LIVE UPDATE Ziua 217 de război în Ucraina. Exploziile de la Nord Stream: Stoltenberg folosește cuvântul sabotaj. Ucraina cere o „creştere semnificativă” a ajutorului militar occidental

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 28 sep 2022, 14:31

Președintele Ucrainei a declarat, marți, la ONU, că referendumurile false ale Rusiei din patru regiuni din estul Ucrainei au fost „o încercare de a fura teritoriul unui alt stat".

Volodimir Zelenski a participat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, convocată la inițiativa Ucrainei, în format videoconferință și a cerut comunității internaționale să răspundă în mod decisiv la încălcarea de către Rusia a ordinii și dreptului internațional.

Citeste si: Volodimir Zelenski a îndemnat ONU să excludă Rusia din Consiliul de Securitate! Discursul președintelui ucrainean: „A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei”

UPDATE ORA 14:20. Ucraina cere o „creştere semnificativă” a ajutorului militar occidental

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat miercuri la o creștere semnificativă a ajutorului militar occidental, informează AFP.

"Ucraina îndeamnă Uniunea Europeană (UE), Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Grupul țărilor puternic industrializate (G7) să-și amplifice imediat și semnificativ presiunea asupra Rusiei, în special prin impunerea de noi sancțiuni aspre și prin creșterea semnificativă a ajutorului militar pentru Ucraina", scrie ministerul ucrainean într-un comunicat, cerând "tancuri, avioane de luptă, artilerie cu rază lungă de acțiune, sisteme de apărare antiaeriană și

antirachetă".

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat "toate statele și organizațiile internaționale să condamne acțiunile ilegale ale Kremlinului în teritoriile ocupate de Ucraina".

UPDATE ORA 12:00.Exploziile de la Nord Stream: Stoltenberg folosește cuvântul sabotaj

„Am discutat despre sabotajul asupra conductelor Nord Stream cu Morten Bødskov, ministru al apărării al valorosului nostru aliat Danemarca. Am abordat problema protecției infrastructurii critice în țările NATO”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Ministrul de Externe al Norvegiei, Anniken Huitfeldt, spune că „exploziile și scurgerea de gaze din Marea Baltică reprezintă o problemă de mare îngrijorare pentru guvernul norvegian” și a confirmat că a vorbit cu omologii săi din Suedia și Danemarca: „Cooperarea este cheia, iar Norvegia este pregătită să sprijine”.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

Zelenski: Referendumurile au fost o încercare de a fura teritoriul unui stat

„Vă îndemn să acționați acum. Oricine din lume poate numi acum sute de exemple despre modul în care Rusia încalcă ordinea juridică internațională și distruge corpul de legi internaționale. Provoacă în mod constant escaladări și răspunde în mod constant la orice propunere de discuții cu noi brutalități pe câmpul de luptă, crize și mai mari și amenințări pentru Ucraina și pentru lume.

Și acestea sunt lucruri evidente.

Un stat care pune în aplicare chiar acum o politică de genocid, care ține lumea la un pas de un dezastru de radiații și, în același timp, amenință cu lovituri nucleare nu poate rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto. Rusia trebuie să fie exclusă din toate organizațiile internaționale. Dacă o astfel de excludere este complicată de procedură, participarea sa trebuie suspendată.

În Ucraina și în acest război se apără nu doar independența noastră, nu doar dreptul la viață al poporului nostru, ci și dreptul internațional ca atare. Ucraina trebuie să primească tot ajutorul de apărare și financiar necesar pentru ca agresorul să piardă.

Recunoașterea de către Rusia a acestor referendumuri false ca fiind pretins normale, punerea în aplicare a așa-numitului "scenariu Crimeea" și o altă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest președinte al Rusiei. Anexarea este genul de mișcare care îl pune pe el singur împotriva întregii umanități”,  a adăugat Zelenski, conform  news.ro. 

ONU respinge referendumurile organizate de ruși și susține integritatea teritorială a Ucrainei

Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo a reiterat, marți, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Națiunilor Unite pentru "integritatea teritorială a Ucrainei" în cadrul "granițelor sale recunoscute", transmite miercuri AFP.

Citeste si: Avertismentul dur al lui Vladimir Putin pentru Europa. Ce spune liderul rus despre folosirea armelor nucleare: „Nu vom avea pace. Nu blufez!”

Statele Unite " vor pune pe masă o rezoluție de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei și cer Rusiei să își retragă trupele din Ucraina", a declarat ambasadorul american la ONU  Linda Thomas-Greenfield. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă  "o cutie a Pandorei imposibil de închis".

"Dacă Rusia alege să se ferească de orice răspundere în Consiliu, atunci ne vom adresa Adunării Generale pentru a trimite Moscovei un mesaj lipsit de ambiguitate", a adăugat ea.  "Aveți curajul să susțineți suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a spus ea.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală care reunește cele 193 de state membre ale ONU și unde niciunul nu are drept de veto, a votat în martie și aprilie mai multe rezoluții de condamnare a Moscovei.

Ambasadorul chinez la ONU a cerut marți în fața Consiliului de Securitate respectarea  "integrității teritoriale a tuturor țărilor"  după referendumurile de anexare din Ucraina. " China a luat act de cele mai recente evoluții ale situației din Ucraina", iar " poziția noastră"  este  "clară și consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea și integritatea teritorială ale tuturor țărilor", a spus  Zhang Jun

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.