LIVE UPDATE Ziua 107 de război în Ucraina. Ucraina cere armament pentru a putea învinge la Severodonețk. Lumea e în pragul unei "crize alimentare teribile" din cauza Rusiei, spune Zelenski

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 10 iun 2022, 09:48

 Volodimir Zelenski

Sursa: Facebook  Volodimir Zelenski

În cea de-a 107 -a zi a războiului, tensiunile continuă. Rușii bombardează mai multe zone din Ucraina.

​Luptele continuă vineri, 10 iunie, în Ucraina. Ucrainenii rezistă cu greu în Severodonețk și solicită Occidentului furnizarea de armament.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 106 de război în Ucraina. Zelenski: Bătălia pentru Severodonețk ar putea să decidă soarta Donbasului

Ucraina cere armament pentru a putea învinge la Severodonețk 

Forțele ucrainene susțin că au mai avansat în luptele din Sievierodonetsk, însă, pentru a schimba soarta bătăliei au nevoie de mai multă artilerie pentru a compensa puterea de foc masivă a Rusiei.

Joi, 9 iunie, Volodimir Zelenski a discutat cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Franței pentru Ucraina, inclusiv „ armament greu ”, dar și despre aderarea Ucrainei la UE.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenski spune că l-a informat pe Macron despre „situația de pe front ” și că au discutat despre „ ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina”. „O atenție deosebită a fost acordată drumului Ucrainei către UE, coordonăm pașii”, a precizat în încheiere președintele ucrainean.

Citeste si: Un bărbat din România, victima războiului din Ucraina. Acesta a decedat la doar 33 de ani

Emmanuel Macron „l-a întrebat pe președintele Zelenski despre ultimele evoluții de pe teren, precum și despre necesarul în ceea ce privește echipamentul militar, sprijinul politic, sprijinul financiar și ajutorul umanitar”.

Președintele francez l-a asigurat pe omologul său ucrainean că „Franța va rămâne mobilizată pentru a răspunde nevoilor Ucrainei, inclusiv în armament greu”.

În final, cei doi președinți „au convenit să rămână în contact, mai ales în perspectiva avizului pe care Comisia Europeană îl va emite cu privire la candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană și a discuției care va urma în cadrul Consiliului European din 23 și 24 iunie”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Risc major de holeră în Mariupol

Ministerul britanic al Apărării a anunțat vineri, 10 iunie, că în orașul Mariupol din sudul Ucrainei este risc de focar major de holeră.

S-a ajuns la această situație deoarece serviciile medicale sunt aproape de colaps.

Probleme sanitare sunt și în Herson, care se confruntă cu o lipsă acută de medicamente, potrivit sursei citate de Reuters.

Rusia încearcă să ofere populației din zonele ocupate servicii publice de bază.

Citeste si: Decizie fără precedent luată de Vladimir Putin! Motivul pentru care nu vrea să mai apară în fața poporului

Zelenski susține că l umea e în pragul unei "crize alimentare teribile" din cauza Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că milioane de oameni ar putea muri de foame din cauza blocadei ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Flota rusă, nu cea britanică sau orice altă flotă, a blocat porturile Ucrainei la Marea Neagră într-un mod care a adus lumea în pragul unei crize alimentare teribile. Nu este doar o criză a prețurilor. Nu ne putem exporta grâul, porumbul, uleiul de semințe și alte bunuri, care au jucat un rol stabilizator pe piața globală. Acest lucru înseamnă că, din păcate, în zeci și zeci de țări poate apărea o adevărată lipsă de alimente. Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada rusă a Mării Negre continuă.

La rândul său, Rusia dă vina pe Ucraina pentru blocajul de pe piața cerealelor. Moscova spune că  singura variantă pentru ca navele să poată pleca din porturi este ca ucrainenii înșiși să demineze zona.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Armata rusă declară, de mai bine de o lună, în fiecare zi, coridoare de siguranță pe care ucrainenii să le poată folosi liber, fără nicio amenințare la adresa lor. Orice navă cu marfă poate pleca din porturile Mării Negre, cu condiția ca ucrainenii să curețe fâșia de coastă aflată sub controlul lor.

Sper că ucrainenii își vor da seama că nu există nicio alternativă pentru a rezolva această problemă tocmai pe această bază, care este de înțeles, rezonabilă și obiectivă. Sper că vor înceta să caute o cale de ieșire prin a cere Occidentului să-i înarmeze până în dinți și să le furnizeze sisteme anti-navă pe care, după cum spun oficialii ucraineni, intenționează să le folosească împotriva navelor Flotei Ruse din Marea Neagră. Ar fi trebuit să abandoneze o astfel de retorică de mult timp".