UPDATE 10.30: Un centru de recreere a fost distrus și trei persoane au fost rănite în urma unui bombardament rusesc în Odesa, a declarat un oficial de rang înalt.
Serghei Bratchuk, un reprezentant al administrației militare din Odesa, a declarat că în urma atacului a izbucnit un incendiu și clădirile din apropiere au fost avariate.
Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, el a precizat că pagubele au fost provocate de două rachete inamice.
UPDATE 10.15: Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a raportat un atac cibernetic rus „fără precedent” asupra site-ului său. Din fericire, funcţionarea acestuia nu a fost deranjată.
„Pe 16 august 2022 a avut loc cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse împotriva site-ului oficial al Energoatom”, a transmis operatorul, pe Telegram. Site-ul „a fost atacat de pe teritoriul Rusiei”, a continuat acesta.
Grupul rus „Armata cibernetică a poporului” a folosit 7,25 milioane de roboţi de internet care au atacat cibernetic site-ul Energoatom timp de trei ore, a transmis compania ucraineană, citată de Agerpres.
Conform companiei, atacul cibernetic „nu a avut un impact considerabil asupra activităţii site-ului Energoatom”.
UPDATE 9.50: Primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, i-a avertizat pe locuitorii din orașul din vestul țării să se pregătească pentru o iarnă grea.
Într-o înregistrare video postată pe conturile sale de socializare, el a spus:
„Este probabil că ne așteaptă o iarnă dificilă. Este logic- nu poate fi nimic simplu într-o țară care luptă pentru independența sa. Dar trebuie să fim pregătiți pentru orice.
El a adăugat că autoritățile din oraș au lucrat la un plan de acțiune pentru orice situații de urgență "care ar putea apărea ca urmare a unui atac inamic”.
Forțele rusești ar fi lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Odesa în cursul nopții
UPDATE 8.51: Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa, a raportat că forțele ruse au lansat mai multe rachete asupra regiunii, rănind trei persoane.
Forțele armate ucrainene au oferit, de asemenea, o actualizare, afirmând că rachetele au distrus un centru de recreere și mai multe clădiri private.
UPDATE 8.32: O comparație a imaginilor din satelit realizate de compania americană Planet Labs arată urmările exploziilor de marți de la un depozit de muniții rusești din Crimeea.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Kirill Ovsyany, un jurnalist de la serviciul ucrainean al Radio Liberty, a postat imaginile pe Twitter.
UPDATE 8.14: Coreea de Nord și regiunea ucraineană Donețk, ocupată de Rusia, vor dezvolta o „cooperare bilaterală la fel de benefică”, a declarat liderul autoproclamat al acesteia într-o scrisoare adresată lui Kim Jong-un, potrivit presei de stat.
Denis Pușilin a făcut această promisiune într-un mesaj de felicitare a lui Kim cu ocazia zilei de 15 august, ziua eliberării Coreei, a relatat agenția de presă de stat nord-coreeană KCNA, la două zile după ce a raportat un mesaj similar din partea președintelui rus, Vladimir Putin, către Kim.
„Și oamenii din regiunea Donbas luptă astăzi pentru a-și recâștiga libertatea și dreptatea istoriei, la fel cum a făcut-o și poporul coreean în urmă cu 77 de ani”, se arată în scrisoarea lui Pușilin, citată în raport.
„Mesajul a exprimat convingerea că între Republica Populară Donețk și Republica Populară Democrată Coreeană se va realiza o cooperare bilaterală la fel de benefică și în acord cu interesele popoarelor celor două țări”, a adăugat KCNA, folosind denumirea oficială a Coreei de Nord.
Pușilin a declarat anterior că speră la o „cooperare fructuoasă” și la creșterea comerțului cu Coreea de Nord.
UPDATE 8.03: De la începutul războiului din Ucraina, se crede că 20.500 de evrei au emigrat din Rusia, potrivit agenției evreiești israeliene Sokhnut.
Citeste si: Rușii din Crimeea au început să părăsească peninsula, după ce mai multe explozii au fost raportate în zonă
Agenția a precizat că aproximativ 165.000 de persoane de origine evreiască trăiau în Rusia înainte de invazia rusă, citată de BBC.
Rabinul-șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, a demisionat din funcție la 6 iulie, funcție pe care a deținut-o timp de aproape 30 de ani.
La două săptămâni după începerea războiului, Goldschmidt și familia sa au părăsit Rusia, mergând mai întâi în Ungaria și apoi în Israel. Apoi a demisionat și s-a opus războiului cu Ucraina.
„Am simțit că trebuie să fac ceva pentru a arăta că nu am avut nimic de-a face cu invazia Ucrainei și că nu sunt de acord cu aceasta. Dar dacă aș fi făcut acest lucru în timp ce stăteam la Moscova, m-aș fi pus în pericol”, a declarat Goldschmidt.
Șeful ONU va vizita Ucraina pentru discuții privind cerealele și securitatea nucleară
UPDATE 7.54: Secretarul general al ONU, António Guterres, se va deplasa joi în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu președintele turc, Tayyip Erdoğan.
Liderii vor analiza acordul de export de cereale susținut de ONU și vor discuta despre „necesitatea unei soluții politice la acest conflict”, precum și despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, din Lviv, în vestul Ucrainei.
Vineri, Guterres va vizita portul Odesa de la Marea Neagră, unde au fost reluate exporturile de cereale.
Sâmbătă, înaltul oficial ONU va vizita Centrul comun de coordonare din Istanbul, format din oficiali ruși, ucraineni, turci și ONU, care supraveghează exporturile de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră.