LIVE UPDATE Ziua 156 de război în Ucraina: Zelenski spune că exporturile de cereale sunt gata să înceapă. Kievul acuză Rusia de „crimă de război” pentru uciderea unor prizonieri de război

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 29 iul 2022, 15:48

Ziua 156 de război în Ucraina

Sursa: Twitter

Președintele Ucrainei afirmă că porturile de la Marea Neagră sunt pregătite să exporte cereale. De asemenea, Kievul cere liderilor mondiali să condamne Rusia pentru atacul care a dus la moartea a 40 de prizonieri de război.

UPDATE 14.35: Oficialii ucraineni au declarat vineri că un depozit de muniții rusești din sudul regiunii Kherson a fost distrus.

Video și imagini publicate în cursul nopții și vineri dimineața pe canalele locale Telegram au indicat o explozie majoră în zona Brylivka, la aproximativ 40 km sud-est de orașul Kherson, relatează CNN.

„Unul dintre importantele centre logistice ale ocupanților, gara din Brylivka, a fost distrus în regiunea Kherson.

Rușii tocmai au adus acolo echipamente și muniții; totul a ars”, a declarat, pe Facebook, Serhii Khlan, consilier al șefului Administrației civile militare din Kherson.

Oamenii raportează explozii puternice și detonări. Este probabil ca depozitul de petrol să fi fost lovit”, a adăugat Khlan.

UPDATE 14.34: Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a acuzat Rusia de o „crimă de război petrificatoare” și a acuzat Kremlinul pentru bombardarea unei închisori din așezarea Olenivka, controlată de Rusia, în regiunea Donețk, despre care Ministerul rus al Apărării

a declarat că a ucis vineri 40 de prizonieri de război ucraineni.

„Rusia a comis o altă crimă de război petrificatoare prin bombardarea unei instituții corecționale din Olenivka ocupată, unde ținea prizonieri de război ucraineni. Fac apel la toți partenerii să condamne cu fermitate această încălcare brutală a dreptului umanitar internațional și să recunoască Rusia ca stat terorist”.

Rusia a dat vina pe forțele ucrainene pentru aceste omoruri.

UPDATE 14.19: Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat vineri reporterilor din portul sudic Odesa că 17 nave care au fost blocate în portul din Marea Neagră timp de cinci luni au fost deja încărcate cu cereale, iar o alta era în curs de încărcare.

El a spus că speră ca primele nave să înceapă să părăsească portul până la sfârșitul acestei săptămâni, relatează Reuters.

UPDATE 14.14: Macedonia de Nord intenționează să doneze Ucrainei un număr nespecificat de tancuri din epoca sovietică, în timp ce încearcă să își modernizeze propria armată pentru a îndeplini standardele NATO, a declarat, vineri, ministrul apărării din această țară.

Într-o declarație, ministerul a precizat că Ucraina va primi tancuri aparținând batalionului de tancuri al țării din vestul Balcanilor, care este în curs de modernizare.

„Ținând cont de această situație și de cerințele Ministerului ucrainean al Apărării, guvernul a decis că o anumită cantitate din aceste capacități [tancuri] va fi donată Ucrainei, în conformitate cu nevoile sale”, se arată în declarație.

Ministerul nu a precizat numărul de tancuri, dar a spus că acestea aparțin așa-numitei a treia generații de tancuri de luptă principale din anii '70 și '80, care au blindaj compozit și sisteme de control al tragerii stabilizate de calculator.

Macedonia de Nord, o fostă republică iugoslavă, este membră NATO și candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

La fel ca alte țări occidentale, a donat deja echipamente militare Ucrainei de la invazia rusă din februarie, relatează Reuters.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat doar la începutul lunii iulie că forțele ucrainene văd în sfârșit impactul armelor occidentale pe fronturile de război.

UPDATE 14.00: Germania va livra 16 tancuri BIBER cu strat de punte către forțele ucrainene, a anunțat, vineri, Ministerul german al Apărării.

Ministerul a spus într-o declarație:

„BIBER va permite trupelor ucrainene să traverseze apele sau obstacolele în luptă.

Livrarea primelor șase sisteme va avea loc în acest an, începând din toamnă. Alte zece sisteme vor urma anul viitor”.

Guvernul german s-a confruntat cu acuzații de răsturnare de situație în ceea ce privește promisiunile de sprijin militar pentru Ucraina, după ce cancelarul Olaf Scholz a fost nevoit să se răzgândească în legătură cu refuzul inițial de a trimite tancuri și armament greu în Ucraina.

Ucraina este pregătită să reia transportul de cereale din porturile de la Marea Neagră

UPDATE 1.45: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că țara sa este pregătită să reia transporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră și că așteaptă un semnal din partea Națiunilor Unite și a Turciei pentru a începe transporturile.

Biroul lui Zelenski a declarat că președintele a vizitat portul Chornomorsk de la Marea Neagră, care a fost blocat de Rusia, pentru a vedea pregătirile pentru transporturi în cadrul unui acord negociat de ONU și semnat în Turcia săptămâna trecută.

Biroul l-a citat pe acesta spunând:

„Partea noastră este pe deplin pregătită. Am trimis toate semnalele către partenerii noștri- ONU și Turcia, iar armata noastră garantează situația de securitate.

Ministrul infrastructurii este în contact direct cu partea turcă și cu ONU. Așteptăm un semnal de la ei pentru a putea începe”.

În această săptămână, exportatorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că societățile de asigurări vor fi dispuse să asigure navele de cereale care navighează în apele minate din porturile ucrainene din Marea Neagră, în timp ce cumpărătorii ezită să plaseze noi comenzi, având în vedere riscul atacurilor rusești.

UPDATE 10.05: Oleksandr Syenkevych, primarul din Mykolaiv, tocmai a anunțat pe Telegram că a avut loc „sosirea de obuze cu rachete într-unul dintre districtele din Mykolaiv. Există victime. Ambulanțele au sosit deja”.

El a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE 9.58: Pe Telegram, Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul orașului Sumy din nord-estul Ucrainei, a declarat că noaptea a fost liniștită, fără avertismente de raid aerian. Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, a spus același lucru despre regiunea sa vestică, spunând că „totul este calm”.

Nu același lucru este valabil și pentru regiunea Mykolaiv, unde în ultimele minute atât primarul orașului, Oleksandr Syenkevych, cât și guvernatorul regional Vitaliy Kim au postat pe Telegram pentru a avertiza că este în curs o alertă de raid aerian.

UPDATE 9.25: Serviciul de stat pentru situații de urgență din Ucraina a emis o actualizare a situației din Harkov.

„În timpul nopții, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra orașului Harkov. O instituție de învățământ și o clădire rezidențială cu două etaje au fost parțial distruse, precum și clădirile din apropiere au fost avariate. Un incendiu a izbucnit într-o clădire rezidențială cu două etaje, care a fost stins rapid de salvatori.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În comunitatea Borivskyi, salvatorii au stins un incendiu într-un câmp cu grâu pe o suprafață de 5 hectare. În plus, un bărbat născut în 1963 a fost rănit într-unul dintre cazurile de lovituri inamice asupra unei clădiri rezidențiale înalte din orașul Chuhuiv”, se arată în mesajul transmis pe Telegram.

UPDATE 8.52: Ucraina speră să înceapă să exporte cereale prin porturile sale începând de astăzi, în baza unui acord convenit recent cu Rusia, Turcia și ONU.

Griffiths a declarat că speră că primul transport de cereale dintr-un port ucrainean din Marea Neagră ar putea avea loc chiar astăzi.

UPDATE 8.44: Statele Unite și alte 37 de țări înființează o misiune de experți pentru a analiza situația drepturilor omului în Rusia, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Revizuirea, declanșată de invocarea „Mecanismului de la Moscova” al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, este un răspuns la acțiunile recente ale Rusiei de restricționare a libertății de exprimare și de întrunire pașnică, precum și la rapoartele privind torturarea persoanelor aflate în detenție în Rusia, a precizat Price într-un comunicat.

OSCE este o organizație formată din 57 de țări, care include foști inamici din timpul Războiului Rece, Statele Unite și Rusia, precum și diverse țări din Europa, Asia Centrală și America de Nord.

Aceasta este a treia oară când Mecanismul de la Moscova este invocat de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

În aprilie, o misiune OSCE a declarat că a găsit dovezi de crime de război și crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina. Misiunea Rusiei la OSCE a numit raportul „propagandă nefondată”.

UPDATE 8.30:  Novaya Gazeta, unul dintre ultimele canale de știri independente din Rusia, se află în pericol după ce autoritatea de supraveghere a presei din țară a cerut ca site-ul și ediția tipărită să fie private de licență.

„Agenția de cenzură din Rusia, Roskomnadzor, a cerut ca certificatul de înregistrare al Novaya Gazeta să fie declarat invalid”, a declarat, joi, publicația, într-un comunicat.

Anunțul a fost făcut după ce ziarul a primit două avertismente privind presupuse încălcări din partea organismului de stat de supraveghere a comunicațiilor.

Joi, Novaya Gazeta a declarat că Roskomnadzor a mers în instanță cerând anularea licenței media a site-ului ziarului.

„Roskomnadzor a cerut instanței să declare licența de presă scrisă a Novaya Gazeta invalidă din cauza faptului că redacția nu a furnizat statutul său editorial în termenul stabilit de legea privind mass-media”, a declarat agenția, pentru RBC.

Ziarul a declarat că nu știe de ce a fost făcută acum o astfel de cerere.

„De ce sunt intentate procese la patru luni de la emiterea avertismentelor, ce s-a schimbat? 

Este vorba de politică? Ce nu este politică acum?”, a întrebat publicația.

Postul de presă a declarat că va lupta pentru drepturile sale în instanță.

„Ce va face Novaya Gazeta? Să ne pregătim pentru tribunale, să ne apărăm cazul, în care suntem siguri, să pregătim un nou număr al revistei NO, să repornim site-ul și noul studio Novaya”, a declarat agenția, într-un comunicat.

UPDATE 8.18: Fotografia unei fete ucrainene care poartă un tricou pe care scrie "Ucraina" și care arată cu sfidare spre o clădire parțial distrusă de bombardamentele rusești a devenit rapid un simbol al rezistenței ucrainene în mass-media locale în această dimineață.

Se pare că fotografia a fost făcută în Mariupol, oraș ocupat de Rusia.

UPDATE 8.06: Firma militară privată rusă Wagner a primit responsabilitatea pentru sectoare specifice ale liniei frontului din estul Ucrainei, posibil deoarece Rusia se confruntă cu o lipsă majoră de infanterie de luptă, a declarat Ministerul britanic al Apărării, într-o actualizare a informațiilor, în această dimineață:

„Începând din martie, compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group a operat în estul Ucrainei în coordonare cu armata rusă. Wagner a primit probabil responsabilitatea pentru sectoare specifice ale liniei frontului, într-un mod similar cu unitățile normale ale armatei.

Citeste si: Povestea șocantă a unui cuplu hawaiian care a locuit în România. Cei doi au legături cu serviciile secrete ruse, iar acum sunt acuzați că au folosit identitățile unor bebeluși morți

Aceasta este o schimbare semnificativă față de angajarea anterioară a grupului începând cu 2015, când, de obicei, acesta a întreprins misiuni distincte de activitatea militară rusă obișnuită evidentă și la scară largă.

Acest nou nivel de integrare subminează și mai mult politica de lungă durată a autorităților ruse de negare a legăturilor dintre PMC și statul rus”.

De asemenea, a afirmat că este foarte puțin probabil ca forțele lui Wagner să fie suficiente pentru a face o diferență semnificativă în traiectoria invaziei Rusiei în Ucraina.

Ucraina contraatacă mai tare în sudul țării

UPDATE 7.58: Ucraina și-a intensificat campania de recucerire a regiunilor controlate de Rusia în sudul țării, încercând să bombardeze și să izoleze trupele rusești în zone greu de aprovizionat, au declarat oficiali militari.

Avioanele ucrainene au lovit joi cinci bastioane rusești din jurul Khersonului și un alt oraș din apropiere, a susținut armata sa.

Citeste si: Rușii au preluat controlul! Ce se întâmplă în aceste momente cu a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina: „Un mic avantaj tactic”

Kievul a declarat că a recucerit, de asemenea, câteva mici așezări de la marginea nordică a regiunii Kherson.

Contraofensiva ucraineană din sudul țării „prinde avânt”, potrivit oficialilor britanici din domeniul apărării și al serviciilor de informații.

Ucraina a izolat practic orașul Kherson, ocupat de ruși în sudul țării, lăsând mii de trupe rusești staționate în apropierea râului Nipru „extrem de vulnerabile” și izolate, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Centrul orașului Harkov a fost lovit de bombardamente rusești

UPDATE 7.43: Cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, ar fi fost lovit în această dimineață de bombardamente rusești, spun oficialii locali.

Primarul orașului, Ihor Terekhov, a declarat că o parte centrală a orașului din nord-estul țării a fost lovită, inclusiv o clădire cu două etaje și o instituție de învățământ superior.

Terekhov a declarat că lovitura a avut loc astăzi, imediat după ora patru dimineața.

„Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență lucrează deja- sortează dărâmăturile, caută oameni sub ele”, a transmis acesta, pe Telegram.