LIVE UPDATE Ziua 113 de război în Ucraina. Zelenski va participa la summiturile G7 şi NATO. Sfatul unui celebru strateg militar pentru liderul ucrainean

Autor: Marina Ionescu

​Luptele continuă joi, 16 iunie, în Ucraina. Volodimir Zelenski va participa la summiturile G7 şi NATO, care vor avea loc la sfârșitul lunii iunie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat miercuri seară, 16 iunie, că a acceptat invitațiile la summiturile G7 şi NATO, care vor avea loc la sfârșitul acestei luni în sudul Germaniei și, respectiv, la Madrid, informează DPA, citat de Agerpres.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 112 de război în Ucraina. Șeful NATO cere „mai multe arme grele” pentru Ucraina. Zelenski: "Este vital să rezistăm în Donbas"

Zelenski va participa la summiturile G7 şi NATO

Volodimir Zelenski nu a precizat dacă va participa personal la aceste reuniuni sau se va adresa participanților prin videoconferință, așa cum a mai procedat anterior.

„Am acceptat cu recunoștință invitația partenerilor de a participa la evenimente internaționale cheie: de la cancelarul federal (n.r. – Olaf Scholz), la summitul G7 din Germania și de la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la summitul NATO de la Madrid”, a transmis Volodimir Zelenski pe Twitter.

 

Summitul G7 va fi găzduit de Germania, în perioada 26-28 iunie, la castelul Elmau din Bavaria, iar cel al Alianţei Nord-Atlantice va avea loc în Spania, la Madrid, în perioada 29 iunie-30 iunie.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfatul unui celebru strateg militar pentru Zelenski

Americanul Edward Luttwak care a  consiliat Pentagonul, dar și președinți şi prim-miniștri din întreaga lume, susține că Zelenski ar trebui să depună toate eforturile pentru recuperarea regiunii Herson, să fie defensiv față de Doneţk și Lugansk și apoi să aibă încredere în declinul imaginii rusești în rândul rușilor.

Edward Luttwak susţine că Rusia nu se aștepta ca Ucraina să opună rezistență.

Scenariul pentru Ucraina era: câteva sute de oameni să fie duși cu elicoptere pe aerodromul Antonov, care se află la 20 de kilometri de centrul Kievului, ei ar fi curățat locul și apoi avioanele militare de transport ar aduce câteva mii de oameni care ar merge la Kiev. Aici, președintele Zelenski fuge, guvernul se dizolvă, iar forţele armate ucrainene nu luptă pentru că au rămas fără ordine.

Citeste si: Rusia acuză SUA că „adaugă combustibil la foc” prin trimiterea de rachete cu rază mai mare de acțiune în Kiev

Acesta a fost scenariul pe care generalii ruşi i l-au vândut lui Putin, sau Putin l-a acceptat sau l-a cerut. Toţi şi-au dorit-o. Şi pentru că Ucraina nu este o ţară străină, potrivit lor, ci o parte a Rusiei.

„Deci, practic, Putin fie a vrut, fie a primit, sau a fost convins, sau ambele, o falsă teorie a războiului. Pentru că toţi aceşti generali, ruşii şi americanii, aveau decoraţii primite în urma luptelor cu sirienii, irakienii, afganii şi aşa mai departe. Şi deodată au dat peste europeni patrioţi înarmaţi. Erau obişnuiţi să găsească oameni fără arme sau o superioritate numerică de 10 la unu. Putin nu a înnebunit; Putin pur şi simplu s-a alăturat unui consens sau a acceptat un consens cu privire la cât de uşor va fi acest lucru “, spune Edward Luttwak.

„Pe 25 februarie, era clar: Putin nu putea câştiga. Şi din acel moment, cea mai bună mişcare pentru partea rusă ar fi fost pur şi simplu să se oprească, să se retragă şi să trateze acest lucru ca pe un incident.(...) Dar acesta este un caz în care descurajarea a fost distrusă de serviiciile de inteligenţă proaste. Pentru că informaţiile au ajuns la germani şi pe această bază, guvernul german a spus pe 23 februarie că nu vor opri Nord Stream 2 dacă ar exista un „incident” şi nu vor furniza arme Ucrainei şi nici nu vor permite estonielor să furnizeze arme spre Ucraina. Deci acesta este un caz în care serviciile de informaţii au distrus descurajarea. Iar al doilea moment important al războiului a fost când Putin a decis să nu se retragă şi să realizeze că acesta va fi un război, şi încep sancţiunile. Aşa că această stare de fapt cu totul nouă a fost creată în 24 de ore de faptul că ucrainenii s-au comportat ca nişte europeni patrioţi cu arme. Şi, după cum ştiţi, există aceste războaie- Primul Război Mondial şi Al Doilea Război Mondial, care au durat ani de zile şi sunt rezultatul puterii deosebite a patrioţilor europeni cu arme. Deci acum avem acest război european“, continuă expertul.

„Dar există o cale către o soluţie care apare. Iar această cale este că efortul militar rusesc în regiunea Herson slăbeşte, iar ucrainenii ar putea foarte bine să recucerească regiunea Herson. Nu vor putea recuceri regiunile Doneţk şi Lugansk. Problema cu această soluţie este că Zelenski a fost ales democratic preşedintele Ucrainei şi nu are autoritatea să renunţe la două regiuni ale ţării sale. Împreună, Doneţk şi Luhansk, sunt de dimensiunea unei ţări europene medii. Aşa că singura cale de ieşire din acest moment va fi ca Zelenski, care nu poate da nimic din Ucraina, să fie de acord cu un plebiscit în cele două regiuni, un adevărat plebiscit cu regulile din 1919... stabilite după Tratatul de la Versailles. Deci asta este imaginea de ansamblu pe care o văd“, susţine strategul american.

Edward Luttwak consideră că ajutorul occidental, în afară de Statele Unite şi Marea Britanie, este foarte limitat.

„Pentru Ucraina, costul recâştigării teritoriului este problema. Depinde dacă sunt dispuşi să accepte costul, dar costul este foarte mare pentru a recâştiga aceste teritorii“, spune acesta. „Putin nu a proclamat mobilizarea şi prin urmare se bazează în continuare pe soldaţi contractuali. Şi efectul pierderilor în rândul soldaţilor contractuali este mult mai puţin semnificativ din punct de vedere politic şi social. Aceştia sunt „oameni consumabili”, din perspectivă politică. Ucrainenii nu au oameni de consum. În cazul Ucrainei, victimele sunt resimţite prin sistemul social, cultural, politic şi, prin urmare, în ceea ce priveşte impactul situaţia diferă(...)“, subliniază expertul.

Sfatul lui Edward Luttwak pentru Zelenski azi ar fi să depună toate eforturile pentru recuperarea regiunii Herson, să fie defensiv faţă de Doneţk şi Lugansk şi apoi să aibă încredere în declinul imaginii ruseşti în rândul ruşilor. „Zelenski are şanse mari să câştige plebiscitul. În opinia mea, acesta este scenariul probabil. Şi cred că Zelenski, liderul ales democratic, ar trebui să accepte soluţia democratică pentru război“, mai spune Luttwak.