LIVE UPDATE Ziua 17 de război. Rusia a avertizat SUA că transporturile “nejustificate” de armament către Ucraina pot fi percepute drept “ținte legitime” de către armata rusă

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 12 dec 2022, 00:00

LIVE UPDATE Ziua 17 de război. Un depozit de alimente a luat foc în Brovarî, după ce a fost bombardat de ruși

Sursa: Twitter

Ziua 17 de război în Ucraina. Rusia continuă ofensiva și ia în calcul folosirea armelor biologice, susținând că a găsit dovezi în teritoriile invadate. Americanii susțin că este o încercare pentru a ”fabrica un pretext pentru atac”.

Războiul dintre Rusia și Ucraina nu dă semne că va înceta. Moscova a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice, a susținut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasile Nebenzia în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice, potrivit News.

Replica ambasadorului SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, nu a întârziat să apară, aceasta argumentează că afirmațiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care

deține, în realitate, un program al armelor biologice, noteaz BBC.

Vineri, ONU a anunțat că 564 de civili au murit până acum în războiul din Ucraina, dintre care 41 de copii, în timp ce, peste 2,5 milioane de oameni au părăsit țara de la începutul invaziei ruse, notează Agerpres.

UPDATE 14:00: Rusia a avertizat SUA că transporturile “nejustificate” de armament către Ucraina pot fi percepute drept “ținte legitime” de către armata rusă

Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de Externe a declarat în cadrul unui discurs televizat că Moscova a avertizat guvernul de la Washington că “transferul nejustificat al unor arme precum sisteme portabile de rachete antiaeriene și antitanc” către Ucraina ar putea avea consecințe serioase. 

Potrivit New York Times, oficialul rus a transmis că convoaiele cu armament trimise spre Ucraina ar putea fi considerate “ținte legitime” de către militarii ruși.

Acesta a mai precizat că introducerea de arme occidentale în Ucraina “nu va face nimic altceva decât să complice situația”, potrivit biziday.ro

UPDATE 11.40: Mii de oameni protestează în Melitopol și cer eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost răpit de soldații ruși, pe motiv că a refuzat să coopereze.

 

UPDATE 11.30: Rușii au bombardat din nou un aerodrom militar, în Vasilkov, localitate aflată la sud de capitala Kiev

Cel puțin 6 rachete au lovit zona în această dimineață și au provocat explozia mai multor rezervoare de combustibil. 

 

UPDATE 10.20: Se vor deschide coridoare umanitare la Sumî

Dmitri Zhyvytsky, reprezentant al administrația militare regionale din Sumî, a transmis, pe Telegram, că sâmbătă se vor deschide coridoare umanitare pentru evacurea din Sumî, scrie stirileprotv.ro

Evacuarea se va face cu mijloace de transport care vor pleca din șase puncte din regiune. Toate convoaiele se vor îndreapta către orașul Poltava și sunt așteptate să sosească între orele 13:00 și 14:00.

UPDATE 10:05: Forțele ruse au bombardat un spital de oncologie din Nikolaev,a anunțat, pe Facebook, șeful Autorității Regionale de Sănătate a orașului, Maksym Beznosenko

“Doar un tâmpit îi poate ataca pe cei slabi. Acei slabi sunt pacienții noștri. Chiar acum, acești monștri au bombardat spitalul de oncologie. Un spital care oferă îngrijiri pacienților cu cancer din toată regiunea”, a spus acesta, potrivit BBC. 

UPDATE 9:35: Condiții grele de trai pentru locuitorii din orașul ucrainean Cernihiv

Civilii se confruntă cu condiții grele de trai, lipsa alimentelor se resimte, iar alimentarea cu apă și căldură este întreruptă. Totodată, potrivit BCC, electricitatea este disponibilă doar în câteva zone. Mai mult, orșul a rămas și fără rezerve de gaz.

Situația este extrem de gravă în Mariupol, acolo unde zonele rezidențiale sunt bombardate de trupele rusești fiind atacate inclusiv un centru comercial și o maternitate. 

UPDATE 9:10: Cel puțin cinci persoane au fost ucise lângă Harkov

Serviciile de Urgență din Ucraina au anunțat că salvatorii din Harkov au recuperat cadavrele a cinci persoane, inclusiv a doi copii, care au fost uciși când bombele rusești au lovit o clădire rezidențială din satul Slobozhanske, în afara orașului, se arată într-o actualizare postată pe Telegram, potrivit știrileprotv.ro

UPDATE 08:25: Tehnicienii lucrează pentru a repara liniile electrice avariate care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl, a anunțat instituția de supraveghere nuclear al ONU, citată de CNN.

Autoritățile ucrainene au anunțat că liniile au fost tăiate în întregime de la începutul acestei săptămâni în urma bombardamentelor rusești.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că generatoarele furnizează energie de rezervă începând de miercuri, iar sursele suplimentare de combustibil au fost livrate instalației controlate acum de Rusia. 

Fabrica, care de miercuri se baza pe generatoare diesel pentru energie de rezervă, se află sub controlul forțelor ruse, cu peste 200 de angajați care trăiesc și lucrează efectiv acolo în condiții dificile. 

Citeste si: Joe Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei! „Acestea sunt cele mai recente măsuri pe care le luăm însă nu sunt ultimele”

UPDATE 07:40: În urma bombardamentelor efectuate de trupele ruse, un depozit de alimente congelate a luat foc în Brovarî, regiunea Kiev.

Potrovit celor mai recente date, nu s-au înregistrat victime, notează Nexta, potrivit știrileprotv.ro.