LIVE UPDATE Ziua 16 de război. Volodimir Zelenski, anunț important: „Am ajuns deja la un punct de cotitură. Deja ne îndreptăm spre victorie”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 11 mar 2022, 16:05

Ziua 16 din războiul dintre Rusia și Ucraina 

Sursa: captura twitter Nexta

În ziua 16 de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina au avut noi explozii în Luțk și Dnipro. Mai mult decât atât, imaginile din satelit arată că s-a disperat convoiul de 64 km aflat la nord-est de Kiev.

Ziua 16 din războiul Rusia-Ucraina a început cu noi explozii în Luțk și Dnipro. Acestea au avut loc în cursul dimineții de vineri. Oamenii au fost îndemnați să se adăpostească pentru a se proteja. În Luțk, exploziile au avut loc în apropierea aeroportului, în timp ce în Dnipro, exploziile au fost raportate la o fabrică de încălțăminte, în apropierea unei grădinițe, dar și foarte aproape de un bloc cu mai multe apartamente. 

Ziua 16 de război. Convoiul de 64 km aflat în nord-estul Kievului s-a dispersat. Kamala Harris ajunge vineri în România

Imaginile surprinse din satelit arată că s-a dispersat convoiul de 64 de km care se afla în nord-estul Kievului. Noile informații arată că acesta s-ar fi repoziționat în păduri, dar și în apropierea localității Lubianka.

Vineri dimineață, Volodimir Zelenski a reacționat din nou dur, acuzând armata rusă că nu face altceva decât să împiedice evacuarea civililor din Mariupol şi Volnovaha, atacând coridoarele umanitare.

„Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente(...) Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor. Aceasta este teroare asumată, teroare neruşinată, din partea unor terorişti cu experienţă. Întreaga lume trebuie să ştie asta", a spus Volodimir Zelenski.

 

Citeste si: Ce semnificație are litera Z de pe tancurile rusești

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În cursul zilei de vineri, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va ajunge în România. Kamala Harris va discuta cu președintele Klaus Iohannis, principalele subiecte având legătură cu războiul dintre Rusia și Ucraina. 

Vizita pe care Kamala Harris o face în România este o dovadă a solidarității SUA în contextul conflictului aflat la granița României, între Rusia și Ucraina.

Kamala Harris va fi primită de Klaus Iohannis la ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni. După încheirea discuțiilor, undeva în jurul orei 15:30, Kamala Harris și Klaus Iohannis vor susține declarații de presă comune.

UPDATE ORA 15:50: Volodimir Zelenski, anunț important: „Am ajuns deja la un punct de cotitură. Deja ne îndreptăm spre victorie”

Într-un mesaj postat pe contul personal de facebook, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că deși nu știe câte zile va mai dura războiul, Ucraina se îndreaptă spre victorie. Volodimir Zelenski susține că Ucraina a ajuns la un punct de cotitură strategică.

„Au sperat că ucrainenii se vor preda. Au sperat că vor fi primiți cu steaguri rusești și flori pe străzi. Dar n-au știut că ucrainenii sunt oameni mândri, care nu vor renunța la nici măcar o bucată din pământul lor, că nu vor renunța la libertate.(...) Este imposibil de spus câte zile mai avem pentru a elibera pământul ucrainean. Dar o vom face! Am ajuns deja la un punct de cotitură. Deja ne îndreptăm spre victorie. Acesta este un război patriotic. Un război împotriva unui inamic care nu acordă atenție miilor săi de soldați morți, care adună recruți și rezerviști pentru a-i arunca în iadul războiului.”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit libertatea.ro.


UPDATE ORA 13:10: Comisia Europeană vrea să dubleze valoarea ajutorului pentru Ucraina: „Trebuie să creştem sprijinul militar”

Comisia Europeană vine din nou în sprijinul Ucrainei și și-a propus să dubleze valoarea ajutorului militar oferit Ucrainei. Astfel, ar putea fi alocate încă 500 de milioane de euro.

„Toată lumea este conştientă că trebuie să creştem sprijinul militar pentru Ucraina. Sunt sigur că liderii vor aproba aceşti bani”, a spus Josep Borrell.  

UPDATE ORA 12:50: Rusia pune bazele unor birouri administrative în Ucraina

Pentru a putea controla zonele unde deține controlul, armata rusă pune bazele unor birouri administrative în Ucraina. Informația a fost făcută publică de agenţia de presă ucraineană Ukrinform 

„În regiunea Herson, duşmanul încearcă să creeze un sistem de birouri de comandă pentru a menţine ordinea în aşezările ocupate temporar”, a anunțat agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

UPDATE ORA 11:30: Armata rusă a lovit un spital de psihiatrie din Harkov

Încă o unitate medicală a fost vizată de atacul armatei ruse. Este vorba despre un spital de psihiatrie din Harkov. Din primele informații se pare că în momentul în care a avut loc atacul, 330 de persoane se aflau în spital.

UPDATE ORA 11:15: Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Federației Ruse: „Voluntarii din Orientul Apropiat trebuie ajutați să ajungă în zonele de conflict în Donbas”

Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Federației Ruse și a cerut ca voluntarii din Orientul Apropiat să fie ajutați să ajungă în Donbas pentru a se alătura armatei ruse. Putin a subliniat că armele capturate de armata rusă trebuie donate militarilor din Donbas. 

„Vedem ca există voluntari în Orientul Apropiat, ei trebuie ajutați să ajungă în zonele de conflict în Donbas, armele capturate de armata rusă trebuie donate militarilor din Donbas.(...) În ceea ce privește întărirea forțelor militare pe hotarul de vest, drept răspuns la acțiunile NATO, trebuie să analizăm separat, în viitorul apropiat și să luăm deciziile necesare”, a spus Vladimir Putin, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Germania și Franța cer Rusiei să oprească atacurile! Emmanuel Macron și Olaf Scholz au insistat, telefonic, în fața lui Vladimir Putin