LIVE UPDATE Ziua 128 de război în Ucraina. Kremlinul respinge acuzațiile privind atacul de la Odesa: Nu lucrăm cu ținte civile

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 01 apr 2023, 00:40

Mai multe rachete rusești au ucis vineri dimineață cel puțin 17 oameni și a rănit alți câteva zeci în portul Odesa.

Rusia și-a intensificat bombardamentele în Ucraina. Vineri, 1 iulie, aceștia au atacat cu rachete un bloc de apartamente și un centru de recreere din Odesa.

Citeste si: Joe Biden, concluzie despre războiul dintre Rusia- Ucraina, la finalul summitului de la Madrid: „Războiul s-ar putea încheia mâine dacă Rusia își încetează comportamentul irațional”

Atac în Odesa. Cel puțin 18 persoane au murit, iar 30 sunt rănite

Atacul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 1 iulie, iar printre victime se află și copii, relatează The Guardian, citând oficiali ucraineni. 

”Ca urmare a unei lovituri de noapte cu rachete Tu-22 din Marea Neagră în cartierul Belgorod-Nistru din regiunea Odesa, trei rachete X-22 au lovit un bloc de locuințe și un centru de recreere. Până la ora 9 dimineața, au fost identificate 18 victime, inclusiv 2 copii, iar 31 de persoane au fost internate, inclusiv 4 copii și o femeie însărcinată.

Alți 8 au cerut ajutor medical. Din moloz au fost salvate 8 persoane, inclusiv 3 copii. Operațiunile de salvare continuă”,
a anunțat oficialul, pe Telegram.

 

 

UPDATE ora 18:20. Kremlinul respinge acuzațiile privind atacul de la Odesa, în urma căruia au murit 19 civili

Kremlinul a respins acuzațiile potrivit cărora rachete rusești ar fi lovit vineri, 1 iulie, o clădire de apartamente din apropierea portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră.

Autoritățile ucrainene au declarat că rachete rusești au lovit o clădire de apartamente și centre de recreere, ucigând cel puțin 20 persoane și rănind zeci. Guvernatorul regional Maksym Marchenko a declarat că printre morți se numără și doi copii.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Aș dori să vă reamintesc cuvintele președintelui că forțele armate ruse nu lucrează cu ținte civile ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o teleconferință cu reporterii, potrivit Reuters, citată de  The Guardian.

Zelenski: Aderarea Ucrainei la UE nu ar trebui să dureze ani sau decenii

Volodimir Zelenski a cerut un proces mai rapid de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și spune că procesul nu ar trebui să dureze ani sau decenii.

Trebuie să parcurgem rapid această cale. Îi îndemn pe toți cei care dețin funcții guvernamentale să își vadă datoria, activitatea în vederea aderării la UE, ca pe o luptă în prima linie pentru statul nostru, pentru Ucraina, pentru voi și pentru mine ”, a declarat el, adăugând că

atacul rusesc de la Odesa a întărit urgența aderării la UE.

Trebuie să lucrăm la pregătirile pentru aderarea la UE cu aceeași intensitate și responsabilitate pe care le-am pus în pregătirea candidaturii ”, a adăugat liderul ucrainean, conform  BBC.

UPDATE ora 17:00.UE vrea să interzică aurul rusesc în noul pachet de sancţiuni contra Moscovei

Uniunea Europeană lucrează la un nou set de sancţiuni, care să vizeze aurul rusesc, pentru a copia o iniţiativă a G7 destinată să restrângă şi mai mult resursele de venituri ale Moscovei, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar, scrie Agerpres.

UPDATE ora 16:00. Numărul morților în atacurile din Odesa a urcat la 20

Germania a condamnat vineri loviturile cu rachete din apropierea orașului portuar Odesa, afirmând că atacurile asupra civililor reprezintă crime de război.

„Președintele rus (Vladimir) Putin și cei responsabili vor trebui să fie trași la răspundere", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german în cadrul unei conferință de presă.

Zelenski, despre retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat victoria asupra forțelor ruse care au ocupat Insula Șerpilor, un punct strategic din Marea Neagră, relatează The Guardian.

”Insula Șerpilor este un punct strategic și schimbă semnificativ situația din Marea Neagră. Nu garantează încă siguranța, nu garantează încă faptul că inamicul nu se va întoarce. Dar limitează deja în mod semnificativ acțiunile ocupanților. Pas cu pas, îi vom alunga din marea noastră, din pământul nostru și de pe cerul nostru”, a spus liderul de la Kiev.

Armata rusă a anunțat joi, 30 iunie, că s-a retras de pe Insula Șerpilor, pe care o cucerise chiar la începutul invaziei în Ucraina, în luna februarie.

Citeste si: Statele Unite ale Americii trimit în România o nouă brigadă de luptă. Decizia a fost anunțată în cadrul Summit-ului NATO de la Madrid

Ursula von der Leyen, noi declarații despre Ucraina

Ucraina are acum o „perspectivă europeană foarte clară" în urma deciziei UE de a acorda țării statutul de țară candidată, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit în fața parlamentului ucrainean.

„Ucraina are acum o perspectivă europeană foarte clară. Iar Ucraina este o țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană, ceva ce părea aproape de neimaginat în urmă cu doar cinci luni", a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs prin legătură video în fața adunării.

„Este un moment pentru a sărbători această piatră de hotar istorică, o victorie a hotărârii și o victorie pentru întreaga mișcare care a început acum opt ani pe Maidan", a adăugat ea.