UPDATE 12.05: Explozia raportată la un depozit de muniții din satul Maiskoye, în apropiere de Dzhankoi, în nordul Crimeei, a avariat o linie de cale ferată.
Serghei Aksenov, șeful peninsulei care a fost anexată de Rusia în 2014, a declarat că trenurile de pe teritoriul Krasnodar vor merge doar până în satul Vladislavovka, în apropiere de orașul Feodosia, relatează BBC.
Pasagerii se pot urca apoi într-un autobuz și pot fi duși la cea mai apropiată stație de autobuz, a confirmat el.
Vladimir Putin acuză SUA că încearcă să „prelungească” conflictul din Ucraina
UPDATE 11.47: Vladimir Putin a declarat astăzi că țările occidentale încearcă să extindă un „sistem de tip Nato” în regiunea Asia-Pacific, relatează Reuters.
În discursul de bun venit la conferința internațională de securitate de la Moscova, Vladimir Putin a spus că SUA încearcă să „prelungească” războiul din Ucraina.
El a adăugat că vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan la începutul acestei luni a fost „o provocare minuțios planificată”.
UPDATE 10.54: Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat astăzi că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina.
În timpul unui discurs la conferința internațională de securitate de la Moscova, el a afirmat că operațiunile militare ucrainene sunt planificate de SUA și Marea Britanie și că NATO și-a mărit de „mai multe ori” desfășurarea de trupe în Europa
Centrală și de EsT.Shoigu a adăugat că blocul AUKUS, format din Australia, Marea Britanie și SUA, are potențialul de a se transforma într-o „alianță politico-militară”.
UPDATE 10.40: Ucraina nu a confirmat sau infirmat în mod oficial responsabilitatea pentru exploziile raportate în Crimeea.
Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris pe Twitter după exploziile de astăzi că există un „risc ridicat de moarte pentru invadatori și hoți” în zona ocupată de Rusia.
Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, în ciuda faptului că majoritatea lumii o recunoaște ca teritoriu ucrainean.
UPDATE 10.20: Rusia a semnat un contract cu Iran pentru cumpărarea a 1.000 de drone de tip Shahed 129. Informaţia a fost transmisă de către analistul din Orientul Mijlociu Elijah Mangier, care citează surse de la Teheran.
UPDATE 9.59: Sediul secret al grupului Wagner, cunoscut drept armata privată a lui Vladimir Putin, situat în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a fost bombardat de ucraineni după ce un corespondent rus a publicat imagini cu vizita sa acolo, relatează BBC. Ucrainenii au atacat în contextul în care Vladimir Putin se laudă cu tehnologia de care dispune Rusia și despre care spune că este muli mai avansată decât cea de care dispun țările occidentale.
UPDATE 9.48: Ministerul rus al Apărării a declarat că nu au existat victime grave în urma exploziei, a relatat agenția de știri de stat RIA.
Interfax a citat Ministerul Apărării, care a declarat că un incendiu a izbucnit în zona de depozitare temporară a depozitului de muniții.
UPDATE 9.25: Consilierul prezidențial ucrainean de rang înalt, Anton Gherșcenko, a postat imagini care susțin că ar prezenta exploziile care ar fi avut loc în această dimineață la un depozit de muniții din Crimeea.
Crimea, Dzhankoy
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 16, 2022
Explosions at the ammunition depot- media in the occupied Crimea pic.twitter.com/6zowH6H6Nw
UPDATE 9.14: Flota rusă din Marea Neagră se luptă să exercite un control eficient al mării, patrulele fiind în general limitate la apele aflate la vederea coastei Crimeei, potrivit celui mai recent raport al serviciilor de informații britanice.
Flota din Marea Neagră continuă să folosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a sprijini ofensivele terestre, dar păstrează o poziție defensivă, a declarat Ministerul britanic al Apărării, în buletinul său zilnic de informații.
Eficacitatea limitată a flotei din Marea Neagră subminează strategia generală de invazie a Rusiei, în parte pentru că amenințarea la Odesa a fost, în mare parte, neutralizată.
Un depozit de muniții și o substație din Crimeea au luat foc
UPDATE 9.03: Potrivit mai multor rapoarte ale presei locale, un depozit de muniții din satul Maiskoye, în apropiere de Dzhankoi, în nordul Crimeei, a luat foc.
Explosions this morning at a Russian ammunition depot near Dzhankoi, a major junction in NW Crimea. HIMARS? Saboteurs? Neptunes? Something else? Unclear. But Ukraine has struck deep behind enemy lines before. This video shows munitions detonating and springing out of the blaze. https://t.co/gPOYTjbWpf
— Christopher Miller (@ChristopherJM) August 16, 2022
Agenția de presă rusă Tass l-a citat pe șeful administrativ al Crimeei numit de ruși, Serghei Aksyonov:
„Detonarea de muniție a avut loc în nordul Crimeei”.
Locuitorii sunt în prezent evacuați, a adăugat Tass, într-o actualizare pe Telegram.
Cauza rămâne, deocamdată, necunoscută.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
UPDATE 8.45: Mai multe rapoarte neconfirmate și înregistrări video cu explozii se filtrează în această dimineață din teritoriile ocupate din sudul și sud-estul Ucrainei.
NEXTA-TV a publicat imagini neconfirmate ale unei explozii care ar fi avut loc la Dzhankoi, în Crimeea.
De asemenea, agenția de presă rusă RIA Novosti a raportat că o stație de transformare a luat foc în oraș marți, în jurul orei 06:00 dimineața.
Șeful administrativ al Crimeei numit de ruși, Serghei Aksyonov, a declarat că a plecat de urgență în satul Mayskoye, în apropiere de Dzhankoi.
„Am plecat spre satul Mayskoye, districtul Dzhankoi. Circumstanțele incidentului sunt în curs de investigare. Vă voi informa pe măsură ce informațiile devin disponibile”, a declarat Aksenov, pe Telegram, după cum a relatat RIA.
#Dzhankoi in occupied #Crimea. pic.twitter.com/YZp1vk1Blj
— NEXTA (@nexta_tv) August 16, 2022
Volodimir Zelenski îi înlocuiește pe șefii serviciilor de securitate
UPDATE 8.43: Volodimir Zelenski i-a demis sau i-a remaniat pe șefii serviciilor de securitate din patru departamente regionale.
Potrivit decretelor publicate pe site-ul președintelui, Serhiy Zayats a fost demis din funcția de șef al direcției principale a SBU din regiunea Kiev, iar Iuriy Boreichuk a fost demis din funcția de șef al direcției principale a SBU din regiunea Ternopil.
Artem Bondarenko a fost mutat din funcția de șef al Direcției principale a SBU din regiunea Liov în cea de șef al Direcției principale a SBU din Kiev și regiunea sa.
UPDATE 8.28: Ucraina a primit încă șase obuziere M109 din Letonia, a anunțat ministrul apărării, Oleksii Reznikov.
UPDATE 8.25: În ceea ce privește subiectul transporturilor de cereale din porturile ucrainene, un total de cinci nave, două din portul Iujnîi și trei din Cernomorsk, au plecat din porturile ucrainene încărcate cu porumb și grâu.
În plus, patru nave aflate în drum spre porturile ucrainene vor fi inspectate astăzi de către Centrul Comun de Coordonare, a adăugat Ministerul turc al Apărării, într-un anunț făcut la primele ore ale dimineții.
UPDATE 8.19: Prima încărcătură de ajutoare alimentare umanitare care merg spre Africa din Ucraina de la invazia Rusiei ar fi părăsit portul ucrainean Pivdennyi.
Nava Brave Commander a fost văzută părăsind portul, potrivit datelor Refinitiv Eikon.
Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a confirmat știrea, spunând că se așteaptă ca nava să ajungă în Etiopia în două săptămâni.
Anterior, un centru comun de coordonare, înființat de Rusia, Turcia, Ucraina și Națiunile Unite, a declarat că a aprobat plecarea navei.
Rusia pune condiții pentru vizitarea unei centrale nucleare
UPDATE 8.01: Organizația Națiunilor Unite are capacitatea logistică și de securitate pentru a sprijini o vizită a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, a declarat un purtător de cuvânt, însă un diplomat rus a impus condiții, afirmând că trecerea oricărei misiuni prin capitala Ucrainei este prea periculoasă.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că „în strânsă legătură cu AIEA, secretariatul ONU a apreciat că are în Ucraina capacitatea logistică și de securitate pentru a putea sprijini orice misiune a AIEA la centrala nucleară Zaporojie din Kiev”.
Acesta a subliniat că atât Rusia, cât și Ucraina trebuie să fie de acord.
Cu toate acestea, un diplomat rus de rang înalt a declarat că o astfel de misiune a AIEA nu ar putea trece prin capitala ucraineană, Kiev, și prin linia frontului, deoarece este prea periculos.
Agenția de presă rusă de stat RIA l-a citat pe Igor Vișnevetski, șeful adjunct al departamentului de proliferare nucleară și control al armelor din cadrul Ministerului de Externe, care a declarat jurnaliștilor:
„Imaginați-vă ce înseamnă să treacă prin Kiev- înseamnă că ajung la centrala nucleară prin linia frontului.
Acesta este un risc uriaș, având în vedere că forțele armate ale Ucrainei nu sunt alcătuite toate în același mod”.
Agenția de știri rusă Tass l-a citat, de asemenea, pe Vișnevetski, care a declarat că o astfel de misiune nu are mandatul de a se ocupa de „demilitarizarea” centralei, așa cum a cerut Kievul, deoarece se poate ocupa doar de „îndeplinirea garanțiilor AIEA”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut anterior încetarea activității militare în jurul centralei.
Ministrul rus al apărării și șeful ONU au discutat luni, la telefon, despre situația de securitate de la uzină, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Anterior, Rusia a declarat că va facilita o misiune a AIEA la centrală, în contextul în care agenția nucleară a ONU a avertizat că va avea loc un dezastru nuclear dacă nu se va pune capăt luptelor.
UPDATE 7.44: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut să se acționeze la centrala Zaporojie, deținută de Rusia, îndemnând lumea să nu „piardă în fața terorismului” și nici să „cedeze șantajului nuclear”.
În discursul său nocturn, acesta a declarat:
„Toate trupele rusești trebuie să fie retrase imediat de la uzină și din zonele învecinate, fără nicio condiție.
... dacă acum lumea nu are puterea și determinarea de a proteja o singură centrală nucleară, înseamnă că lumea pierde. Pierde în fața teroriștilor. Cedează în fața șantajului nuclear.
Dacă acum lumea nu dă dovadă de forță și hotărâre pentru a apăra o singură centrală nucleară, înseamnă că lumea a pierdut.
Orice incident cu radiații la centrala nucleară din Zaporojie poate afecta țările Uniunii Europene, Turcia, Georgia și țări din regiuni mai îndepărtate. Totul depinde exclusiv de direcția și viteza vântului. Dacă acțiunile Rusiei provoacă o catastrofă, consecințele îi pot lovi și pe cei care au tăcut până acum”.
Oficialii ucraineni și ruși au raportat luni bombardamente în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, ambele părți acuzându-se reciproc.
Un oficial regional angajat de Rusia a declarat că 25 de lovituri de artilerie grea cu obuziere M777 de fabricație americană au fost auzite în apropierea centralei și a zonelor rezidențiale. Ucraina a declarat că forțele ruse au fost cele care au bombardat orașul pentru a încerca să facă să pară că Ucraina o atacă.