LIVE UPDATE Ziua 15 de război. Kamala Harris vrea ca Rusia să fie anchetată pentru felul în care a acționat în Ucraina

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 dec 2022, 00:10

Volodimir Zelenski cere pedepse mai dure pentru Rusia 

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski, nexta

Este ziua cu numărul 15 din războiul dintre Rusia și Ucraina. Bombardamentele din Mariupol au provocat moartea a peste 1,200 de civili într-o perioadă de 9 zile, iar ceea ce s-a întâmplat la maternitatea din Mariupol l-a făcut pe Volodimir Zelenski să reacționeze din nou, cerând sancțiuni mai dure pentru Rusia.

În a 15-a zi de război au avut loc din nou bombardamente în Ohtîrka. Din primele informații, două femei și un copil au fost uciși în urma atacului care a avut loc în timpul nopții de miercuri spre joi. Volodimir Zelenski cere sancțiuni mai dure pentru Rusia, având în vedere numărul de civili care și-au pierdut viața de la începutul războiului și până în prezent.

Ziua 15 de război. Peste 1.200 de civili au fost uciși în 9 zile, după atacul Rusiei asupra orașului Mariupol 

Orașul Mariupol este unul dintre cele mai afectate de războiul dintre Rusia și Ucraina. De 9 zile, atacul armatei ruse continuă, iar autoritățile atrag atenția că oamenii trăiesc în condiții grele.

„Nouă zile. Nouă zile de blocadă a oraşului Mariupol.

Nouă zile de bombardament continuu asupra populaţiei civile. Nouă zile, jumătate de milion de oameni trăind fără electricitate, apă, încălzire sau comunicaţii. Nouă zile în care oraşul este rupt de lumea exterioară. Nouă zile- 1.207 civili din Mariupol ucişi. Nouă zile de genocid al populaţiei civile”,
a anunțat primăria din Mariupol.

O reacție dură a avut și Volodimir Zelenski. Acesta a criticat dur atacul armatei ruse, după bombardarea maternității din Mariupol.

Mai multe femei însărcinate au fost rănite, unele dintre ele aflate chiar în travaliu. 

Citeste si: Rusia acuză România că adăpostește avioane de luptă ucrainene

„Şcoli, spitale distruse.

Şcoli, biserici, case distruse. Și toți acei oameni care au fost uciși. Toți acei copii uciși. Bombardarea maternității (din Mariupol, n.red.)este cea din urmă dovadă. Dovada că are loc genocidul ucrainenilor.

Europeni! Nu veți putea spune că nu ați văzut ce s-a întâmplat cu ucrainenii, ce s-a întâmplat cu locuitorii din Mariupol. Ați văzut! Știți! Trebuie să măriți sancțiunile împotriva Rusiei, astfel încât să nu mai aibă nicio șansă să continue acest genocid.

Trebuie să faceți presiuni asupra Rusiei pentru a o forța să se așeze la masa negocierilor și să pună capăt acestui război brutal.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu am făcut și nu am fi făcut niciodată ceva asemănător, cu aceste crime de război, în niciunul dintre orașele din Donețk- Luhansk sau din orice altă regiune. În oricare dintre orașele de pe Pământ. Pentru că noi suntem oameni. Voi?”, este mesajul pe care l-a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după bombardarea maternității din Mariupol. 

Rusia a adus în discuție existența unor laboratoare de arme biologice și chimice în Ucraina, însă SUA acuză Rusia că nu face altceva decât să răspândească informații fasle, la fel și China.

„Kremlinul răspândeşte pur şi simplu în mod intenţionat minciuni potrivit cărora Statele Unite şi Ucraina desfăşoară activităţi legate de arme chimice şi biologice în Ucraina.”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, potrivit digi24.ro.

UPDATE ORA 17:20: Kamala Harris vrea ca Rusia să fie anchetată pentru felul în care a acționat în Ucraina

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, cere să fie deschisă o anchetă cu privire la felul în care Rusia a acționat în Ucraina. Kamala Harris a criticat dur comportamentul Rusiei din ultimele zile.

„În mod absolut ar trebui să existe o anchetă și ar trebui să fim cu toții cu ochii în patru și nu am nicio îndoială că ochii lumii sunt ațintiți asupra acestui război și a ceea ce a făcut Rusia în ceea ce privește această agresiune și aceste atrocități”, a spus vicepreședintele SUA, Kamala Harris.

UPDATE ORA 15:00: Olaf Scholz şi Emmanuel Macron au discutat din nou cu Vladimir Putin

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au încercat din nou să îl convingă pe Vladimir Putin să renunțe la atacul pornit asupra Ucrainei. Cei doi i-au cerut lui Vladimir Putin să înceteze focul în Ucraina. 

UPDATE ORA 13:20: Orașul ucrainean Mariupol, bombardat din nou în timpul negocierilor de pace 

În timp ce Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov se aflau la masa negocierilor, orașul ucrainean Mariupol a fost bombardat din nou. Primele imagini au fost postate pe rețelele de socializare 

 

UPDATE ORA 12:20: Primele concluzii după negocierile dintre Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov 

S-a încheiat întâlnirea dintre Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov, dar nici de această dată cele două părți nu au reușit să ajungă la un consens.

„Am venit aici cu un scop umanitar, pentru a pleca de la întâlnire cu o decizie de a organiza un coridor umanitar către și dinspre Mariupol. Cea mai tragică situație este acum în orașul Mariupol, care a fost bombardat, lovit de artilerie.”, a spus Dmitro Kuleba.

Chiar dacă Dmitro Kuleba a atras atenția că e nevoie de aceste coridoare umanitare, Serghei Lavrov nu a putut promite că cerința Ucrainei va fi îndeplinită.

Mai mult decât atât, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a ținut să sublinieze că operațiunea militară desfășurată de Rusia va continua în Ucraina și că cei care furnizează arme Ucrainei vor suporta consecințele.

„Cei care furnizează arme Ucrainei trebuie să realizeze că vor fi trași la răspundere pentru faptele lor. Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a spus ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

UPDATE ORA 11:40: A început întâlnirea dintre Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov. Pacea, discutată la nivel înalt

A început întâlnirea dintre miniștrii de Externe Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov. Este pentru prima oară când cei doi se află față în față de la debutul războiului dintre Rusia și Ucraina. Discuțiile au loc în Antalya, pacea dintre cele două țări fiind discutată la nivel înalt, de această dată.

Citeste si: Propaganda rusească a anunțat că Volodimir Zelenski se află în Brașov. Președintele Ucrainei a spus care este, de fapt, adevărul