UPDATE 15.25: Guvernul britanic a declarat că a impus o interdicție de călătorie și o înghețare a activelor lui Serghei Eliseev, ca parte a sancțiunilor mai ample împotriva Rusiei.
Guvernul a declarat că Yeliseyev a fost viceprim-ministru al Kaliningradului și a fost implicat în „destabilizarea Ucrainei sau în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității sau independenței Ucrainei”.
UPDATE 13.43
Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat reporterilor:
„Nu am văzut niciun indicator sau activitate care să ne pară ieșită din comun. Nu am văzut activități care să fie în afara celor obișnuite pentru genul de activități care sunt desfășurate de aceste elemente ale forțelor strategice rusești”.
UPDATE 13.27: Vladimir Putin și președintele interimar din Mali, Assimi Goïta, și-au reafirmat angajamentul de a consolida cooperarea în domeniul securității.
Potrivit unei redactări de la Kremlin a unei convorbiri telefonice între cei doi, raportată de Reuters, Rusia va ajuta la eradicarea „grupurilor teroriste” din Mali.
Este posibil ca Vladimir Putin să semneze marți legile de anexare a patru teritorii ucrainene
UPDATE 13.16: Este posibil ca Vladimir Putin să semneze în cursul zilei de marți legile de încorporare a patru teritorii ucrainene în Rusia, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În fața reporterilor, Peskov a declarat că „operațiunea militară specială” din Ucraina nu se va încheia dacă Kievul exclude discuțiile, adăugând că „este nevoie de două părți pentru a negocia”.
„Vom aștepta fie ca actualul președinte să își schimbe poziția, fie ca următorul președinte să își schimbe poziția în interesul poporului ucrainean”, a declarat acesta.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat marți un decret prin care declară oficial că orice discuții între Kiev și Putin sunt „imposibile”, dar a lăsat ușa deschisă pentru discuții cu Rusia.
Anterior, camera superioară a parlamentului rus a ratificat în unanimitate legislația de anexare a regiunilor Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie, reprezentând aproximativ 18% din teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei, în urma unui
Întrebat despre informațiile din presă potrivit cărora Rusia se pregătește să își demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul cu Ucraina, Peskov a declarat că Rusia nu dorește să ia parte la ceea ce el a catalogat drept exerciții occidentale de „retorică nucleară”.
Cotidianul Times a relatat luni că alianța militară NATO a avertizat membrii că Vladimir Putin este pregătit să organizeze un test nuclear la granițele Ucrainei.
Într-o vizită la Varșovia, marți, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că, deși amenințările nucleare ale Rusiei trebuie luate în serios, comunitatea internațională nu se va lăsa intimidată de ele:
„Nu este prima dată când Putin recurge la astfel de amenințări, sunt iresponsabile și trebuie să le luăm în serios”.
UPDATE 13.10: Peste 200.000 de persoane au fost chemate la serviciul militar de când președintele rus a anunțat o „mobilizare parțială” în urmă cu două săptămâni, potrivit ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu.
Agenția de știri RIA Novosti a relatat că Shoigu a declarat că Rusia își propune să recruteze încă 300.000 de militari în cadrul acestei inițiative.
UPDATE 12.41: Relațiile diplomatice dintre Rusia și Japonia continuă să se deterioreze. Reuters relatează că ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, a ordonat consulului rus din Sapporo să părăsească Japonia până pe 10 octombrie.
Decizia Japoniei vine după ce agenția de securitate FSB a Rusiei a declarat luna trecută că a reținut un consul japonez la Vladivostok pentru suspiciune de spionaj și i-a ordonat acestuia să părăsească țara. Japonia a negat că diplomatul ar fi fost un spion și a susținut că consulul a fost maltratat în timp ce se afla în custodia Rusiei.
Volodimir Zelenski semnează un decret prin care exclude negocierile cu Putin
UPDATE 12.39: Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care declară oficial „imposibilă” perspectiva oricăror discuții ale Ucrainei cu Vladimir Putin.
Decretul a oficializat comentariile făcute de Zelenski vineri, după ce președintele rus a proclamat că patru regiuni ocupate din Ucraina fac parte din Rusia.
„El (n.r.: Vladimir Putin) nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea. Prin urmare, suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte al Rusiei”, a declarat, vineri, Zelenski.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Prima clauză a decretului, care a fost pregătit de Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei la 30 septembrie, spune că „Ucraina a decis să declare imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”.
UPDATE 13.30: Coreea de Nord a anunțat că susține anexarea de către Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina, relatează agenția de presă de stat KCNA, care face trimitere la Ministerul de Externe de la Phenian.
„Respectăm voința locuitorilor care au dorit să se reunească cu Rusia și susținem poziția guvernului rus de a face din aceste regiuni părți ale țării”, a afirmat Cho Chol-su, șeful Departamentului Organizații Internaționale din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian, citat de agenția nord-coreeană, preluată de TASS.
„Referendumurile au fost organizate în acord cu Carta ONU, care a consacrat principiul egalității popoarelor și dreptul la autodeterminare, în acord cu procedurile legitime care au făcut posibilă reflectarea voinței locuitorilor celor două republici și ai celor două regiuni”, a mai precizat diplomatul nord-coreean. Acesta afirmă că Statele Unite „abuzează Consiliul de Securitate ONU”, se bagă în afacerile interne ale țărilor independente și nu le respectă drepturile.
„Zilele în care SUA folosesc Consiliul de Securitate ONU ca pe un scut și un mijloc de agresiune pentru a-și menține dominația au trecut”, a declarat diplomatul. Oficialul a mai susținut că Washington a „declanșat războaie în fosta Iugoslavie, Afganistan și Irak” și nu a avut parte de nicio opoziție din partea Consiliului de Securitate.
UPDATE 11.48: Guvernatorul orașului Kursk din Rusia, Roman Starovoyt, a postat pe Telegram, în încercarea de a-i liniști pe locuitori, că mobilizarea parțială din regiune se desfășoară în conformitate cu legea:
„Activitățile de mobilizare parțială se desfășoară conform planului. Monitorizăm îndeaproape ca totul să decurgă în conformitate cu legislația în vigoare și cu criteriile de selecție pe care le-a numit președintele rus Vladimir Putin. Rezolvăm individual toate plângerile care vin la administrație. În acest moment, avem 149 de contestații, 71 au fost deja examinate. În total, în regiune au fost luate 45 de decizii de anulare a mobilizării. Vom continua această activitate”.
Consiliul Federației din Rusia confirmă anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina
UPDATE 11.40: Camera superioară a parlamentului rus a votat pentru aprobarea încorporării în Rusia a patru regiuni ucrainene ocupate, în timp ce Moscova se pregătește să anexeze în mod oficial teritoriile pe care le-a confiscat de la Kiev de când a organizat ultima sa invazie în Ucraina, în februarie.
În cadrul unei sesiuni de marți, Consiliul Federației a confirmat în unanimitate legislația de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie, în urma unui vot similar în Duma de Stat, camera inferioară a Rusiei, ieri.
Reuters relatează că documentele se întorc acum la Kremlin pentru semnătura finală a președintelui Vladimir Putin, pentru a finaliza procesul de anexare oficială a celor patru regiuni, care reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, într-o mișcare care este puțin probabil să fie recunoscută din punct de vedere juridic în afara Rusiei.
Rusia nu controlează în totalitate teritoriul pe care pretinde că îl anexează.
UPDATE 9.35: Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, în vestul Ucrainei, a postat o actualizare a situației pe Telegram pentru a spune că nu au existat alerte de raid aerian peste noapte în regiunea sa. El a precizat că în ultimele 24 de ore au sosit în Lviv 145 de persoane din estul țării cu trenuri de evacuare și că 552 de persoane au fost evacuate în Przemyśl, în Polonia, cu patru trenuri de evacuare.
UPDATE 9.23: În cursul nopții, autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) a afirmat că două persoane au fost rănite pe teritoriul pe care îl ocupă, iar 13 case și 12 infrastructuri civile au fost avariate de focul provocat de forțele armate ucrainene. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. RPD este recunoscută ca autoritate legitimă doar de trei state membre ale ONU: Rusia, Siria și Coreea de Nord.
Vladimir Putin s-ar putea să-și demonstreze puterea prin posibile teste nucleare în Marea Neagră
UPDATE 8.40: Conform publicației britanice The Times, NATO ar fi transmis către toate țările membre și partenere o evaluare a serviciilor de informații potrivit căreia Vladimir Putin vrea să-și impună puterea prin teste nuclear la granițele Ucrainei, cel mai probabil în Marea Neagră, și că aluat decizia de a folosi arme nucleare și a face dezastre în masă.
Un analist militar, citat de The Times, afirmă că, în cazul în care Vladimir Putin vrea să se afirme, cel mai probabil va acționa în Marea Neagră și nu pe uscat, având în vedere că nu are unde să utilizeze în mod sigur arme nucleare tactice.
UPDATE 8.30: Submarinul Belgorod, care ar fi „dispărut” de la baza sa din Siberia și s-ar îndrepta spre Arctica, este cea mai mare navă subterană, care are o lungime impresionantă de 185 de metri. A fost lansată în urmă cu câteva luni și transportă torpile Poseidon, care pot deține încărcătură nucleară. Torpilele sunt supranumite și „arma Apocalipsei”, au 20 de metri lungime și doi metri lățime și sunt de 30 de ori mai mari decât alte arme nucleare obișnuite. De menționat este că au și o rază de acțiune de 10.000 de kilometri.
This seems relevant right now https://t.co/upHZRDormi #Russian submarine Belgorod, carrier of Poseidon nuclear weapon pic.twitter.com/lz60xFT58e
— H I Sutton (@CovertShores) October 2, 2022
Russian nuclear submarine Belgorod has left its White Sea base, it is claimed
— Michael Ezeaka (@MEzeaka) October 3, 2022
NATO warns sub might be on mission to test Poseidon drone, Italian media said
Poseidon is a doomsday device designed to trigger a 1,600ft nuclear tsunami. pic.twitter.com/Hed27AmcsR
#Russia has mobilised the nuclear submarine Belgorod carrying the Poseidon warhead that causes radioactive Tsunamis. The Belgorod is thought to be lurking in the Artic region with two other Russian nuclear submarines. The weapon was designed to destroy American coastal cities. pic.twitter.com/QXuSIRWq5l
— StrongerOUT © (@LeaveWEF) October 2, 2022
Dispariția vine în contextul în care armata ucraineană avansează rapid și are succes în contraofensiva din sud. Soldații Kievului au rupt linia frontului și înaintează rapid pe fluviul Nipru, relatează Reuters, lucru care reprezintă un mare pericol pentru liniile de aprovizionare deținute de trupele Rusiei.
Generalul în retragere Virgil Bălăceanu: „Nimeni nu va merge spre autodistrugere”
UPDATE 8.00: În cadrul unei emisiuni televizate, generalul în retragere Virgil Bălăceanu a declarat, luni, că nu are încredere în posibilitatea unui test nuclear cu rachete Poseidon în Marea Neagră, având în vedere că zona este închisă pentru acțiuni militare.
„Cele 6 submarine pe care rușii le au în flota Mării Negre sunt convenționale, sunt de tip Kilo, modernizate. Și submarinul nostru (Belgorod- n.r.), care este tras la doc, este tot din clasa Kilo. Ca atare, lucrurile nu se leagă în Marea Neagră. În Oceanul Arctic s-ar putea lega. Numai că orice test de tip nuclear- și când vorbim de arma nucleară strategică- se notifică. Știm prea bine că atunci când au avut de testat Satan-ul sau Sarmat-ul, cum îi spun ei, au notificat Statele Unite. Pentru că atunci când faci testul unei rachete și faci testul cu încărcătură convențională, că nu se fac testele cu încărcătură nucleară, dar și în aceste condiții, fiind o rachetă de tip intercontinental- și torpila este tot de tip intercontinental- notifici, pentru că altfel se consideră că testul este o tragere propriu-zisă și când se trage propriu-zis, se răspunde în aceeași modalitate”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu.
„Lucrurile sunt foarte complicate din punctul acesta de vedere. Când vorbim de arma nucleară strategică, tipul ăsta de torpilă se înscrie în arma nucleară strategică și lucrurile sunt sub control de o parte și de alta. Totul se monitorizează. Nimeni nu riscă un asemenea test fără să fie notificat. În momentul în care este notificat, apar și mai multe informații, dar de altfel, informațiile apar și în urma traseului pe care îl va avea submarinul, deși fiind din clasa submarinelor nucleare, are o capacitate, are posibilități de ascundere mai mari, dar acestea nu sunt în totalitate complete. Deci, să plecăm de la ideea că poate pregătesc un test, dar acest test îl vor notifica. Nimic nou sub soare. Asemenea teste s-au făcut tot timpul. Și vor mai fi teste, pentru că atunci când îți perfecționezi arma nucleară- și noi suntem într-o competiție a înarmărilor, inclusiv a înarmărilor în domeniul nuclear, este o realitate- lucrurile acestea se notifică de ambele părți, de ambele părți însemnând marii posesori de focoase nucleare strategice și de vectori pentru aceste focoase, Statele Unite ale Americii și Federația Rusă, sau, mă rog, în cazul nostru, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii”, a mai precizat Virgil Bălăceanu.
„Nu numai Putin știe, știu și generalii. Știu cei care conduc și operează forțele de rachete strategice ale Federației Ruse. Ele dețin arma nucleară. Deci, lucrurile nu se întâmplă peste noapte, nu se întâmplă prin surprindere, pentru că sunt niște indici. Apoi, sunt, repet, niște reguli care se respectă de ambele părți. Nimeni nu se joacă în mod real, nici în discursurile lui Putin n-am auzit de arma nucleară strategică. Sigur că da, într-o anumită retorică poate să apară, dar dincolo de retorică, în mod real, toate aceste lucruri sunt notificate și în felul acesta sunt controlate, tocmai pornind de la ceea ce trebuie să înțelegem cu toții: întrebuințarea armei nucleare strategice aduce un răspuns imediat. Diferența este de minute și înseamnă autodistrugerea. Apocalipsa, așa cum comentează agențiile de știri”, a continuat acesta.
„Nimeni nu va merge spre autodistrugere”, a subliniat Bălăceanu, la Digi24.
Generalul nu crede în posibilitatea utilizării armelor nucleare tactice, deoarece Marea Neagră nu este utilizabilă din punct de vedere militar, iar pe uscat, în Ucraina, nu există graniță iar linia de contact este instabilă.
„Nu asistăm la un război pe poziții sau de poziție. Asistăm la un război care are o mobilitate de stil destul de mare. Avem acțiuni ofensive de o parte, avem acțiuni de contraofensivă de partea cealaltă. Aceste lucruri sunt date de o dinamică, de modul în care sunt folosite forțele pe anumite direcții, de statutul lor și misiunea pe care o primesc, fie de apărare, fie de ofensivă sau contraofensivă și așa mai departe. Deci, războiul clasic are această dinamică și ea va continua să fie prezentă în Ucraina atât timp cât tu spui că mi s-a atacat teritoriul pe care nici nu l-am definit foarte bine, cu o graniță, nici măcar cu o linie de demarcație, ci pur și simplu cu o linie de contact”, a mai explicat generalul Virgil Bălăceanu.