LIVE UPDATE Ziua 155 de război în Ucraina: Kievul și Cernihiv a fost atacat cu rachete. Oficiali ai Americii și Rusiei vor discuta pentru prima dată de la începerea invaziei în Ucraina

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 iul 2022, 09:18

Antony Blinken a declarat că are de gând să discute cu ministrul rus de externe, Segrhei Lavrov

Sursa: Twitter

Rusia a lansat o rachetă asupra districtului Vyshgorod, la nord de capitală, potrivit oficialilor. Un consilier al lui Volodimir Zelenski îndeamnă forțele Moscovei din Kherson să „se retragă, să se predea sau vor fi distruse”. De asemenea, Serghei Lavrov și Antony Blinken vor vorbi, telefonic, pentru prima dată de la începerea războiului dintre Rusia și Ucraina.

UPDATE 9.03: Antony Blinken a declarat că are de gând să discute cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre acordul dintre Kiev şi Moscova încheiat săptămâna trecută la Istanbul, pentru a face posibilă livrarea în străinătate a 22 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

Această conversaţie telefonică, va avea loc „în următoarele zile (…), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei”, ci se va concentra asupra americanilor închişi în Rusia şi reluării exporturilor ucrainene de cereale, a subliniat secretarul de stat

american, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan şi a lui Brittney Griner care au fost arestaţi pe nedrept şi cărora ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă”, a precizat acesta.

„Am pus o ofertă rezonabilă pe masa negocierilor în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita aceste eliberări”, a declarat Antony Blinken, fără să spună ce este, exact, oferta americană.

Citeste si: Rusia taie livrarea de gaz, din nou, într-o țară din Europa. Uniunea Europeană spune că este vorba despre un șantaj energetic

„Sperăm că acest acord va permite rapid să se expedieze din nou cerealele ucrainene prin Marea Neagră şi că Rusia îşi va onora promisiunea de a permite trecerea acestor nave”, a declarat Antony Blinken.

Contraofensiva ucraineană din Kherson „prinde contur”, spune Ministerul britanic al Apărării 

UPDATE 8.55: Contraofensiva ucraineană din Kherson capătă amploare, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Într-un raport de informații publicat în această dimineață, ministerul a declarat:

„Este foarte probabil ca forțele lor să fi stabilit un cap de pod la sud de râul Ingulets, care formează granița nordică a Khersonului ocupat de ruși.

Ucraina și-a folosit noua artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a avaria cel puțin trei dintre podurile de peste râul Dnipro, pe care Rusia se bazează pentru a aproviziona zonele aflate sub controlul său.

Unul dintre acestea, podul Antonivskiy, lung de 1.000 de metri, din apropierea orașului Kherson, a fost avariat săptămâna trecută. Ucraina l-a lovit din nou la 27 iulie 2022 și este foarte probabil ca traversarea să fie acum inutilizabilă.

Armata 49 a Rusiei este staționată pe malul vestic al râului Dnipro și pare acum foarte vulnerabilă.

Citeste si: Joe Biden a anunțat că are cancer. Gafă sau adevăr? Casa Albă a venit cu precizări despre starea de sănătate a președintelui SUA

În mod similar, orașul Kherson, cel mai important centru de populație din punct de vedere politic ocupat de Rusia, este acum practic izolat de celelalte teritorii ocupate.

Pierderea sa ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupația ca fiind un succes”.

Peste 20 de rachete lansate din Belarus, afirmă armata ucraineană

UPDATE 8.48: Oficialii ucraineni au făcut publice ceva mai multe detalii în legătură cu atacul cu rachete raportat în această dimineață asupra regiunii Cernihiv.

Comandamentul operațional din nordul Ucrainei a publicat o actualizare în care citează informațiile pe care le-a primit de la surse belaruse despre lansarea a peste 20 de rachete din Belarus.

„De la ora 17.20 la 18.30. La 28 iulie 2022, informații din surse belaruse au primit informații despre lansarea a peste 20 de rachete din Belarus.

În prezent, se știe despre sosirea a 9 rachete pe teritoriul Goncharivska, regiunea Cernihiv”.

Deocamdată nu au fost raportate victime, a adăugat forța.

UPDATE 8.26: Forțele armate ucrainene anunță că nouă rachete au lovit regiunea Cernihiv în această dimineață.

Guvernatorul regional Viacheslav Chaus a declarat că mai multe rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului, lovind comunitatea Honcharivska în jurul orei 5 dimineața.

„Astăzi ne-am trezit cu toții foarte devreme și această trezire a fost foarte deranjantă, se auzeau explozii.

După ora 5 dimineața, lansări de rachete pe scară largă de pe teritoriul Belarusului. Există informații preliminare despre o lovitură în apropiere de Goncharivskyi”, a transmis acesta, pe Telegram.

Chaus a refuzat să spună unde au avut loc exploziile, invocând motive de securitate și a adăugat că informațiile despre victime sunt în curs de clarificare.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rusia redistribuie trupe în sudul Ucrainei

UPDATE 8.00: Forțele rusești încep o „redistribuire masivă” de trupe în trei regiuni din sudul Ucrainei, ceea ce pare a fi o schimbare de tactică din partea Moscovei, a declarat, miercuri, un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski.

Oleksiy Arestovici a declarat că Rusia trimite trupe în regiunile Melitopol și Zaporizhzhia și în Kherson, semnalând o schimbare de tactică în favoarea apărării strategice față de ofensivă.

Într-un interviu acordat miercuri televiziunii ucrainene, acesta a declarat:

„(Acest lucru) ne-ar plasa într-o poziție în care nu suntem în măsură să ne eliberăm întregul teritoriu și să solicităm discuții.

Putin a trimis o armată în Ucraina pentru a recrea Uniunea Sovietică”.

Consiliul de Securitate al ONU nu reușește să se pună de acord asupra unei declarații pentru acordul privind cerealele

UPDATE 7.44: Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să ajungă la un acord asupra unei declarații care să primească acordul de săptămâna trecută pentru ca grânele și îngrășămintele să ajungă din Ucraina și Rusia la milioane de oameni înfometați din întreaga lume, a declarat ambasadorul Norvegiei la ONU.

Declarația i-ar fi lăudat, de asemenea, pe secretarul general, Antonio Guterres, și guvernul Turciei pentru rolul lor cheie în organizarea acordului.

„Norvegia și Mexicul au lucrat zile întregi pentru a uni consiliul într-un singur mesaj care să salute acordul semnificativ de reluare a exporturilor de cereale, produse alimentare și îngrășăminte prin Marea Neagră”, a declarat ambasadorul norvegian Mona Juul pentru The Associated Press. „Regretăm că acest lucru nu a fost posibil”, a mai adăugat acesta.

Rusia și Ucraina au semnat vineri acorduri separate cu Turcia și ONU care fac posibil ca Ucraina să exporte 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole care au fost blocate în porturile din Marea Neagră din cauza invaziei Rusiei.

Acordul vizează, de asemenea, asigurarea accesului neîngrădit al alimentelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale.

Declarația propusă de Norvegia și Mexic, obținută de AP, ar fi primit bine progresele înregistrate la semnarea acordului de vineri „în vederea asigurării exportului sigur și securizat de cereale, produse alimentare și îngrășăminte din Ucraina și Federația Rusă”.

În declarație au fost lăudați pe Guterres și Turcia și s-ar fi cerut implementarea rapidă a angajamentelor luate la Istanbul.

„O declarație unificată a Consiliului care să salute acordul și să îl felicite pe secretarul general pentru eforturile sale ar fi fost un semnal important”, a declarat Juul.

„Norvegia consideră că eforturile personale și angajamentul secretarului general au fost esențiale pentru a facilita negocierile dintre părți”, a spus Juul. „Aceste eforturi sunt mai importante ca niciodată, deoarece efectele războiului continuă să fie resimțite de populația din Ucraina și nu numai”, a încheiat acesta.

Rusia a lovit regiunea Kievului, spune guvernatorul

UPDATE 7.30: Potrivit unor oficiali ucraineni, Rusia ar fi lovit infrastructura din regiunea Kiev în această dimineață.

Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat că un atac cu rachete a fost lansat asupra districtului Vyshgorod, la nord de capitală.

Într-o actualizare pe Telegram postată imediat după ora șase dimineața, Kuleba a spus:

„În această dimineață, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra uneia dintre comunitățile din districtul Vyshgorod.

S-a tras asupra obiectului infrastructurii. Informațiile despre victime sunt în curs de actualizare. Toate serviciile de urgență se află deja la fața locului”.

La aceeași oră, primăria din Kiev a emis și ea o alarmă de alertă aeriană, îndemnând locuitorii să se adăpostească.

Operațiunea de eliberare a orașului Kherson „a început deja”, afirmă Ucraina

UPDATE 7.24: Ucraina a declarat că operațiunea sa de eliberare a orașului Kherson „a început deja”, după ce a lovit miercuri ruta cheie de aprovizionare rusă prin podul Antonivskiy în orașul din sudul ocupat de Rusia.

Consilierul prezidențial, Oleksiy Arestovici, a confirmat, de asemenea, strategia Ucrainei de a izola forțele rusești, susținând că există un „anumit plan” al forțelor armate ale Ucrainei de a „izola operațiunile militare (n.r.: ale Rusiei)”.

„Indiferent cât de mult va depăși inamicul forțele și resursele de pe malul vestic al Niprului, forțele armate ale Ucrainei îi vor lăsa mai întâi fără depozite de muniții, combustibil, comunicații și comandă, iar apoi vor curăța rămășițele forțelor lor”, a declarat Arestovici.

Arestovici a adăugat că forțele rusești au trei opțiuni:

„Să se retragă (dacă este posibil), să se predea sau să se lase distruse”.

Un alt consilier prezidențial de rang înalt, Mykhailo Podolyak, a adăugat:

„Ocupanții ar trebui să învețe cum să traverseze înot râul Nipru. Sau ar trebui să părăsească Kherson cât încă mai este posibil. S-ar putea să nu mai existe un al treilea avertisment”.

Oficialii ucraineni au confirmat, de asemenea, că trupele sale au folosit lansatoare de rachete de precizie furnizate de SUA pentru a avaria podul Antonivskiy.

Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va reconstrui podul și alte puncte de trecere din regiune.

„Facem totul pentru a ne asigura că forțele de ocupație nu au nicio posibilitate logistică în țara noastră”.