UPDATE 11.23: Comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean a publicat cifrele actualizate privind victimele din rândul copiilor de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.
Cifrele oficiale arată că 361 de copii au fost uciși și 705 copii au fost răniți. Pe 11 august, comisarul spune că 204 sunt dați dispăruți, iar 6.159 au fost deportați.
UPDATE 10.44:
UPDATE 10.33: Ministerul ucrainean al Apărării a exploatat exploziile de la baza aeriană rusă din Crimeea în scopuri de propagandă pe rețelele sociale.
Acesta a publicat un videoclip cu următorul mesaj: „Dacă nu doresc o vacanță de vară neplăcut de fierbinte, îi sfătuim pe oaspeții noștri ruși valoroși să nu viziteze Crimeea ucraineană. Pentru că nicio cantitate de cremă de protecție solară nu îi va proteja de efectele periculoase ale fumatului în zone neautorizate”.
Videoclipul, pe coloana sonoră a piesei Cruel Summer a trupei Bananarama, enumeră o serie de locuri de vacanță de vară pe care turiștii ruși din Crimeea le-ar fi putut alege în schimb, alături de imagini care invită la aceste destinații, apoi spune
Referirea la "fumatul în zone neautorizate" se referă la sugestia autorităților ruse că exploziile, care par să fi distrus mai multe avioane care se aflau la sol în acel moment, au fost cauzate de un incendiu accidental la bază.
UPDATE 10.25: Justin Bronk, analist de aviație la thinktank-ul Rusi, a declarat că, după ce a studiat videoclipurile din social media ale incidentului, nu a putut vedea nicio dovadă de rachete care să se apropie și că este „aproape sigur” că au fost „explozii secundare” ale depozitelor de muniție sau ale buncărelor de combustibil care erau stocate pe sau în apropierea pistei de aterizare.
Acest lucru l-a determinat să concluzioneze că „cea mai probabilă teorie actuală pentru mine este că forțele speciale ucrainene au efectuat atacul infiltrându-se suficient de aproape de bază pentru a lansa și a ghida mici UAV-uri (n.r.: drone), pentru a lovi fie avioanele parcate, fie camioanele/stocurile de combustibil”.
UPDATE 10.04: Guvernatorul rus al orașului Kursk, Roman Starovoyt, a afirmat pe Telegram că două așezări rusești din apropierea graniței cu Ucraina sunt sub tir în această dimineață. El a numit Tetkino și Popovo-Lezhachi drept ținte. Mesajul său a promis mai multe detalii mai târziu.
UPDATE 10.00: Presa rusă transmite în această dimineață revendicări din partea republicilor autoproclamate separatiste din estul Ucrainei.
Tass citează declarații ale lui Denis Pușilin, liderul autoproclamat al Republicii Populare Donețk (RPD), care nu este recunoscută ca atare. Pușilin insistă din nou pe linia sa, conform căreia moartea prizonierilor de război din închisoarea Olenivka, controlată de Rusia, a fost responsabilitatea Kievului. El a declarat presei:
„Motivul aici este clar. Primul este de a le închide gura, de a nu le da ocazia să vorbească, să mărturisească acele crime. Pentru că ei nu sunt doar autorii crimelor de război, ci și martori. Pentru că aceste echipe le-au dat nume specifice, nume de familie, funcții și direct, conform datelor noastre, Zelenski însuși a intervenit de multe ori personal aici”.
Tass îl citează în continuare, spunând că atacul a avut loc după ce mărturisirile soldaților ucraineni au început să fie făcute publice. „După ce au început să apară aceste mărturisiri video, această lovitură a fost dată direct”, a spus el.
Au existat apeluri pentru o investigație independentă susținută de ONU asupra incidentului, care a dus la moartea a cel puțin 51 de persoane, în timp ce peste 100 au fost rănite. Ambele părți ale războiului au susținut că cealaltă parte este responsabilă. Ucraina susține că forțele pro-ruse au aruncat în aer clădirea închisorii pentru a ascunde dovezile privind tortura și moartea prizonierilor de război deținuți acolo.
Între timp, agenția RIA Novosti vehiculează o revendicare din partea autorităților din Republica Populară Luhansk (RPL), autoproclamată în mod similar.
În raportul său, aceasta afirmă că forțele armate ale RPL au declarat că au găsit cadavrele unor mercenari străini care au fost arse de trupele ucrainene, în timp ce acestea se retrăgeau pentru a ascunde identitatea morților.
Incidentul ar fi avut loc la Soledar, care se află în interiorul teritoriului revendicat de RPD. Raportul nu a oferit nicio dovadă, iar afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.
RPD și RPL sunt recunoscute ca autorități legitime doar de trei state membre ale ONU: Rusia, Siria și Coreea de Nord.
UPDATE 9.33: Ministerul britanic al Apărării a publicat anunțul zilnic al serviciilor de informații despre războiul din Ucraina, care astăzi s-a concentrat pe impactul războiului asupra exporturilor militare ale Rusiei.
Într-o parte a raportului, ministerul afirmă că „capacitatea industrială militară a Rusiei este acum supusă unor presiuni semnificative, iar credibilitatea multor sisteme de arme a fost subminată de asocierea lor cu performanțele slabe ale forțelor rusești în războiul din Ucraina”.
UPDATE 9.30: Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, a postat pe Telegram pentru a spune că regiunea sa din vestul Ucrainei a avut o noapte liniștită, fără atacuri sau alarme aeriene. El a precizat că 155 de persoane au sosit ieri în regiune cu trenurile de evacuare din est.
Rusia revendică controlul orașului Pisky din Donețk, în Ucraina
UPDATE 8.54: Lupte grele au avut loc joi în jurul orașului Pisky din estul Ucrainei, în timp ce Rusia și-a intensificat campania pentru a cuceri întreaga regiune industrializată Donbas.
Un oficial al Republicii Populare Donețk, susținută de Rusia, a declarat că Pisky, situat pe linia frontului la doar 10 km nord-vest de capitala provinciei Donețk, se află sub controlul forțelor ruse și separatiste.
„Este cald în Pisky. Orașul este al nostru, dar au rămas focare de rezistență dispersate în nordul și vestul său”, a declarat oficialul, Danil Bezsonov, pe Telegram.
Oficialii ucraineni au negat că orașul puternic fortificat, o cheie pentru apărarea Donețkului, ar fi căzut.
Oleksiy Arestovych, un consilier prezidențial ucrainean, a declarat într-un interviu postat pe YouTube că „mișcarea rusă în Pisky” a fost „fără succes”.
Guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, intervievat la televiziunea ucraineană, a declarat că Rusia a trimis un număr tot mai mare de mercenari în regiune, inclusiv de la firma privată de securitate Wagner.
„Cândva aveam orașe ucrainene pașnice. Acum am fost împinși în Evul Mediu... Oamenii pleacă acum pentru că se tem să nu înghețe în iarna care vine”, a spus el.
Explozii auzite în apropierea aerodromului Ziabrauka din Belarus
UPDATE 8.49: Miercuri seară au fost descrise relatări despre explozii care au răsunat în apropierea graniței Belarusului cu Ucraina.
Franak Viacorka, consilier principal al Sviatlanei Tsikhanouskaia, liderul național al Belarusului și liderul opoziției față de președintele Alexander Lukașenko, a declarat că a auzit „cel puțin opt explozii” în jurul orei 01:00 dimineața în regiunea Homiel, în apropiere de granița cu Ucraina.
„Cel puțin opt explozii în regiunea Homiel, în apropiere de granița cu Ucraina. Potrivit martorilor, exploziile au avut loc în apropierea aerodromului Ziabrauka. Avioanele militare rusești sunt deseori staționate acolo”, a precizat el, pe Twitter.
Potrivit Ministerului Apărării din Belarus, în perioada în care s-au auzit exploziile urmau să se desfășoare exerciții militare. Cu toate acestea, nu a fost confirmat dacă exploziile au avut legătură cu exercițiile.
Aerodromul Ziabrauka a fost folosit de forțele armate ale Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.
Forțele armate ale Ucrainei au declarat, de asemenea, că au primit informații potrivit cărora se pot auzi explozii și pot fi văzute rachete de semnalizare în apropierea aerodromului Ziabrauka, într-o actualizare postată pe Telegram miercuri.
Anterior, Ministerul Apărării din Belarus a anunțat desfășurarea unor exerciții cu focuri reale ale forțelor aeriene.
UPDATE 8.46: Separatiștii pro-ruși au acuzat Ucraina că a bombardat miercuri o fabrică de bere din orașul Donetsk, aflat sub ocupație în estul țării, provocând moartea unei persoane și declanșând o scurgere de amoniac, potrivit agenției de presă Interfax.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ministerul pentru Situații de Urgență din autoproclamata Republică Populară Donețk, susținută de Rusia, a declarat că un obuz a lovit o conductă de amoniac noaptea târziu, declanșând un incendiu care, la un moment dat, a acoperit 600 de metri pătrați.
Agenția media de stat rusă RT a declarat că „gazul toxic afectează o rază de 2 km în jurul fabricii”, citând oficiali locali din RPD.
Locuitorii au fost îndemnați să rămână în case și să nu deschidă ferestrele.
Ministerul ucrainean al Apărării nu a făcut niciun comentariu.
UPDATE 8.31: În ceea ce privește subiectul exporturilor de cereale ucrainene, centrul care coordonează expedierea acestora pe piețele mondiale se așteaptă la „o creștere mare” a cererilor de preluare a încărcăturilor din porturile ucrainene în viitorul apropiat, a declarat coordonatorul său interimar.
Frederick Kenney a declarat într-o conferință de presă virtuală de la Istanbul, unde se află Centrul Comun de Coordonare, că armatorii au manifestat un „interes extraordinar” pentru exportul de cereale din Ucraina în cadrul unui nou acord semnat recent.
Centrul primește „literalmente zeci și zeci de apeluri telefonice în fiecare zi și e-mailuri care întreabă când ne putem pregăti să plecăm”, a declarat Kenney, director pentru afaceri juridice și externe la organizația maritimă internațională, care conduce eforturile ONU în cadrul centrului pentru a obține expedierea de cereale din trei porturi ucrainene.
El a spus că procedurile detaliate privind transportul maritim și inspecțiile au fost trimise luni către industrie și că diseminarea lor „va determina, de asemenea, o creștere a numărului de cereri, dar este încă devreme”.
„Ne așteptăm să vedem o creștere mare a cererilor de tranzit”, a spus Kenney. „Într-adevăr, suntem conștienți de faptul că există o serie de nave de cereale goale care stau la ancoră în zonele de ancorare din Turcia și așteaptă să aranjeze contractele. Și odată ce și-au aranjat contractele, vor tranzita spre nord”.
Întrebat despre relațiile dintre părți, având în vedere că Rusia și Ucraina se află în război, el a spus: „Am fost extrem de impresionat de nivelul de cooperare și coordonare care a fost afișat”.
ONU va discuta despre criza de la centrala nucleară din Zaporojie
UPDATE 8.21: Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență în cursul zilei de astăzi pentru a aborda criza de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, au declarat surse diplomatice pentru Agenția France-Presse.
Reuniunea este programată să aibă loc pe 11 august, la ora 15.00, potrivit unui comunicat emis de organismul de supraveghere a securității nucleare al ONU.
O sursă diplomatică de la sediul ONU din New York a declarat, pentru Agenția France-Presse, că cele 15 țări membre ale consiliului se vor reuni la cererea Rusiei, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate- alături de Marea Britanie, China, Franța și Statele Unite- care dețin dreptul de veto asupra rezoluțiilor ONU.
Cel puțin 14 persoane au fost ucise în urma unor bombardamente în sud-estul Ucrainei, în apropiere de centrala electrică Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Grupul G7 al celor mai industrializate națiuni a avertizat că ocuparea continuă a centralei de către Moscova „pune în pericol regiunea” și a cerut cedarea instalației sub control ucrainean.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), instituția de supraveghere a securității nucleare a ONU, a precizat într-o declarație că directorul său general Rafael Grossi va informa Consiliul de Securitate "cu privire la situația securității nucleare și a siguranței" de la centrală, precum și cu privire la „eforturile sale de a conveni și de a conduce o misiune de experți AIEA la fața locului cât mai curând posibil”.
„Folosesc această ocazie de a informa Consiliul. Este vital ca AIEA să fie prezentă la centrală pentru a contribui la reducerea pericolului unui posibil dezastru nuclear”, a declarat Grossi.
„Folosesc această ocazie de a informa Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite cu privire la situația extrem de gravă cu care se confruntă una dintre cele mai mari centrale nucleare din lume, aflată acum în mijlocul unei zone de război activ. Un accident la această centrală ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător atât în Ucraina și în țările vecine, cât și la o distanță mai mare.
Este vital ca AIEA să fie prezentă la centrală pentru a contribui la reducerea pericolului unui posibil dezastru nuclear”, a transmis acesta.
Grossi a calificat situația de la complex drept „extrem de gravă”.
UPDATE 8.06: Prima navă de cereale care a părăsit Ucraina în cadrul unui acord încheiat săptămâna trecută sub egida ONU a acostat miercuri în Turcia, au arătat site-urile de trafic maritim, în urma unui raport potrivit căruia a găsit în sfârșit un cumpărător pentru porumbul său.
Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a părăsit portul ucrainean Odesa la 1 august, transportând 26.000 de tone de porumb și trebuia să acosteze în portul libanez Tripoli la sfârșitul săptămânii trecute.
Oficialii ucraineni au declarat că întârzierea de cinci luni a transportului, cauzată de invazia Rusiei, a determinat cumpărătorul libanez să anuleze contractul odată ce nava era deja pe mare.
Site-urile de trafic maritim au arătat că nava Razoni a acostat în portul Mersin din Marea Mediterană a Turciei, după ce a petrecut mai multe zile ancorată chiar în largul coastei.
Site-ul de știri Middle East Eye citează un agent de transport maritim care a declarat că a fost găsit un cumpărător turc pentru porumb.
„Cargo sold.... va fi descărcată la Mersin”, a declarat Ahmed al-Fares de la Agenția maritimă Ashram pentru site-ul de știri.
UPDATE 7.54: Primele 12 nave care au părăsit cele trei porturi din Marea Neagră desemnate prin acord transportau 370.000 de tone de porumb și produse alimentare, potrivit lui Frederick Kenney, coordonator interimar al ONU la centrul comun din Istanbul care supraveghează acordul.
Acest lucru ar trebui să se schimbe odată ce navele ancorate în Ucraina își vor părăsi porturile și altele noi vor veni pentru a prelua grâul acumulat odată cu recolta din acest an, a declarat Kenney reporterilor.
„Avem de-a face cu trei porturi care au fost practic înghețate în timp.
Silozurile erau pline de porumb, iar navele care au fost acolo au fost încărcate cu porumb.
Este imperativ să scoatem acele nave pentru a aduce nave noi pe... care să poată face față crizei alimentare”.
Kenney a declarat că transporturile vor face tranziția către grâu.
„Am autorizat prima navă care intră în Ucraina prin strâmtoarea Bosfor”, a spus el. „Acest lucru ar trebui să aibă loc în cursul săptămânii viitoare”.
„Vedem un progres constant în ceea ce privește numărul de nave care intră și ies. Avem un început bun”, a continuat acesta.
UPDATE 7.36: Ucraina afirmă că nouă avioane rusești au fost distruse la sol în urma exploziilor dramatice de marți de la baza aeriană Saky din Crimeea, care, potrivit Rusiei, au ucis o persoană, au rănit 13 și au avariat zeci de case din apropiere.
Iuriy Ignat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat la televiziunea națională că, din studierea înregistrărilor video ale incidentului, a fost clar că „depozitul de arme al aeronavei a fost lovit”. El a spus: „Și dacă, în plus, o duzină de avioane sunt distruse acolo, va fi o adevărată mică victorie”.
Forțele aeriene ale țării au declarat, de asemenea, pe pagina sa de Facebook că „nouă avioane invadatoare” au fost distruse, într-o scurtă postare, deși nu a precizat în acel mesaj unde și cum crede că au fost eliminate.
Președintele Ucrainei, Volodoimir Zelenski, s-a referit la atac în ultimul său discurs național de miercuri seara:
„Într-o singură zi, ocupanții au pierdut 10 avioane de luptă: nouă în Crimeea și încă unul în direcția Zaporojie. Ocupanții suferă, de asemenea, noi pierderi de vehicule blindate, depozite cu muniții, rute logistice”.
Afirmațiile nu au putut fi verificate, dar baza aeriană Saky găzduiește avioane de luptă Su-30M, bombardiere Su-24 și transportoare Il-76, folosite în mod regulat pentru a lansa atacuri cu rachete în Ucraina și pentru a patrula în Marea Neagră și în zona înconjurătoare.