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.

Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.

Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice:

În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.

Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.”, a spus Klaus Iohannis. 

 

UPDATE ORA 15:00: Parlamentul European ar fi acceptat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

Există informații potrivit cărora Parlamentul European ar fi decis să accepte cererea de aderare a Ucrainei la UE și că va începe o procedură specială de admitere, conform NEXTA.

UPDATE ORA 13:50: Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul European: „Această zi nu este deloc bună pentru noi. Pentru unii e chiar ultima zi”

Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Parlamentul European, moment în care a subliniat că foarte multe persoane își dau viața în aceste momente pentru a-și apăra țara. La finalul discursului, președintele ucrainean a fost aplaudat, toți cei aflați în sală ridicându-se în picioare. 

„Nici nu știu cum să mă adresez mai bine. Nu pot să zic bună ziua, bună dimineața, bună seara. Nici nu pot să fiu mai precis, pentru că această zi nu este deloc bună pentru majoritatea dintre noi. Pentru unii e chiar ultima zi. Cetățenii Ucrainei se apără plătind cu viața. Știu că ne-am unit în Europa dar nu știam că acesta va fi prețul pe care va trebui plătit de toți ucrainenii. E un preț extrem de mare. Mii de oameni au fost omorâți deja de două revoluții și un război. Iar acum, cinci zile de invazie totală din partea Federației ruse. Piața cea mai mare din țara noastră, Piața Libertății, e piața cea mai mare din Europa. În această dimineața două rachete au lovit această piață. Zeci au fost omorâți, iar am plătit pentru libertate. Continuăm să ne luptăm pentru libertatea noastră în ciuda faptului că toți cetățenii noștri sunt blocați în țară. Ieri, 16 copii au fost uciși în această invazie. Putin o să spună din nou că a fost o operațiune în care au fost lovite doar infrastructură. Care sunt instalațiile militare de acolo?”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 13:20: Ucraina a anunțat că 70 de avioane de luptă vor ajunge în țara sa

UPDATE: După ce Ucraina a anunțat ca va primi 70 de avioane, Polonia și Bulgaria au precizat că nu vor dona avioane de vânătoarea Ucrainei. Președintele Andrzej Duda a anunțat că țara sa nu va dona avioane de vânătoare Ucrainei pentru a nu interveni în războiul dintre Rusia și Ucraina. La rândul său, Kiril Petkov, premierul Bulgariei, a dezmințit și el informația.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Uniunea Europeană donează 70 de avioane de luptă de fabricație sovietică, majoritatea Mig-29 și Suhoi Su-25. Astfel, piloții ucraineni vor avea la dispoziție 28 de avioane Mig-29 trimise de Polonia, 12 trimise de Slovacia și 16 de Bulgaria, la care se adaugă 14 avioane Su- 25 din Bulgaria. 

Deși România a trimis și ea ajutoare către Ucraina, printre donații nu se numără și avioane. România deține avioane de tip Mig 2, aparate de zbor pe care piloții ucraineni nu le pot manerva.

UPDATE ORA 13:00: 33 de blindate din Belarus au intrat în Ucraina 

Deși președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a precizat că armata belarusă nu se va alătura rușilor, mai mulți oficiali ucraineni au anunțat că o coloană de 33 de blindate din Belarus au intrat în Ucraina prin nordul țării. 

Aceeași precizare a fost făcută și de Parlamentul Ucrainei, potrivit biziday.ro.

UPDATE ORA 12:00: Belarusul nu se va implica în războiul Rusia-Ucraina

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a precizat că armata țării sale nu va intra în războiul dintre Rusia și Ucraina. Astfel, armata rusă nu va beneficia de ajutorul armatei belaruse.

„Conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi- implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm la această operațiune specială în Ucraina în viitor. Nu e nevoie de asta”, a precizat președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, potrivit bbc.com.

UPDATE ORA 11:30: Atac cu rachete la 15 km de granița cu România

A fost anunțat un atac cu rachete la 15 km de granița cu România, la baza militară din satul Cairaclia.

„Dragi cetățeni din Ismail! A a avut loc un atac cu rachete asupra unei unități militare din satul Loshchynivka. În legătură cu o lovitură cu rachete asupra unei unități militare din Loshchynivka, vă rog să rămâneți acasă dacă este posibil, până când situația operațională este complet clarificată”, a spus primarul orașului Ismail, Andrey Abramchenko, într-o postare pe facebook. 

UPDATE ORA 10:19: Klaus Iohannis a anunțat că sprijină integrarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei în UE

Klaus Iohannis a anunțat că România sprijină integrarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei în UE. Șeful statului a precizat că locul acestor țări este în marea familie a Uniunii Europene. 

„România susține pe deplin integrarea Ucrainei, dar și a Republicii Moldova și a Georgiei în UE. Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot posibilul ca acest lucru să devină realitate”, este mesajul pe care Klaus Iohannis l-a postat pe contul de twitter. 

UPDATE ORA 09:12: Maternitate bombardată de armata rusă 

O maternitate aflată în apropiere de Kiev a fost bombardată de armata rusă. Bebelușii aflați în maternitatea Adonis și restul personalului au fost evacuați înainte ca bombardamentele să înceapă, iar la momentul actual nu există informații cu privire la numărul victimelor. 

Bebelușii au fost adăpostiți în buncăre pentru a fi în siguranță.

„Daunele sunt severe, dar clădirea încă este în picioare. Toată lumea a fost evacuată”, a transmis administratorul maternității Adonis.

Citeste si: Unde se află Putin în plin război cu Ucraina: "E o certitudine 100%"

Un convoi militar rus ce se intinde pe 64 de km se îndreaptă spre Kiev

„Harkov este un oraş paşnic, există zone rezidenţiale paşnice, nu există facilităţi militare. Zeci de mărturii ale martorilor oculari dovedesc că nu este vorba de o singură rafală trasă eronat, ci de distrugerea deliberată a oamenilor: ruşii ştiau unde trag”.

70 de soldați ucraineni au fost uciși într-un atac al artileriei ruse asupra localităţii Ohtîrka 

 Zelenski a mai precizat ca o sa analizeze rezultatele negocierilor de luni intre Rusia si Ucraina. In timpul discutiilor de la granita cu Belarus, se pare ca bombardamentele nu au incetat. Peste 500 000 de refugiati au parasit Ucraina in timpul invaziei ruse.

 

In jur de 70 de soldaţi ucraineni au fost ucişi într-un atac al artileriei ruse asupra localităţii Ohtîrka, la nord-est de Kiev, a anunţat un oficial local, citat de BBC. Dmitro Zhiviţki, şeful administraţiei de stat a regiunii Sumi, spune că atacul a distrus o unitate militară ucraineană, iar salvatorii şi voluntarii au recuperat cadavrele din moloz.

"Au murit mulţi oameni. În prezent, în cimitir se pregătesc locuri pentru aproximativ 70 de soldaţi ucrainieni morţi", a scris el pe Telegram.

"Dar şi inamicul a primit ceea ce merită”, a adăugat el, spunând că în oraş sunt "o mulţime de cadavre ruseşti”, care acum sunt date Crucii Roşii.

Washingtonul respinge ideea de a institui o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei 

Apelul președintelui Zelenski de a institui o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei a fost respins de Washington, după cum a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Aceasta a explicat că nu poate fi luată o astfel de măsură și că un astfel de pas ar putea duce la un conflict direct între SUA și Rusia. 

„Preşedintele a fost foarte clar că nu intenţionează să trimită trupe americane să ducă un război cu Rusia. Şi cred că ceea ce este important de remarcat aici este că, în esenţă, aceasta ar fi un pas spre (un război), pentru că o zonă de interdicţie aeriană ar necesita o punere în aplicare. Ar necesita desfăşurarea armatei americane pentru a o pune în aplicare, ceea ce ar fi un conflict direct, un potenţial conflict direct şi un potenţial război cu Rusia, ceva la care nu intenţionăm să luăm parte”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. 

FIFA și UEFA suspendă Rusia și echipele de club din toate competițiile 

În contextul războiului dintre Rusia și Ucrana, Consiliul FIFA și Comitetul Executiv UEFA au luat decizia de a suspenda echipele rusești, naționale și de club, din toate competițiile.

„Ca urmare a deciziilor inițiale adoptate de Consiliul FIFA și de Comitetul Executiv UEFA, care a presupus adoptarea de măsuri adiționale, FIFA și UEFA au decis împreună că toate echipele rusești, fie că sunt naționale sau de club, să fie suspendate de la participarea atât la competițiile FIFA, cât și UEFA”, au anunțat reprezentații UEFA și FIFA.

Ambasada Chinei își evacuează cetățenii din Ucraina 

Ambasada Chinei în Ucraina a luat decizia de a-și evacua cetățenii, primul grup fiind format din studenți chinezi de la Kiev, aceștia îndreptându-se spre Moldova.

Canada sprijină Ucraina și va oferi muniţie şi arme antitanc

Canada și-a arătat sprijinul pentru Ucraina și a anunțat că va oferi muniție, arme antitanc. În plus, Canada va interzise și importurile de ţiţei din Rusia.

„Canada va continua să ofere sprijin pentru apărarea eroică a Ucrainei împotriva militarilor ruşi. Am văzut în ultimele zile că Putin a făcut o gravă eroare. S-a gândit că va fi uşor să cucerească Ucraina şi să-i acapareze capitala. El a crezut că Occidentul va fi divizat şi a crezut că a planificat toate sancţiunile pe care urma să le instituim, s-a înşelat în ambele aspecte. Anunţăm şi intenţia noastră de a interzice toate importurile de ţiţei din Rusia, o industrie de care a benefician preşedintele Putin şi mare parte din oligarhii săi. Acest sector reprezintă mai mult de o treime din veniturile bugetului federal rus. Chiar dacă Canada a importat doar cantităţi foarte limitate în ultimii ani, această măsură transmite un mesaj puternic”, a spus Justin Trudeau, potrivit Reuters, citat de stirileprotv.ro.

Decizie radicală a Ungariei. Nu va permite tranzitul de arme letale pe teritoriul său către Ucraina

Ministrul ungar de Externe a anunțat că Ungaria nu se va implica în războiul dintre Rusia și Ucraina. Mai exact, Ungaria nu va trimite trupe sau arme în Ucraina și nici nu va permite ca armele letale pentru Ucraina să tranziteze teritoriul. 

"Motivul pentru care luăm această decizie este că astfel de livrări (n.r de armament) ar putea deveni ținta unor acțiuni militare ostile(...) Trebuie să asigurăm securitatea Ungariei, motiv pentru care nu ne implicăm în acest război", a spus ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Informația a fost confirmată și de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Citeste si: Unde se află Putin în plin război cu Ucraina: "E o certitudine 100%"