LIVE UPDATE Ziua 21 de război. Navele ruse bombardează 4 localități de lângă Odesa! Un turn de televiziune, lovit de rachetă!

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 dec 2022, 00:20

Noi explozii în Kiev

Sursa: Twitter

Războiul dintre Rusia și Ucraina a ajuns în cea de a 21-a zi. Autoritățile din Mariupol au anunțat că 400 de mediici și pacienți ucraineni sunt ținuți ostatici în orașul în care deja și-au pierdut viața mai bine de 2.000 de persoane.

UPDATE 17:00 Navele ruse bombardează 4 localități de lângă Odesa!

Forțele armate ale Ucrainei anunță că navele de război rusești din Marea Neagră au bombardat coasta ucraineană în zone din apropierea orașului Odesa, potrivit digi24.ro.

Localitățile Lebedivka, Sanzheika, Zatoka și Bilenke, care se află toate la aproximativ 30 de kilometri sud de orașul-port Odesa, au fost bombardate în ultimele 24 de ore, au precizat forțele de armate ucrainene pe rețelele de socializare.

Odesa este al treilea oraș ca mărime al Ucrainei, fiind considerat o țintă cheie a lui Putin în războiul din Ucraina.

UPDATE 14:00 Turnul de televiziune din orașul Vinnytsia a fost bombardat

Un turn de televiziune din orașul Vinnytsia, aflat în centrul Ucrainei, a fost lovit de un tir de rachete rusești. În urma atacului, emisia a fost întreruptă, a anunțat Serviciul de comunicații de stat al Ucrainei.

Nu sunt momentan informații legate de eventuale victime după atacul asupra turnului de televiziune.

UPDATE 13:30 Bombardamentele asupra Mariupol continuă. A fost atacată o școală!

Bombardamentele nu încetează nici în Mariupol, orașul cel mai afectat de atacurile armatei ruse. Astăzi a fost atacată o școală.

În Mariupol au murit peste 2.500 de persoane din pricina atacurilor Rusiei.

UPDATE 13:00 Boris Johnson: Nu este nicio șansă ca Ucraina să intre în NATO în viitorul apropiat

Premierul britanic Boris Johnson a precizat că Ucraina nu va putea intra în NATO în viitorul apropiat. De altfel și Volodimir Zelenski a declarat anterior că a "înțeles că NATO nu acceptă Ucraina".

„Am vorbit cu Volodimir din nou, ieri. Știți și voi, desigur, înțeleg ce spune despre NATO și despre realitatea poziției sale.

Toată lumea a spus-o, i-am spus-o clar și lui Putin, nu este nicio șansă ca Ucraina să intre în NATO prea curând. Totuși, decizia despre viitorul Ucrainei trebuie luată de poporul ucrainean și de Volodimir Zelenski în calitatea lui de lider ales țării, iar noi îl vom susține”, a declarat Boris Johnson.

„Sunt pregătit pentru un dialog, nu suntem pregătiți pentru capitulare, pentru că eu nu sunt așa.

În privința NATO, este vorba despre oamenii care m-au ales. M-am liniștit în privința acestei chestiuni cu mult timp în urmă, după ce am înțeles că NATO nu acceptă Ucraina, Alianței îi este teamă de chestiuni controversate și nu am vrut niciodată să fim o țară care primește ceva în genunchi și nu vom fi acea țară și nu vreau să fiu acel președinte”, declara președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

UPDATE 08:30 Mai multe explozii s-au auzit în Kiev!

Mai multe explozii s-au produs în această dimineață în Kiev, informează BBC. Serviciile de urgență din capitala Ucrainei au transmis că un bloc cu 12 etaje din cartierul Sevcenko a fost lovit în timpul bombardamentelor, în jurul orei locale 6.00. Autoritățile au anunțat că și o clădire de nouă etaje aflată în apropiere a fost avariată.

Două persoane au fost rănite și alte 35 au fost evacuate din pricina exploziilor din Kiev. Un incendiu provocat după o explozie a fost stins la ora locală 7.45, iar salvatorii caută în prezent supraviețuitori.

Mai multe imagini video cu exploziile au apărut pe rețelele de socializare.

 

 

Zelenski: Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina „par să fie mai realiste”

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina „par să fie mai realiste, a declarat Volodmir Zelenski într-un mesaj video postat în timpul nopții.

„Este dificil, dar important, deoarece orice război se termină cu o înțelegere. Înțelegerile continuă, și, din informațiile mele, pozițiile din timpul negocierilor sună deja mai realiste. Dar este nevoie încă de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei.

Invadatorii au comis noi crime de război evidente. Au țintit orașe pașnice, infrastructura civilă. Numărul rachetelor folosite de Rusia împotriva Ucrainei este mai mare de 900.

Invit toți prietenii Ucrainei să viziteze Kievul. E periculos aici, pentru că cerul nostru nu este închis împotriva rachetelor și avioanelor rusești”, a transmis președintele ucrainean.

O nouă rundă de negocieri va avea loc astăzi

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a anunțat că o pauză "tehnică" a fost luată marți de la negocieri și că acestea vor continua miercuri. Podoliak a descris negocierile ca fiind dificile, dar a subliniat că un compromis este posibil.

„Este un proces de negociere complicat şi extrem de laborios. Dar, desigur, un compromis este posibil”, a spus Podoliak pe Twitter.

Citeste si: Se introduce starea de asediu în Kiev! Când intră în vigoare