LIVE UPDATE Ziua 105 de război în Ucraina. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, declarație despre România și Republica Moldova

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 08 iun 2022, 18:32

În cea de-a 105 -a zi a războiului din Ucraina, tensiunile continuă.

​Luptele continuă miercuri in Ucraina, pentru controlul orașului Severodonețk, unde Moscova susține că a „eliberat" zone rezidențiale, în timp ce Volodimir Zelenski a lăudat apărarea „eroică" a acestui oraș-cheie din Donbas.

Citeste si: Decizia Dumei de Stat care permite Rusiei să nu mai respecte deciziile CEDO: „Unele din deciziile ei sunt în contradicție directă cu Constituția rusă”

UPDATE ORA 18:30 Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, declarație despre România și Republica Moldova 

Ministerul de Externe al Rusiei a publicat un raport în care Republica Moldova este acuzată că încalcă drepturile etnicilor ruși și ale vorbitorilor de limbă rusă din țară.

Peskov s-a referit la pretinse "planuri" pe care România le-ar avea în legătură cu Republica Moldova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, în Republica Moldova există forțe care ar dori ca această țară să fie "absorbită" de România.

"Într-adevăr, știm foarte bine că există anumite forțe în Moldova care susțin nu unificarea, ci mai degrabă absorbția Moldovei de către România. Suntem conștienți de acest lucru" , a spus Dmitri Peskov.

Citeste si: România, amenințată de la Moscova cu un atac nuclear! Mesajul tulburător transmis de ruși: ”Românilor fricoși”

UPDATE ORA 16:25

Cadavrele a încă 50 de luptători au fost predate Ucrainei de către Rusia.

Schimbul a avut loc în regiunea Zaporojie, potrivit unei declarații guvernamentale.

37 dintre cadavre sunt ale soldaților care au apărat combinatul Azovstal.

UPDATE ORA 15:35. UE vrea să lase Rusia fără servicii de stocare în cloud

Ucraina a înaintat justiţiei încă opt dosare pentru crime de război, pe lângă cele trei cazuri în care au fost decise sentinţe contra unor soldaţi ruşi, a anunţat miercuri procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, citată de Reuters.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Până în prezent, Ucraina a deschis peste 16.000 de anchete asupra unor posibile crime de război comise în timpul invaziei ruse începute la 24 februarie.

''În fiecare zi vedem o creştere (a numărului investigaţiilor). Vorbim despre oameni care nu doar au venit în calitate de combatanţi militari, ci au venit şi să violeze, să ucidă civili, să jefuiască, să umilească şi tot aşa'', a spus Venediktova.

UPDATE ORA 14:00. Ucraina suferă pierderi semnificative în Donbas, anunță Ministerul Apărării de la Moscova.

Astfel, forțele de apărare ar fi suferit următoarele pierderi:

 

  • Peste 300 de soldați, șase tancuri și alte vehicule, pe parcursul a trei zile de lupte pentru controlul orașului Sviatogorsk
  • Alți 320 de "naționaliști" ucraineni ar fi fost uciși de artileria rusă în regiunea Zaporojie
  • Două avioane de luptă și un elicopter ar fi fost doborâte în zona orașului Mykolaiv (Nicolaev)
  • Fabrici și depozite de armament din Kiev și din împrejurimi ar fi fost distruse cu rachete ruse de înaltă precizie

 

BBC arată că nu poate verifica în mod independent aceste informații

Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate

Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate, inclusiv piese de schimb, muniție și alte echipamente, a anunțat Ministerul norvegian al Apărării, potrivit  The Guardian.

“Guvernul norvegian a așteptat să anunțe public donația din motive de securitate. Este posibil ca viitoarele donații să nu fie anunțate sau comentate”, a precizat instituția.

Citeste si: Cu temele făcute și cu ochii plini de lacrimi, o fetiță din Mariupol își așteaptă în zadar mama. Uzina Azovstal a devenit „locul vieții și al morții„ și pentru Alice, o tânără mamă ucraineancă

Rusia a predat Kievului trupurile a 210 luptători ucraineni din Mariupol

Rusia a predat Ucrainei cadavrele a 210 luptători ucraineni, majoritatea morți în apărarea orașului Mariupol de forțele rusești la o vastă oțelărie, a confirmat armata ucraineană.

„Procesul de returnare a trupurilor apărătorilor căzuți la datorie din Mariupol este în curs de desfășurare. Până în prezent, 210 dintre soldații noștri au fost înapoiați- cei mai mulți dintre ei sunt eroi apărători ai Azovstal. Se lucrează în continuare la aducerea acasă a tuturor apărătorilor ucraineni capturați”, precizează Direcția de Informații a Apărării din Ucraina, conform T he Guardian

Citeste si: Lista sancțiunilor impuse Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina

Pagubele și distrugerile din orașele Severodonețk și Rubijne, arătate din satelit

Imaginile din satelit colectate, luni, de Maxar Technologies arată pagube și distrugeri semnificative în orașele ucrainene Severodonețk și Rubijne.

“Lansatoare de rachete multiple rusești, artilerie autopropulsată și tractată sunt desfășurate spre nord-est și orientate în poziții de tragere spre orașe”, a precizat compania americană într-un comunicat.

Citeste si: Zvonurile despre bolile pe care le ale Vladimir Putin continuă! Care este, de fapt, starea de sănătate a liderului rus

Trupele rusești încearcă neîncetat să taie drumul principal spre Severodonetsk și spre Lisichansk, notează Al Jazeera.