LIVE UPDATE Ziua 20 de război. S-au reluat negocierile de pace. Morți în Kiev și Harkov după bombardamente intense!

Autor: Andrei Ionescu

Bombardamente în Kiev pe toată durata nopții

Sursa: Twitter

Astăzi este a 20-a zi de război în Ucraina. Forțele armate ruse au continuat bombardamentele întreaga noapte, auzindu-se explozii în Harkov, Kiev și Sumî. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trimis Parlamentului ucrainean un proiect de lege de prelungire a legii marțiale pentru alte 30 de zile.

UPDATE 14:30 Negocierile de pace între Rusia și Ucraina se reiau

Un membru al delegației ucrainene a declarat că negocierile de pace între Ucraina și Rusia au fost reluate prin videoconferință.

Ele fuseseră întrerupte luni, consilierul lui Zelenski anunțând că a fost luată o pauză "tehnică".

UPDATE 11:30  Aeroportul din oraşul Dnipro, distrus de bombardamentele rusești

Aeroportul oraşului Dnipro, situat în estul Ucrainei, a suferit „distrugeri masive” după două bombardamente ruseşti care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, au anunţat autorităţile regionale, citate de Digi24.

„În timpul nopţii, duşmanul a atacat aeroportul din Dnipro. Două lovituri. Pista de decolare şi aterizare a fost distrusă. Terminalul este avariat. Distrugeri masive”, a transmis Valentin Reznikov, guvernatorul regiunii Dnipro, citat de Agerpres.

Morți în Harkov și Kiev din pricina bombardamentelor

Cel puțin șapte persoane au murit în Harkov din pricina bombardamentelor armatei ruse. Totodată, cel puțin 2 persoane au murit în capitala ucraineană Kiev după bombardamentele ruse.

Au fost scoase în viață trei persoane aflate sub dărâmături în Harkov, în urma bombardamentelor ruse.

"Operaţiunile de salvare continuă în cartierele rezidenţiale Kîivski, Şevcenkivski şi Novobavarski, din oraşul Harkov, precum şi în localitatea Izium, din aceeaşi regiune", a anunțat pe Facebook conducerea serviciilor de urgenţă ucrainene.

Potrivit sursei citate, "trei persoane au fost salvate de sub dărâmături. Şapte cadavre au fost descoperite şi recuperate".

UPDATE 08:00 Rușii și ucrainenii au ajuns la un acord pentru a funcționa coridoarele umanitare în regiunea Sumî, bombardată intens, astăzi, între orele 09:00 și 21:00.

UPDATE 07:30  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis Parlamentului ucrainean un proiect de lege ce vizează prelungirea legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie. 

UPDATE 07:00  Explozii puternice în Harkov, Kiev și Sumî! 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Serviciile de Urgențe din Kiev au anunțat că au primit apeluri din trei cartiere diferite.

O clădire rezidențială din Kiev a luat foc, dar nu sunt, momentan, informații despre victime.

UPDATE 00:30 Joe Biden anunță că SUA vor trimite în continuare arme și ajutoare umanitare Ucrainei: "Ne vom asigura că au cu ce să lupte"

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat luni noapte că Statele Unite vor continua să trimită arme și ajutoare umanitare Ucrainei.

„Ne vom asigura că Ucraina are arme să se apere împotriva invaziei forțelor ruse. Vom timite bani, mâncare și ajutoare pentru a salva viețile ucrainenilor. Vom primi refugiați ucraineni cu brațele deschise”, a transmis Joe Biden pe pagina oficială de Facebook a președinției SUA.

Peste 2.500 de morți în Mariupol

Autoritățile locale din orașul ucrainean Mariupol  au anunțat că 2.537 de persoane au murit din pricina bombardamentelor armatei ruse în această localitate.

Anunțul a fost făcut de consiliul local din Mariupol în contextul în care au existat zvonuri că pagubele, umane și materiale, nu ar fi atât de majore pe cât se vehicula.

Citeste si: Când va ataca Rusia teritoriul NATO! Volodimir Zelenski: „E doar o chestiune de timp”

Zelenski face apel la soldații ruși să se predea!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis un mesaj soldaților ruși aflați pe câmpul de luptă în războiul din Ucraina.

Zelenski a vorbit în rusă, limbă pe care o cunoaște de când era copil, președintele ucrainean născându-se în timpul Uniunii Sovietice.

"Recruți ruși, ascultați-mă cu mare atenție! Ofițeri ruși, voi ați înțeles deja situația. Nu veți câștiga nimic din Ucraina. Veți lua vieți. Voi sunteți mulți, dar și dintre voi veți muri. Dar de ce să muriți? Pentru ce? Știu că vreți să trăiți.

Ascultăm conversațiile voastre în interceptări, auzim ce credeți cu adevărat despre acest război fără sens, despre această rușine și despre statul vostru. Ascultăm conversațiile pe care le aveți unul cu celălalt. Apelurile către familia de acasă. Auzim tot și tragem concluzii. Știm cine sunțeți.

Prin urmare, vă ofer o alegere. În numele poporului ucrainean, vă dau o șansă. O șansă de a supraviețui. Dacă vă predați forțelor noastre, vă vom trata așa cum ar trebui să fie tratați oamenii- ca oameni, decent. Așa cum nu ați fost tratați de propria voastră armată, într-un fel în care armata voastră nu o tratează pe a noastră. Alegeți!", a transmis Zelenski.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 19 de război. Bombardamente în Kiev! Negocierile s-au oprit momentan. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului vorbește de “preluarea controlului total” asupra marilor orașe ucrainene