LIVE UPDATE A zecea zi de război.  Volodimir Zelenski a adresat un nou mesaj ucrainenilor

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 05 mar 2022, 18:16

Rusia anunță încetarea temporară a focului.

Sursa: PixaBay

În a zecea zi de război, armata rusă anunță încetarea temporară a focului.

A început a zecea zi din războiul dintre Rusia și Ucraina. De data aceasta, armata rusă a anunțat încetarea temporară a focului și crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea cetățenilor din orașele Mariupol și Volnovaha.

Citeste si: Vladimir Putin, măsură extremă pentru a nu fi asasinat chiar de unul dintre generalii săi

A zecea zi de război. Rusia anunță încetarea temporară a focului 

Am intrat în cea de-a zecea zi a războiului din Ucraina.  Rușii susțin că vor opri focul și vor face coridoare umanitare pentru evacuarea civililor 

UPDATE ORA 18:15

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a adresat un nou mesaj ucrainenilor. "Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noştri: Întoarceţi-vă! Veniţi înapoi din Polonia, România, Slovacia şi din toate celelalte ţări"

UPDATE ORA 17:00

 Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia va considera drept cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, o revendicare a Kievului respinsă de NATO.

UPDATE ORA 16:00

 Compania aeriană Aeroflot a anunţat că va suspenda din 8 martie toate zborurile externe, cu excepția celor spre Belarus, relatează Associated Press.

Sâmbătă dimineață, Ministerul rus al Apărării anunță deschiderea a două coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, în orașele Mariupol și Volnovaha, începând cu ora 9.

Un ”regim de liniște” va fi implementat pentru ca populația civilă să părăsească orașele și a fost convenit cu autoritățile ucrainene, a declarat ministerul apărării, potrivit BBC.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Astăzi, 5 martie, se anunţă o încetare a focului începând cu 10:00, ora Moscovei, şi deschiderea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol şi Volovaha", a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de EFE, Reuters şi AFP

Citeste si: America vrea asasinarea lui Vladimir Putin! Lindsey Graham: „Cineva din Rusia să-l scoată pe tipul ăsta”

Zilele trecute, negociatorii ruși și ucraineni au convenit la crearea de coridoare umanitare în părți ale Ucrainei puternic afectate de lupte, pentru a permite evacuarea civililor.

Potrivit Antena3.ro, soldații ruşi nu vor mai ataca începând cu ora 10:00, ora Moscovei (ora 9:00 în România). 

Potrivit informațiilor Centrului de Coordonare sub conducerea șefului Administrației Regionale Civil-Militare Donețk, Pavel Kirilenko, astăzi, între orele 9:00 și 16:00, va fi instituit un regim de tăcere.

De la ora 11:00 începe evacuarea populației civile.

Traseul Mariupol- Nikolskoye- Rozovka- Pologi- Orehov- Zaporojie a fost ales drept coridor „verde” umanitar.

Potrivit celor mai recente cifre ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, aproximativ 1,2 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina pe fondul invaziei rusești.

Țările vecine, Moldova, Slovacia și România, au fost următoarele țări cu cel mai mare număr de refugiați.

„Mulți alții sunt în mișcare atât în interiorul, cât și în afara țării", a precizat UNHCR. „Ei au nevoie de protecție și sprijin. Pe măsură ce situația continuă să evolueze, se estimează că aproximativ 4 milioane de persoane ar putea fugi din Ucraina”, a mai anunțat ONU.

 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un nou mesaj pe Twiiter în care a solicitat, din nou, liderilor lumii să închidă spaţiul aerian al Ucrainei.

"Terorismul nuclear necesită acțiuni decisive ca răspuns. La ședința Consiliului de Securitate al ONU, am cerut închiderea spaţiului aerian al Ucrainei și lansarea unei operațiuni pentru menținerea păcii și securității. Scopul este de a salva instalațiile periculoase. Lumea nu trebuie să privească, ci să ajute!", a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.