LIVE UPDATE Ziua 14 de război. China, ajutor de aproape 800,000 de dolari pentru Ucraina 

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 09 dec 2022, 00:45

Este a 14-a zi a războiului dintre Rusia și Ucraina 

Sursa: Facebook Dmytro Zhyvytskyi

În ziua 14 de război, sirenele au răsunat puternic din nou în marile orașe din Ucraina. O parte din cetățenii din Sumî, aproximativ 5.000 de persoane, au fost evacuate cu succes.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în cea de 14-a zi. Miercuri dimineață, sirenele au pornit din nou în Kiev, Cernihiv, Lubnî, Poltava și Vasilkiv, astfel că cetățenii s-au ascuns în buncăre. Din Sumî vin vești bune în ziua 14 de război, având în vedere că, pentru prima oara de la începutul războiului, civilii au putut fi evacuați cu succes.

Ziua 14 de război. Sirenele au sunat din nou miercuri dimineață 

În ciuda faptului că 5000 de persoane au fost evacuate din Sumî, primarul orașului atrage atenția că foarte mulți oameni au murit în timpul bombardamentelor. Foarte multe clădiri au fost distruse, iar orașul nu mai are curent electric și apă curentă.

Persoanele evacuate din Sumî sunt în special femei și copii, dar și cetățeni ai Turciei. Civilii evacuați din Sumî au ajuns în centrul țării. 

Potrivit estimărilor făcute de Organizația Națiunilor Unite (ONU), de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina și până în prezent, au murit aproximativ 474 de civili și 861 de persoane au fost rănite. 

Chiar dacă armata ucraineană a anunțat că armata rusă a încetinit ritmul, există informații potrivit cărora s-ar pregăti un atac puternic asupra Kievului, în următoarele 24-96 ore. Informația a fost făcută publică de Institutul pentru Studiul Războiului.

S-a vorbit chiar și despre un tren blindat, care ar fi plecat din Crimeea și s-ar îndrepta către centrul Ucrainei. 

Citeste si: Rusia vrea Crimeea pentru ea! Kremlinul solicită Ucrainei să o declare ca fiind parte din Rusia

În cursul zilei de miercuri, 9 martie 2022, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, va face o deplasare în Turcia pentru a se întâlni cu omolgul ucrainean Dmytro Kuleba.

Întâlnirea va avea loc în Antalya.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O altă informație care stârnește îngrijorare vine din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

În cursul zilei de marți, AIEA a anunțat că a pierdut legătura cu  sistemele de monitorizare a instalaţiilor de deşeuri radioactive de la Cernobîl.

„Transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută. Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare din alte locații din Ucraina și va furniza informații suplimentare în curând”, a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit libertatea.ro. 

UPDATE ORA 17:00: China, ajutor de aproape 800,000 de dolari pentru Ucraina 

China a anunțat că se alătură țărilor care oferă sprijin financiar Ucrainei. Astfel, prin Crucea Roșie, China va oferi un ajutor umanitar în valoare de 5 milioane de yuani, echivalentul a 791.000 dolari. Astfel, Ucraina urmează să primească alimente, dar și bunuri care sunt necesare în această perioadă de criză, informație confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian. 

UPDATE ORA 14:20: Centrala de la Cernobîl, deconectată complet de la rețeaua electrică. Pompele de răcire a deșeurilor radioactive nu mai funcționează. Ce riscuri există 

Compania ucraineană de electricitate a anunțat că pompele de răcire a deșeurilor radioactive nu mai funcționează la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, asta după ce aceasta a fost deconectată complet de la rețeaua electrică.

Acest lucru ar putea duce la emanarea unor substanțe radioactive în mediul exterior. În cazul în care se va forma un nor radioactiv, aceasta ar putea ajunge, din cauza vântului, în Ucraina, Belarus, Rusia, Europa, a anunțat Compania Nucleară ucraineană Energoatom.

„În depozitul de combustibil uzat Numărul 1 sunt aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat. Au nevoie de răcire constantă, care este posibilă doar dacă există energie electrică. Fără energie, pompele nu vor produce răcirea. Ca urmare, temperatura combustibilului uzat va crește, existând riscul emanării unor substanțe radioactive în mediul exterior. Din cauza vântului, un eventual nor radioactiv poate fi transferat în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia, Europa. De asemenea, sistemul de stingere a incendiilor nu funcționează. Acesta este un risc uriaș în cazul unui incendiu care poate apărea ca urmare a unei lovituri de obuz. În prezent, ostilitățile continuă, ceea ce face imposibilă efectuarea reparațiilor și reluarea alimentării cu energie”, se arată în comunicatul Companiei Nucleare ucrainene Energoatom, potrivit biziday.ro.

UPDATE ORA 12:43: Rusia anunță progrese în negocierile cu Ucraina: „ Operaţiunea militară specială a Federaţiei Ruse nu are ca scop răsturnarea actualului guvern al Ucrainei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat că există indicii care arată că negocierile dintre Rusia și Ucraina au înregistrat progrese. Maria Zaharova a subliniat din nou care sunt interesele Rusiei.

„Au fost realizate unele progrese în negocierile destinate să pună capăt cât mai curând posibil vărsării de sânge fără sens şi rezistenţei forţelor armate ucrainene. Operaţiunea militară specială a Federaţiei Ruse nu are ca scop răsturnarea actualului guvern al Ucrainei sau distrugerea statalităţii acestei ţări, ci are drept obiective protejarea republicilor populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR), demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea ameninţării militare la adresa Rusiei” a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform stirileprotv.ro, care citează Agerpres și AFP. 

Mai mult, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a ținut să spună că Rusia va reuși să își atingă obiectivul de a asigura statutul neutru al Ucrainei, dar că ar prefera ca acest lucru să facă prin discuții.

UPDATE ORA 11:30: 22 de morți în urma atacurilor de la Sumî 

Autoritățile de la Sumî au anunțat că în urma bombardamentelor, 22 de persoane au murit, iar printre ele se numără și 3 copii. Armata rusă ar fi atacat o zonă rezidențială.

„Trei bombe într-o singură seară...A fost o noapte teribilă”, a precizat guvernatorul regional pentru CNN.

Citeste si: Estul și centrul Ucrainei, bombardate intens de armata rusă! Clipe de coșmar pentru cetățenii ucraineni: „Bombardamentele cu arme grele nu se opresc zi sau noapte”