Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață la vârsta de 96 de ani, la data de 8 septembrie 2022, înconjurată de familie, la Castelul Balmoral din Scoția. După moartea Reginei, Charles, prinţ de Wales, a devenit regele Marii Britanii.
UPDATE 19:30 Lideri și monarhi din întreaga lume, inclusiv președintele Joe Biden, vor participa la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a
Înmormântarea Reginei ar urma să aibă loc în jurul datei de 19 septembrie în același loc în care a fost încoronată în 1953. La funeraliile suveranei vor fi prezenți președinți, prim-miniștri, regi și regine, dar și mulțimi uriașe de oameni din țară și din străinătate, o adevărată provocare pentru forțele de securitate.
Președintele SUA, Joe Biden, care a spus despre Regină că a fost „o prezență care a adus stabilitate și o sursă de alinare și mândrie pentru generații întregi de britanici”, ar urma să se numere printre liderii mondiali de rang înalt care vor participa personal la funeralii. Surse CNN de la Casa Albă spun că se fac pregătiri pentru deplasarea lui Joe Biden la Londra, dar administrația va anunța oficial participarea doar după ce Palatul Regal își va dezvălui planurile în legătură cu funeraliile.
UPDATE 18:20 Premierul Liz Truss este la Palatul Buckingham pentru a se întâlni cu Regele Charles al III-lea
Prim-ministrul britanic Liz Truss a sosit la Palatul Buckingham pentru a se întâlni cu Regele Charles al III-lea. Monarhul nu va participa mai târziu la slujba religioasă la Catedrala St Paul din Londra, menționează CNN.
De asemenea, este așteptat să se adreseze națiunii și Commonwealth-ului într-un mesaj care va fi difuzat la ora locală 18:00 (20:00, ora României).
UPDATE ora 16:50: O femeie din mulțime i-a cerut Regelui Chareles al III-lea să o lase să-l sărute. Monarhul a acceptat
Ajuns la Palatul Buckingham, acolo unde urmează să susțină primul discurs din poziția de suveran al Marii Britanii, Charles a fost rugat de o femei din mulțime să o lase să-l sărute pe obraz. Monarhul a acceptat! Imaginile au ajuns virale pe internet.
UPDATE ora 16:15: Regele Charles a ajuns la Palatul Buckingham
Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingham. Noul monarh a petrecut minute bune dând mâna cu oamenii strânși acolo, care i-au transmis condoleanțe, unii l-au aclamat și chiar au intonat „God Save The King”, imnul regal.
Charles, împreună cu Regina consoartă, Camilla, s-a plimbat apoi pe lângă porțile palatului regal, uitându-se la miile de buchete de flori și mesaje de condoleanțe așezate acolo de cei care deplâng moartea Reginei Elisabeta a II-a.
A intrat apoi în curtea Palatului Buckingham întorcându-se și făcând cu mâna de mai multe ori supușilor care îl aclamau.
UPDATE ORA 15:00. 96 de salve de tun, în memoria Reginei
96 de salve de tun, trase, astăzi, în Hyde Park, pentru a marca fiecare an din viața reginei Elisabeta a II-a. Moartea acesteia a dus la declanșarea planului „Operațiunea Unicorn”, în cadrul căruia trupul suveranei va fi adus de la castelul Balmoral la Londra.
De la castel, trupul reginei Marii Britanii va fi dus cu trenul la Palatul Holyroodhouse, reședința sa oficială din Scoția. La catedrala St. Giles i se va putea aduce un ultim omagiu.
Ultima etapă a „Operațiunii Unicorn” presupune urcarea sicriului la bordul Trenului Regal, de unde va călători pe coasta de est până în capitala Angliei. În fiecare gară va exista o gradă de onoare. Într-un final, sicriul cu trupul reginei va ajunge la Palatul Buckingham.
UPDATE ORA 12:35. Programul pentru următoarele 10 zile în Marea Britanie!
Ce urmează să se întâmple în următoarele zile în Marea Britanie.
"Ziua 1 după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Consiliul de Aderare, care include personalități guvernamentale de rang înalt și consilieri privați, se va întruni la Palatul St James la ora 10:00 pentru proclamarea principală a noului rege, care este citită în public de la balconul Palatului St James. O altă proclamație va fi citită la Royal Exchange din City of London. După-amiaza, noul rege va avea audiențe cu premierul și cabinetul, liderul opoziției, arhiepiscopul de Canterbury și decanul de Westminster. Vor fi aduse omagii în Parlament.
Ziua 2 după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Sicriul va fi transportat de la Castelul Balmoral spre Palatul Holyroodhouse.
Ziua 3 după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Va fi organizată o procesiune ceremonială de la Holyrood, de-a lungul Royal Mile, până la Catedrala St Giles, pentru o slujbă la care vor participa membrii familiei regale. Apoi, Catedrala St Giles se deschide publicului timp de 24 de ore. Conform planurilor London Bridge, Regele Charles trebuia să meargă la Palatul Westminster pentru a primi condoleanțe. Apoi va pleca la Edinburgh. În primul său act de suveran, va participa la ceremonia cheilor de la Palatul Holyroodhouse, urmată de o slujbă la Catedrala St Giles. Va avea prima audiență cu premierul Scoției și va primi, de asemenea, condoleanțe din partea Parlamentului scoțian.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ziua 4 după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Seara, sicriul cu trupul Reginei Elisabeta a II-a va fi mutat la Edinburgh Waverley, de unde va fi transportat cu trenul regal în timpul nopţii, până în gara St Pancras din Londra, unde va ajunge în dimineața următoare. Regele Charles va pleca în Irlanda de Nord, unde urmează să primească un mesaj de condoleanțe la Castelul Hillsborough și va participa la o slujbă organizată la Catedrala Sf. Ana din Belfast. Va avea loc şi o repetiție pentru procesiunea sicriului Reginei de la Palatul Buckingham la Westminster Hall.
Ziua 5 după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Sicriul este aşteptat să ajungă la Palatul Buckingham pentru câteva ore înainte de marea ceremonie planificată la Londra în acea zi. În cadrul primului mare eveniment ceremonial care precede funeraliile, sicriul regretatei regine va fi purtat de la Palatul Buckingham la Westminster Hall pentru începutul celor cinci zile de priveghi. Se preconizează că sicriul va fi purtat pe o trăsură de tun. La sosire, va avea loc o scurtă slujbă religioasă. În acest moment, publicul va avea ocazia de a-şi prezenta omagiile. Sicriul va fi montat pe un catafalc în mijlocul Westminster Hall, care va fi deschis publicului timp de 23 de ore pe zi.
Ziua 6 după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Continuă ceremonia de priveghi.
Ziua 7 după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Regele Charles se va deplasa în Ţara Galilor pentru a participa la o slujbă la Catedrala Llandaff din Cardiff, apoi va vizita Senedd-ul galez şi va primi o moţiune de condoleanţe. El va avea o audienţă cu primul ministru galez. Detaşamentele din Commonwealth vor începe să sosească la Londra.
Ziua 8 după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Regele Charles este aşteptat să primească guvernatorii generali şi prim-miniştrii din regate.
Ziua 9 după moartea Reginei Elisabeta a II-a
În ajunul înmormântării, Charles va primi familiile regale străine care vor participa la funeralii. Se aşteaptă ca oaspeţii VIP de peste hotare să participe la ceremonia de înmormântare.
Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Funeraliile de stat vor avea loc la Westminster Abbey. Sicriul va fi purtat de la Westminster Hall într-o procesiune până la abaţie. Se vor păstra două minute de reculegere în toată ţara. După slujba de o oră, o mare procesiune ceremonială va însoţi sicriul până la Hyde Park, unde va fi transferat din trăsura cu tunuri în maşina funerară de stat şi va călători spre Windsor. După o procesiune prin Windsor, va avea loc o slujbă de înmormântare la Capela St George, Castelul Windsor, în timpul căreia sicriul va fi coborât în cavoul regal.", potrivit observatornews.ro.
Charles a devenit regele Marii Britanii
Prințul Charles, fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a, a devenit regele Marii Britanii, la vârsta de 73 de ani, după ce mama sa a murit.
De asemenea, Charles a devenit șeful de stat al altor 14 tărâmuri, inclusiv Australia, Canada și Noua Zeelandă.
Așadar, prințul William, primul născut al prințului Charles, devine moștenitorul la tron al Regatului Unit. Prințul William nu devine automat prinț de Wales, dar acum este Duce de Cornwall.
Citeste si: Ce avere avea Regina Elisabeta II-a a Marii Britanii. Iată cine o moștenește
Noul rege Charles al III-lea nu va avea nevoie nici de paşaport, nici de permis de conducere a automobilului şi va deţine toate lebedele şi toţi sturionii din Regatul Unit, unul dintre privilegiile insolite care decurg din funcţia sa de suveran britanic, informează AFP.
Regele Charles și Camilla, acum regina consoartă, au rămas la Balmoral în noaptea de joi spre vineri, însă vineri se vor deplasa la Londra, unde noul rege va avea o audiență cu noul prim-ministru, Liz Truss, transmite The Guardian.
Mesajul lui Klaus Iohannis după decesul Reginei Elisabeta
După vestea tragică privind decesul Reginei Elisabeta, oficialii din mai multe țări au transmis mesaje de condoleanțe prin intermediul rețelelor sociale. Printre aceștia s-a numărat și Klaus Iohannis.
„Sincere condoleanțe la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care s-a întins pe parcursul a 7 decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și al angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, este mesajul publicat de Klaus Iohannis pe Twitter.
Preşedintele chinez Xi Jinping, mesaj după decesul Reginei Elisabeta
Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis vineri „sincere condoleanţe familiei regale, guvernului şi poporului britanic”, la moartea reginei Elisabeta a II-a, a transmis televiziunea publică CCTV, citată de AFP.
„În numele guvernului şi poporului chinez, precum şi în propriul său nume, Xi Jinping a transmis profunde condoleanţe. Decesul ei este o pierdere imensă pentru poporul britanic”, a transmis CCTV.
Patriarhul Daniel, mesaj la moartea Reginei
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în care subliniază că fostul suveran britanic "a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române".
Citeste si: De ce o acuză oamenii pe Regina Elisabeta a II-a de moartea Prințesei Diana
"Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult.
În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a rămas în conştiinţa noastră ca o susţinătoare constantă a românilor care s-au stabilit în Regatul Unit şi, în general, a României, fiind inspirată de manifestarea statornică de iubire şi apreciere a Majestăţii Voastre pentru ţara şi poporul nostru. În aceste momente de mare întristare şi durere pentru Familia Regală Britanică şi pentru Majestatea Voastră, personal, ne rugăm ca sufletul nobil al Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a să se odihnească în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi. Veşnica ei pomenire din neam în neam!", a transmis Patriarhul Daniel.
Papa Francisc profund întristat de moartea Reginei Elisabeta a II-a
Papa Francisc a deplâns și el moartea reginei Elisabeta a II-a.
”Profund întristat de vestea decesului Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, prezint sincere condoleanţe Majestăţii Sale, membrilor Familiei Regale, poporului Regatului Unit şi al Commonwealth-ului”, a spus suveranul pontif într-o telegramă adresată noului suveran şi citată de agenţiile internaţionale de presă.
Mesajul transmis de Vladimir Putin după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe Regatului Unit pentru "pierderea ireparabilă" a reginei Elisabeta a II-a.
"Cele mai importante evenimente din istoria recentă a Regatului Unit sunt legate în mod inextricabil de numele Majestății Sale. De-a lungul mai multor decenii, Elisabeta a II-a s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor săi, precum și de autoritate pe scena mondială.
Vă doresc curaj şi puterea de a îndura în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile. Permiteţi-mi să vă transmit sincere condoleanţe şi sprijin către membrii familiei regale şi către întregul popor al Marii Britanii", a mai transmis liderul de la Kremlin.
Un curcubeu a apărut deasupra Palatului Buckingham cu puțin timp înainte de a fi anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a
Un dublu curcubeu a apărut deasupra Palatului Buckingham din Londra, joi, cu puțin timp înainte de a fi anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a, suveranul care a domnit timp de 70 de ani. Charles este noul Rege al Marii Britanii, relatează people.com.
Citeste si: Ce mesaj a transmis de Casa Albă după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.
''Regina a murit liniştită la Balmoral în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine'', a precizat Palatul Buckingham într-un comunicat, preluat de Reuter, un anunţ primit cu mare emoţie în Marea Britanie, unde Elisabeta a II-a era foarte populară.