LIVE UPDATE Ziua 215 de război în Ucraina. Aliatul lui Putin, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul de mercenari Wagner 

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 26 iun 2023, 00:55

Prietenii de nădejde a lui Putin îi întorc spatele în plin conflict

Sursa: Twitter

China și India, cele două țări apropiate Rusiei, au cerut ca încheierea războiului din Ucraina să fie negociată cât mai repede și s-au abținut să își arate sprijinul pentru aliatul lor, Rusia.

Rusia s-a văzut aproape complet izolată la ultima Adunare Generală a ONU, acolo unde niciuna dintre țările importante nu i-a luat apărarea, scrie The Guardian.

UPDATE 13:56 Aliatul lui Putin, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul de mercenari Wagner 

Omul de afaceri rus și aliatul lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, a declarat că a fondat grupul de mercenari Wagner și a confirmat desfășurarea acestuia în țări din America Latină și Africa, în prima sa confirmare publică a unei legături pe care a negat-o anterior, notează The Guardian.

Prigojin a declarat într-un comunicat al companiei sale că a fondat grupul pentru a trimite luptători în regiunea Donbas a Ucrainei în 2014. El a spus: „Din acel moment, la 1 mai 2014, s-a născut un grup de patrioți, care ulterior a căpătat numele. BTG Wagner.”

UPDATE 13:00 Un rus a împușcat comandantul care pregătea rezidenți pentru războiul din Ucraina

Un rus l-a împușcat pe liderul comitetului militar local de recrutare într-un oraș siberian după ce i-a spus că va refuza să lupte în războiul din Ucraina

Incidentul a avut loc în orașul Ust-Ilimsk, un oraș de aproximativ 85.000 de locuitori din regiunea Irkutsk din Siberia.

Videoclipul l-a arătat pe bărbatul înarmat, îmbrăcat în camuflaj, trăgând în oficial, în timp ce alți potențiali recrutați pentru invazia rusă au fugit din cameră. Rapoartele spun că au fost trase cel puțin trei focuri de armă.

Există rapoarte contradictorii despre faptul că comandantul, care conduce și consiliul de redacție local, a murit.

Videoclipul l-a arătat că era transportat din clădire și așezat pe o targă, notează The Guardian.

UPDATE 11:00 Proteste în Rusia împotriva mobilizării, aproape 1.500 de persoane arestate

Anunțul mobilizării a declanşat demonstraţii împotriva războiului în întreaga Rusie, care au fost rapid reprimate de poliţie. Cel puţin 1.472 de protestatari au fost reţinuţi în zeci de oraşe din Rusia începând de sâmbătă, potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-Info, transmite News.ro. 

UPDATE 10:00 China refuză să sprijine eforturile militare ale Rusiei în Ucraina

China, un prieten de nădejde al Rusiei, care cu câteva zile înainte de declanșarea invaziei în Ucraina, în luna februarie, anunța formarea unei legături „indestructibile” între Beijing și Moscova, a cerut Rusiei și Ucrainei să „nu lase criza să se reverse” peste țările în dezvoltare.  

 „China sprijină toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a crizei din Ucraina”, a

spus ministrul chinez de externe Wang Yi.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Prioritatea urgentă este de a facilita discuțiile de pace”.

În timpul vizitei sale la ONU, Wang s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, acestea fiind primele discuții dintre cei doi oficiali de când a izbucnit războiul.

În prima parte a lunii septembrie, Putin a recunoscut că Beijingul are „îngrijorări” cu privire la situația din Ucraina în timpul întâlnirii sale cu Xi Jinping. 

Oficialii americani privesc cu ochi buni ceea ce ei descriu a fi refuzul Chinei de a oferi Rusiei sprijin direct în războiul din Ucraina, situație ce a obligat Moscova să se bazeze pe echipamente militare cumpărate din Coreea de Nord și Iran pentru a-și suplimenta propriile rezerve aproape epuizate.

India, spre deosebire de China, are o relație bună cu Statele Unite, dar are și legături istorice cu Rusia, furnizorul său tradițional de echipament militar.

„În timp ce conflictul din Ucraina continuă, suntem întrebați de multe ori de ce parte suntem”, a spus ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar.

„Răspunsul nostru este de fiecare dată direct și onest: India este de partea păcii și va rămâne cu fermitate acolo”.

„Suntem de partea celor care spun că dialogul și diplomația sunt singura cale de rezolvare”, a încheiat Jaishankar.

Citeste si: LIVE TEXT: Protestele au luat amploare în Iran. Autoritățile amenință că nu vor arăta indulgență față de manifestanți

China și India îi cer Rusiei să negocieze încheierea războiului din Ucraina

În urma întâlnirii pe care liderii mondiali au avut-o în cadrul Adunării Generale a ONU, Rusia a ajuns să fie privită cu dispreț de majoritatea participanților.

Fiecare lider mondial care a preluat cuvântul la această întâlnire anuală și-a exprimat neliniștea – dacă nu chiar condamnarea – față de acțiunile Rusiei în Ucraina.

Chiar și unele țări care au păstrat relații bune cu Kremlinul au cerut un armistițiu sau alte căi de încheiere a crizei. Puțini au fost aceia care au avut cuvinte calde de adresat Rusiei. 

Vladimir Putin, care nu a fost prezent la reuniune, nu și-a făcut nicidecum situația mai ușoară când a anunțat la mijlocul săptămânii trecute că Rusia ia în considerare utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Citeste si: Cine este Giorgia Meloni, favorită pentru funcția de premier în Italia! Lidera partidului de extremă dreapta a declarat: „Petrecerea pentru Europa s-a terminat!”