LIVE UPDATE Ziua 201 de război în Ucraina: Volodimir Zelenski: Armata ucraineană a eliberat oraşul strategic Izium

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 12 iun 2023, 00:00

Președintele Volodimir Zelenski

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a 201-a zi. Armata ucraineană avansează în războiul cu Rusia. Iată declarațiile președintelui Volodimir Zelenski.

Președintele Volodimir Zelenski susține că urmează o perioadă decisivă pentru soarta războiului din Ucraina. Liderul de la Kiev a declarat duminică, 11 septembrie, că forțele ucrainene au preluat controlul în oraşul strategic Izium, estul Ucrainei. Soldații ucraineni au ajuns, practic, la graniţa Rusiei, în toată regiunea Harkov. 

Citeste si: Volodimir Zelenski cere sancțiuni dure pentru turiștii ruși: "Nu ar trebui să poată folosi Europa"

UPDATE ORA 15:00. Orașul Harkov a rămas fără energie electrică și apă

Primarul celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina a transmis luni, 12 septembrie, că bombardamentele rusești au întrerupt din nou alimentarea cu energie electrică și apă a orașului Harkov, transmite Reuters.

"Situația de noaptea trecută se repetă. Din cauza loviturilor rusești, alimentarea cu energie electrică și apă a fost întreruptă", a declarat Ihor Terekhov, adăugând că serviciile de urgență lucrează pentru a restabili serviciile.

UPDATE ORA 14:00.Prima reacție a Kremlinului după contraofensiva de succes a Ucrainei în regiunea Harkov

Kremlinul a anunțat luni, prin vocea lui Dmitri Peskov, că Rusia își va atinge obiectivele "operațiunii sale militare speciale" în Ucraina, acesta fiind primul răspuns al Kremlinului la progresele semnificative ale Ucrainei din weekend în regiunea Harkov, transmite Reuters.

UPDATE ORA 12:00. Germania refuza sa furnizeze tancuri Kievului

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a respins luni din nou cererile de a furniza Kievului tancuri principale de luptă, transmite Reuters.

"Nicio țară nu a livrat până acum vehicule de luptă de infanterie sau tancuri principale de luptă construite în Occident. Am convenit cu partenerii noștri că Germania nu va lua astfel de măsuri în mod unilateral", a declarat Lambrecht.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Volodimir Zelenski: Armata ucraineană a eliberat oraşul strategic Izium

Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a preluat controlul în oraşul strategic Izium, estul Ucrainei, unde Kievul a lansat o contraofensivă care a rupt liniile ruseşti, relatează AFP, potrivit Agerpres.

De asemenea, liderul de la Kiev le-a mulțumit militarilor ucraineni care  "au eliberat sute de oraşe şi sate ale noastre(...) dintre care cele mai recente sunt Balaklia, Izium şi Kupiansk". 

Citeste si: Câți ucraineni s-au refugiat în România până în prezent, dupa invazia Rusiei

Rusia, responsabilă pentru întreruperile de curent din Ucraina?!

Președintele Ucrainei susține Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul țării şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă, relatează AFP. 

" O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Sumî", a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe reţelele sociale, dând vina pe  "teroriştii ruşi".  "Nicio instalaţie militară" afectată, a adăugat el.  "Obiectivul este de a priva oamenii de lumină şi încălzire", a afirmat preşedintele ucrainean.

 

Zelenski, mesaj în ziua 200 de război

Zelenski le-a mulţumint tuturor celor din armată, de la infanterie până la forţele aeriene, forţele navale şi serviciile de informaţii.

Citeste si: Cum a ajuns Steven Seagal prieten cu Vladimir Putin. Actorul nu a ascuns niciodată simpatia pentru liderul de la Kremlin

“Este ziua 200 de resistenţă. De luptă. Războiul poporului nostru. Pentru libertate, pentru independenţă, pentru dreptul de a fi. În aceste 200 de zile, au reuşit multe, dar ce este cel mai important, drept urmare şi cel mai dificil, urmează. Şi vreau să le dedic acest discurs celor care sunt înainte. Cărora le este cel maai greu acum, când fac cel mai important lucru.

Aceştia sunt toţi apărători ai Ucrainei. Toţi cei care au rezistat cu curaj timp de 200 de zile, fiind exact motivul pentru care Ucraina rezistă. Puternică şi de aceea suntem liberi.      De nezdrobit şi de aceea suntem independenţi. Luptătorii nooştri, care l-au oprit pe inamic într-un mod eroic, acum îi împing pe ocupanţi în afară către nord, sud şi est. În toate direcţiile, dar mişcându-se într-o singură direcţie – înainte şi către victorie.

200 de zile de rezistenţă ucraineană. Aproape 5000 de ore. Aproape 300.000 de minute. Aproape 20 de milioane de secunde. Şi tot atâtea motive pentru a le spune ‘mulţumesc’ tuturor celor care au făcut asta posibil. De milioane de ori. Să le spunem că noi credem în ei, credem în victoria lor”, a spus Zelenski.