LIVE UPDATE Ziua 126 de război în Ucraina. Zelenski cere NATO să admită țara sa în alianță: “Ucraina nu a plătit suficient?”

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 29 mar 2023, 00:35

Luptele continuă miercuri, 29 iunie, în Ucraina. Zelenski vrea ca ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a dovedi că centrul comercial din Kremenciuk a fost distrus ruși.

Volodimir Zelenski a cerut marți, 28 iunie, Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a dovedi că centrul comercial din Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească, scrie AFP.

Mai mult, liderul de la Kiev a cerut încă o dată ca Rusia să fie exclusă din Consiliul de Securitate și să fie înființat un tribunal pentru a judeca “actele teroriste zilnice” comise de Moscova.

Citeste si: Armata rusă a bombardat cu rachete un mall din Ucraina. Sunt peste 10 morți și zeci de persoane rănite în clădirea înflăcărată

“Dacă puteți aduce un omagiu tuturor ucrainenilor care au fost uciși în acest război, tuturor adulților, tuturor copiilor noștri, zecilor de mii de persoane... Vă rog să le aduceți un omagiu printr-un minut de reculegere”, a declarat la sfârșitul intervenției Volodimir Zelenski, ridicându-se în picioare. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a devenit „un terorist” care conduce un „stat terorist” și a cerut expulzarea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite.

 

UPDATE ORA 18:10. Zelenski îndeamnă NATO să admită țara sa în alianță: “Ucraina nu a plătit suficient?”

Ucraina nu a plătit suficient (n.r.

- pentru a adera la NATO)?” , i-a întrebat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe liderii alianței militare în cadrul summitului de miercuri de la Madrid.

Adresându-se summitului NATO de la Madrid prin legătură video de la Kiev, Zelenski a adăugat: “Este contribuția noastră la apărarea atât a Europei, cât și a întregii civilizații încă insuficientă? De ce mai este nevoie atunci? Avem nevoie de garanții de securitate, iar dumneavoastră trebuie să găsiți un loc pentru Ucraina în spațiul de securitate comun”.

“Gândiți-vă acum la un singur fapt:  astăzi, o țară care nu este membră a NATO, deși cu sprijinul vostru, reține de mai bine de patru luni un stat pe care voi toți îl identificați oficial ca fiind principala amenințare la adresa voastră. Iar noi reținem Rusia să ne distrugă și să vă distrugă pe voi.  Este o coincidență faptul că toți aliații din est, toți vecinii noștri, sunt în favoarea aderării Ucrainei la NATO? Nu, nu este o coincidență.

Aceasta este logică. Aceasta este cunoașterea vieții în regiunea noastră”, a conchis Zelenski, conform  CNN.

UPDATE ORA 17:00. NATO invită oficial Finlanda şi Suedia să devină membre ale alianței

NATO a invitat oficial Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA, potrivit unei declarații a șefilor de stat și de guvern NATO.

”Astăzi( miercuri- n.red.),

am decis să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre NATO şi am convenit să semnăm Protocoalele de Aderare”, se arată în declarație, conform CNN.

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE ORA 15:00. Zelenski: Este un război pentru viitoarea ordine mondială

Volodimir Zelenski le-a spus miercuri, 29 iunie, liderilor statelor NATO că  Ucraina are nevoie de mai multe arme şi de bani, pentru a se apăra în faţa Rusiei, transmit agenţiile Reuters şi AFP, potrivit Agepres.

„Acesta nu este un război declanşat de Rusia doar împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa- pentru cum va arăta viitoarea ordine mondială”, a argumentat Zelenski în faţa liderilor NATO, cărora li s-a adresat prin videoconferinţă în timpul summitului Alianţei de la Madrid.

„De aceea este absolut necesar să sprijiniţi Ucraina, chiar de acum, cu arme, finanţare şi sancţiuni politice împotriva Rusiei, care îi vor tăia capacitatea de a finanţa războiul”, a motivat preşedintele ucrainean, subliniind că armata sa are nevoie în special de artilerie modernă, de rachete şi sisteme antiaeriene. „Oferind-ne acestea, puteţi rupe complet tactica Rusiei de a distruge oraşe şi de a teroriza civili”, a insistat el.

„Pentru a elimina superioritatea artileriei ruse, un avantaj semnificativ, ne trebuie mult mai multe din aceste sisteme moderne, din această artilerie modernă”, a indicat preşedintele Zelenski, precizând de asemenea că Ucraina are nevoie de „circa 5 miliarde de dolari pe lună” pentru a se apăra în faţa invaziei ruse.

UPDATE ORA 11:00. Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă era femeie, spune Boris Johnson

Într-un interviu pentru o publicație germană, Boris Johnson susține că faptul că președintele Rusiei este bărbat a contribuit la declanșarea războiului din Ucraina.

“Dacă Putin ar fi fost femeie, ceea ce evident că nu este, dar dacă ar fi fost, nu cred că s-ar fi angajat într-un război nebun, macho, de invazie și violență, așa cum a făcut-o. Dacă vrei un exemplu perfect de masculinitate toxică, acesta este ceea ce face el în Ucraina”, a declarat liderul britanic după summitul G7. 

Momentul în care mall-ul din Kremenciuk este pulverizat de racheta rusească

Au apărut imagini cu momentul în care mall-ul din Kremenciuk este lovit de o racheta rusească.

Racheta intră în cadru, lovește acoperișul complexului comercial și explodează. 

 

Tragicul eveniment a avut loc în urmă cu două zile însă imaginile au fost făcute publice în această dimineață. 

Cel puțin 20 de oameni au murit în urma atacului. 59 de persoane au fost rănite și peste 40 de au fost date dispărute.  

Citeste si: Jens Stoltenberg anunță mai mulți militari NATO pe flancul estic. „Grupurile de luptă de pe flancul estic vor fi ridicate la nivel de brigadă”

"Știm deja peste 20 de morți și 59 de răniți, dintre care 25 internați, pe lângă 40 dispăruți", a spus Kirilo Timoşenko, șeful adjunct al Biroului Prezidenţial.

 

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.