LIVE UPDATE Ziua 13 de război. Volodimir Zelenski: „NATO nu este pregătită să accepte Ucraina”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 08 dec 2022, 00:35

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă 

Sursa: captura twitter Nexta, pixabay

În ziua 13 de război, Rusia promite din nou coridoare umanitare pentru evacuarea civililor care încă se află în orașele bombardate. Un atac aerian a avut loc la Sumî, iar printre victime sunt și copii.

A treia rundă de negocieri nu a dus la încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina, astfel că cele două țări sunt în continuare în conflict. Un nou atac aerian a avut loc asupra orașului Sumî, astfel că mai multe persoane au fost ucise sau rănite grav. 

Ziua 13 de război. Rusia amenință că ar putea întrerupe livrarea de gaze spre Europa prin Nord Stream 1

A fost din nou o noapte agitată în Ucraina. Atacurile aeriene asupra orașului Sumî au făcut mai multe victime, iar printre cei uciși se numără și copii. 

„Din păcate, printre cei uciși se numără și copii. Nu vom ierta niciodată asta!” a anunțat Dmitro Jivitski, cel care conduce Administrația Militară Regională Sumî.  

 

Au fost bombardamente și în Harkov, iar în urma acestora, se pare că 4 persoane și-au pierdut viața.

Rusia a promis noi coridoare umanitare  pentru evacuarea civililor din orașele Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov și Mariupol. Nu este pentru prima oară când Rusia face astfel de promisiuni.

Luni, au fost organizate noi astfel de coridoare, dar care duceau către Rusia și Belarus, motiv pentru care Rusia a fost din nou aspru criticată.

În acest context, ONU a anunțat că civilii din Ucraina au mare nevoie de ajutor. 

„Civilii din locuri precum Mariupol, Harkov, Melitopol au nevoie disperată de ajutor, în special de echipamentel medicale care salvează vieți. Acest lucru include permiterea evacuării în siguranță a civililor, în direcția pe care o aleg”, a spus Martin Griffiths, potrivit AFP.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Se introduce starea de criză în România. Cum se pregătește Guvernul să ne apere țara în contextul războiului ruso-ucrainean

Pentru prima dată de la momentul izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina, Rusia a anunțat că ar putea opri livrarea de gaze către Europa prin intermediul conductei Nord Stream 1, dar fără să precizeze dacă într-adevăr va recurge la o astfel de metodă.

Anunțul îi aparține vicepremierului rus Alexander Novak. Acesta a amintit de decizia pe care Germania a luat-o la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina și anume de a opri proiectul Nord Stream 2.

„Avem dreptul deplin(...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus vicepremierul rus Alexander Novak. 

UPDATE ORA 17:17: Volodimir Zelenski: „NATO nu este pregătită să accepte Ucraina”

Într-un interviu pentru ABC News, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că tot ceea ce s-a întâmplat până acum i-a confirmat că NATO nu are în plan să accepte Ucraina în viitorul apropiat și că, cel mai probabil, unul dintre motive ar fi o posibilă confruntare cu Rusia. 

Volodimir Zelenski a precizat că vrea să discute cu Rusia și să ajungă la o înțelegere, dar că este nevoie ca și Vladimir Putin să fie deschis la dialog.

„NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de lucruri controversate și de confruntarea cu Rusia. Nu am vrut niciodată să fim o țară care se roagă în genunchi pentru ceva.”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 14:50: Institutul pentru Studiul Războiului anunță că armata rusă ar putea ataca Kievul în următoarele 24-96 de ore

Institutul pentru Studiul Războiului a anunțat că, având în vedere situația actuală, armata rusă ar putea ataca Kievul în următoarele 24-96 de ore. Informația a fost publicată pe twitter.

„Forțele rusești se concentrează în periferia de est, nord-vest și vest a orașului Kiev, pregătind un asalt asupra Capitalei în următoarele 24-96 de ore”, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDARE ORA 13:00: Primarul din Irpin, amenințat de forțele ruse: „Irpin nu renunță, Irpin nu poate fi cumpărat”

Oleksandr Markushyn, primarul suburbiei Irpin, a anunțat că forțele ruse au făcut presiuni asupra lui, încercând să îl determine să predea orașul. Oleksandr Markushyn a subliniat că Irpin continuă să lupte și le-a cerut rușilor să renunțe la atac și să se întoarcă la familiile lor.

„Sunt surprins că acești monștri încă nu au înțeles: Irpin nu renunță, Irpin nu poate fi cumpărat, Irpin luptă! Am o contraofertă pentru ocupanți să părăsească orașul în 24 de ore și să salveze viețile a mii de recruți ruși, a căror mamă, soră, fiică, bunică sau parteneră îi așteaptă acasă”, a transmis Oleksandr Markushyn, primarul suburbiei Irpin, potrivit edition.cnn.com.

UPDATE ORA 11:00 Ministrul britanic al Apărării: „Putin este terminat. Armata sa este terminată”

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că războiul dintre Rusia și Ucraina îl va afecta puternic pe Vladimir Putin. Ben Wallace este de părere că Vladimir Putin și-a pierdut autoritatea în lume după ce a pornit acest conflict.

„Indiferent ce se va întâmpla, preşedintele Putin nu mai are nicio putere în lume. Este terminat. Armata sa este terminată. Iar el trebuie să recunoască asta”, a spus Ben Wallace.

Citeste si: Care-i planul de rezervă dacă președintele Ucrainei, Volodemir Zelenski, este ucis de către ruși