LIVE UPDATE Ziua 127 de război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării anunță că trupele rusești au părăsit Insula Șerpilor, “de bunăvoie”

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 30 mar 2023, 00:25

Luptele continuă joi, 30 iunie, în Ucraina. Putin a negat și orice responsabilitate pentru atacul de la mall-ul din Kremenciuk.

Vladimir Putin a susținut miercuri, 29 iunie, că forțele ruse nu sunt vinovate pentru un atac care, potrivit Kievului, a ucis cel puțin 18 persoane într-un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, Ucraina, scrie AFP.

„Armata noastră nu lovește niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilitățile de a ști unde se află ceea ce este”, a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă în capitala turkmenă Ashgabat.

Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat tot miercuri că informațiile potrivit cărora Rusia a atacat cu rachete mall-ul din Kremenciuk este o „știre falsă”, relatează TASS.

„O încercare de a pretinde că forțele ruse au lovit un mall din Kremenciuk pe 27 iunie este cea mai recentă flagrantă provocare a regimului lui Zelenski. Regimul de la Kiev a susținut că în mall se aflau aproximativ 1.000

de civili etc. Din păcate, toate aceste știri false au fost difuzate
”, a declarat miercuri Zaharova la o conferință de presă.

„Țările occidentale ar putea la fel de bine să-și întrebe regimurile la ce folosește livrarea și depozitarea armelor și muniției în apropierea unui centru comercial? Nici reporterilor occidentali, nici ONG-urilor occidentale și „activiștilor umanitari”, care sunt atât de îngrijorați de situație, nu le-a trecut niciodată prin cap de a pune această întrebare”, a mai spus Zaharova.

 

UPDATE ORA 12:30.Ministerul rus al Apărării anunță că trupele rusești au părăsit Insula Șerpilor, “de bunăvoie”

Noaptea trecută, forțele ucrainene au bombardat intens Insula Șerpilor. Ucrainenii susțin că au distrus un sistem rusesc de rachete de apărare antiaeriană Panțîr-S1, astfel, rușii s-au retras de pe insulă.

De asemenea, Ministerul Apărării din Rusia a confirmat informația, însă a numit retragerea drept un ” gest de bunăvoință”..

La 30 iunie, ca un gest de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au încheiat sarcinile atribuite pe insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo.

Astfel, am demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat un oficial din Ministerul rus al Apărării.

Pe de altă parte, Comandamentul Operațional de Sud al Armatei Ucrainene susține că rușii s-au retras ca urmare a bombardamentelor intense: ” În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci cu motor și probabil

a părăsit insula”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Încă de la începutul războiului, Insula Șerpilor a fost ocupată de ruși, ir în ultima perioadă a fost ținta bombardamentelor ucrainene.

În urmă cu câteva zile, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud a declarat că trei sisteme de rachete Panţîr-S1 au fost distruse în Insula Şerpilor, în urma unor atacuri cu rachetă.

UPDATE ORA 10:00. Cel mai mare schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, de când a început războiul

Serviciul de Informații pentru Apărare al Ministerului ucrainean al Apărării a transmis într-un comunicat de presă, că Guvernul ucrainean a reușit să recupereze miercuri 144 de soldați, inclusiv 95 de apărători de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol.

“A avut loc un alt schimb de prizonieri, datorită căruia 144 de apărători ucraineni s-au întors acasă. Acesta este cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse. Din cei 144 eliberați, 95 provin de la Azovstal. Printre aceștia se numără 43 de militari ai Regimentului Azov (…) Cei mai mulți au răni grave, provenite de la gloanțe, schije, explozii: arsuri, fracturi sau amputații ale membrelor ”, au transmis autoritățile ucrainene.

 

Informația a fost confirmată și de șeful administrației separatiste din regiunea Donețk, citat de TASS: “Aducem acasă 144 de soldați ai Republicii Populare Donețk și ai Federației Ruse care au fost capturați de inamic. Am predat la Kiev tot atâția prizonieri din formațiunile armate ale Ucrainei, majoritatea răniți. Câțiva dintre ei sunt din batalioane naționaliste obișnuite. Starea lor este deplorabilă: răniți grav, cu amputare de membre și alte complicații”. 

Ministrul ucrainean al Apărării: Al Treilea Război Mondial „a început deja”

Ministrul ucrainean de Externe a declarat, pentru Sky News, că dacă Ucraina va fi capturată de Rusia, atunci vor urma și alte țări.

Ministrul Oleksiy Reznikov a mai precizat că Al Treilea Război Mondial „a început deja”.

Putin: „Nicio problemă” pentru Rusia, dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO

Vladimir Putin a declarat miercuri, 29 iunie, că Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă NATO va amplasa infrastructuri militare în Finlanda și Suedia, după ce acestea se alătură alianței militare conduse de SUA, relatează Reuters. Cu toate acestea, Putin a spus că nu este „Nicio problemă” pentru Rusia, dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO, potrivit AFP.

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina”, a spus Putin la o conferință de presă la Așgabat, capitala turkmenă. "Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să se alăture. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc", a spus el.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat încă de când Finlanda și Suedia anunțaseră intenția de a solicita aderarea că „extinderea NATO nu face lumea mai stabilă și mai sigură ”.

Dmitri Peskov a adăugat că reacția Rusiei va depinde „de cât de departe și de cât de aproape de granițele noastre se va deplasa infrastructura militară”.

Finlanda îndeplinește deja ținta NATO de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB, în timp ce Suedia este pe cale de a face același lucru.

„Unul dintre cele mai importante mesaje ale președintelui Putin... a fost că era împotriva oricărei extinderi ulterioare a NATO”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, marți seară. „A vrut mai puțin NATO. Acum președintele Putin primește mai mult NATO la granițele sale”.