LIVE UPDATE Ziua 139 de război în Ucraina. Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 12 iul 2022, 17:17

În cea de-a 139 -a zi a războiului, tensiunile continuă. Rușii bombardează mai multe zone din Ucraina.

Zeci de civili ucraineni au fost uciși în bombardamentele rușilor din ultimele zile asupra orașelor ucrainene din est. Cel mai recent a vizat un bloc unde 33 de oameni și-au pierdut viața, iar alte zeci de persoane au suferit răni grave. 

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 138 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski: "Pedepsirea Rusiei este o chestiune de securitate globală"

UPDATE ORA 17:16. Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS

Ucraina susține că un alt general rus, alături de alți ofițeri ar fi fost uciși într-o lovitură reușită cu sistemul de rachete HIMARS, donat de SUA, în zona de sud ocupată de ruși- Herson. 

Este vorba de șeful Statului Major al Corpului 22 de Armată al Forțelor Armate al Federației Ruse, generalul-maior Artem Nasbulin. Acesta ar fi murit în atacul lansat duminică asupra postului de comandă mobil din Tavriisk, din regiunea Herson. Artem Nasbulin ar fi murit chiar în cartierul general al armatei ruse din Herson, alături de încă 12 ofițeri ruși.

UPDATE ORA 15:00. UE va începe confiscarea activelor rusești în octombrie

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat, marți, 12 iulie, că Uniunea Europeană va începe confiscarea activelor rusești începând cu luna octombrie a acestui an.

''Infracțiune penală[...], ceea ce va permite lansarea unor proceduri judiciare în țările UE''. Bunurile confiscate vor fi apoi ''transferate în fondul pentru a sprijini restaurarea Ucrainei'', a explicat Reynders.

Până în prezent, UE a înghețat active rusești în valoare de 13,8 miliarde de euro, deși este încă imposibil din punct de vedere legal să confiște acești bani, informează  Baha.com.

UPDATE ORA 13:40. Consiliul European va acorda "de urgență" un miliard de euro suplimentar Ucrainei

Consiliul European a anunțat, marți, că va oferi "de urgență" un miliard de euro suplimentar Ucrainei.

Asistența financiară suplimentară aduce acum la 2,2 miliarde de euro sprijinul total acordat de UE Ucrainei de la începutul conflictului, urmând ca această sumă să crească în continuare în "lunile următoare".

"Continuarea ajutorului material și financiar nu este o opțiune, ci datoria noastră. Prin urmare, sunt foarte mulțumit că am accelerat decizia de a oferi asistență macrofinanciară în valoare de 1 miliard de euro.

Acest lucru va oferi Ucrainei fondurile necesare pentru a acoperi nevoile urgente și pentru a asigura funcționarea infrastructurii critice", a declarat Zbynek Stanjura, ministrul de Finanțe al Cehiei, conform  Sky News.

Explozii puternice în Nikolaev 

Primarul din Nikolaev a declarat că rușii au lansat mai multe lovituri cu rachete asupra orașului scrie Ukrinform, citat de news.ro

" În dimineața zilei de 12 iulie 2022, trupele rusești au lansat mai multe lovituri cu rachete asupra orașului Nikolaiv".   Declarația a fost făcută de primarul orașului, Oleksandr Sienkevych, pe Telegram. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, martorii au mărturisit că s-au auzit explozii în toate cartierele orașului.

 

Bilanțul victimelor atacului de la Ceasiv Iar crește la 33 de morți

Conform serviciilor de urgență ale statului ucrainean (SES), bilanțul victimelor atacului cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei a ajuns la 33 de morți.

SES a transmis că a recuperat, luni seară, în jurul orei 23.30, cadavrul unei alte victime, un copil de aproximativ 9 ani. 

Citeste si: Belarus amenință cu un atac asupra Poloniei: „Va fi obiectivul nostru principal”

”Operațiunile sunt în curs de desfășurare", a precizat Ministerul ucrainean de Interne într-o actualizare. 

Salvatorii care s-au deplasat la locul atacului au continuat să scoată supraviețuitori din dărâmăturile blocului de locuințe distrus din Ceasiv Iar, deși speranțele de a găsi mai mulți oameni în viață încep să scadă.

 

Zelenski despre posibilitatea ca Rusia să oprească definitiv gazele către Europa

Volodimir Zelenski susține că Rusia va încerca nu doar să limiteze livrările de gaze către Europa, ci chiar să le oprească complet,  ”în cel mai acut moment”.

”Rusia nu a jucat niciodată după reguli în sectorul energetic”, a afirmat Zelenski, criticând decizia Canadei de a permite exportul unei turbine vitale pentru a ajuta la repararea gazoductului Nord Stream 1, scrie news.ro.

”În primul rând, Ministerul Afacerilor Externe a fost nevoit să convoace reprezentantul Canadei în țara noastră din cauza unei excepții absolut inacceptabile de la regimul de sancțiuni împotriva Rusiei. Nu este vorba doar despre niște turbine Nord Stream pe care Canada nu ar trebui să le aibă, dar pe care totuşi a decis să le predea- să o predea, de fapt, Rusiei. Este vorba despre reguli comune”, a afirmat Zelenski, în ultimul mesaj postat pe rețelele de socializare.  

Președintele ucrainean afirmă că, ”dacă un stat terorist poate stoarce o astfel de excepție de la sancțiuni, ce excepții va dori mâine sau poimâine”.  

Citeste si: Putin lansează noi amenințări la adresa Occidentului. Președintele Rusiei susține că încă nu au „început lucrurile serioase în Ucraina”

”Această întrebare este foarte periculoasă. Mai mult, este periculoasă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru toate țările lumii democratice , a mai afirmat Zelenski.  

”Decizia privind excepția de la sancțiuni va fi percepută la Moscova exclusiv ca o manifestare de slăbiciune. Aceasta este logica lor. Și nu există nicio îndoială că Rusia va încerca nu doar să limiteze cât mai mult posibil, ci să oprească complet furnizarea de gaze către Europa în cel mai acut moment. Pentru asta trebuie să ne pregătim acum, asta este ceea ce este provocat acum”, susține Zelenski.  

Potrivit acestuia, fiecare concesie în astfel de condiții este percepută de conducerea rusă ca ”un stimulent pentru o presiune suplimentară, mai puternică”.  

”Desigur, această decizie privind o turbină, care duce la multe alte probleme, poate fi încă revizuită. Rusia nu a jucat niciodată după reguli în sectorul energetic şi nu va juca acum decât dacă vede tărie”,  a mai declarat Zelenski.