LIVE UPDATE Ziua 224 de război în Ucraina. Mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin ar fi adus războiul mai aproape de Rusia. Centrala nucleară din Zaporojie va funcționa sub supravegherea agențiilor rusești

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 05 iul 2023, 00:35

Vladimir Putin a promulgat legea prin care anexează ilegal patru regiuni din Ucraina, ocupate parțial de ruși

Sursa: Twitter ANI

Vladimir Putin a promulgat azi legea oficială care anexează patru regiuni din Ucraina, asediate parțial de armata rusă, potrivit agenției de presă TASS.

UPDATE 13.46: Premierul britanic, Liz Truss, a declarat că Ucraina „va câștiga”, și că niciun acord de pace nu ar trebui să cedeze teritoriul ucrainean, în timp ce se adresa conferinței anuale a Partidului Conservator de guvernământ din Marea Britanie, care are loc la Birmingham:

„Poporul ucrainean nu luptă doar pentru securitatea sa, ci pentru securitatea noastră, a tuturor. Aceasta este o luptă pentru libertate și democrație în întreaga lume.

Anexarea ilegală a teritoriului ucrainean de către Putin este doar cel mai recent act din campania sa de subminare a democrației și de încălcare a dreptului internațional.

Nu ar trebui să cedăm în fața celor care doresc un acord care să tranzacționeze teritoriul ucrainean. Aceștia propun să plătească în vieți ucrainene pentru iluzia păcii.

Vom fi alături de prietenii noștri ucraineni, oricât de mult timp va dura.

Ucraina poate învinge. Ucraina trebuie să câștige. Și Ucraina va câștiga”.

Premierul a primit cele mai călduroase aplauze pentru discursul dedicat Ucrainei și a continuat spunând că este sigură că Volodimir Zelenski și poporul ucrainean vor aprecia „solidaritatea noastră cu ei în aceste momente foarte dificile”.

Update 13.32: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat, în cadrul briefingului său obișnuit, despre granițele anexării revendicate de Rusia:

„Citiți ordinea. Există o formulare legală acolo. În general, bineînțeles, acolo este vorba despre teritoriul pe care administrația militară-civilă a funcționat la momentul admiterii (n.r.: în Rusia). Dar repet: anumite teritorii de acolo vor fi returnate și vom continua să ne consultăm cu populația care își exprimă dorința de a trăi cu Rusia”.

Agenția de știri de stat Tass a raportat anterior:

„Noile regiuni din cadrul Rusiei vor păstra statutul de republici și regiuni și numele lor anterioare. Potrivit documentelor, granițele regiunilor vor fi determinate de frontierele lor, care "existau în ziua formării și acceptării lor în Federația Rusă”.

Teritoriul RPD și al RPL este definit de frontierele din 2014 stabilite în constituțiile lor. Zaporizhzhia face parte din Federația Rusă în limitele administrative ale acesteia, iar regiunea Kherson- cu două districte ale regiunii Mykolaiv, a explicat șeful Comitetului pentru construcții de stat și legislație din Duma de Stat, Pavel Krasheninnikov.

Kremlin: Regiunile ucrainene ocupate „vor fi cu Rusia pentru totdeauna”, în ciuda retragerilor

UPDATE 13.13: Kremlinul a declarat în această dimineață că nu există nicio contradicție între încorporarea teritoriilor ucrainene în Federația Rusă și retragerile militare, afirmând că Moscova va continua planurile sale de a anexa patru regiuni ucrainene.

„Acestea vor fi cu Rusia pentru totdeauna și vor fi returnate”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Președintele Vladimir Putin a oficializat în această dimineață anexarea celor patru regiuni ucrainene- aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei- în pofida unei serii de răsturnări majore de situație pe câmpul de luptă din ultimele zile, care au micșorat cantitatea de teritoriu confiscat pe care Moscova poate spune că o controlează în totalitate.

UPDATE 12.15: Ministerul rus de Externe a declarat că centrala nucleară din Zaporojie va funcționa sub supravegherea agențiilor rusești, după ce Rusia a afirmat că a anexat în mod oficial regiunea Zaporojie, care este mai largă, a relatat agenția de presă de stat RIA.

Reuters relatează că o altă agenție de știri de stat, Tass, a transmis știrea că Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, va vizita Moscova în zilele următoare pentru a discuta situația de la centrala care a fost ocupată de forțele rusești încă din primele zile ale războiului.

Tass relatează, de asemenea, că Evgheni Balițki, „guvernatorul” interimar impus de Rusia în Zaporizhzhia, a declarat că ieri „au avut loc aproximativ 40 de lovituri la periferia și în orașul Enerhodar”, care găzduiește centrala nucleară. „Ziua de ieri a fost destul de fierbinte pentru noi”, a adăugat el.

UPDATE 11.45: Sir Andrew Wood, fost ambasador britanic în Iugoslavia și Rusia și membru asociat al programului „Rusia și Eurasia” de la Chatham House, a fost intervievat mai devreme în Marea Britanie la Sky News despre situația din Ucraina.

El a declarat că, în opinia sa, Vladimir Putin a făcut o „eroare fatală” cu mobilizarea parțială, care a adus războiul mai aproape de casă și a fost „haotic de prost făcută”.

El a spus că se așteaptă ca luptele să continue până anul viitor, dar a exprimat îndoieli cu privire la faptul că Rusia va escalada conflictul până la un nivel nuclear.

„Nimeni din Occident nu vrea să se implice într-un schimb nuclear. Nu cred că nimeni din Federația Rusă ar vrea să fie implicat într-un schimb nuclear, cu excepția, probabil, a președintelui Putin.

Toată problema cu Rusia este că totul este decis de un singur om care se ascunde de discuții, care se ascunde de alte posibile puncte de vedere, care intervine în întreprinderile militare prin emiterea de ordine directe către comandanții de pe teren și care a încurcat complet întreaga situație”.

UPDATE 09.56:  Vladimir Putin a promulgat legea prin care anexează oficial regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Kherson şi Zaporojie, reprezentând 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat referendumuri ilegale în zonele enumerate anterior. Guvernele occidentale şi Kievul au susținut că s-au încălcat drepturile internaţionale.

Marți, Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat anexarea celor patru regiuni ucrainene în Rusia. În cadrul unei şedinţe care a avut loc marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate aprobarea legislaţiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Kherson şi Zaporojie, după ce un vot similar a avut loc luni, în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară.

După ce Rusia a pierdut dramatic în fața Ucrainei în ofensivă, mai ales în Harkov, unde forțele ucrainene au recuperat peste 450 de localităţi, Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială și recrutarea a 300.000 de rezervişti. În continuare, Rusia nu deține controlul total asupra regiunilor pe care le-a anexat. În analiza de miercuri a războiului din Ucraina, făcută de Ministerul britanic al Apărării, se arată că, în prezent, conducerea rusă de la Kremlin se poate îngrijora în mod justificat, având în vedere viteza cu care forțele ucrainene se apropie de „granița” regiunii Lugansk.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

UPDATE 09.05 „Luptătorii noştri sunt de neoprit. Şi este doar o chestiune de timp până ce îi vom alunga pe ocupanţi de pe tot pământul nostru”,  a declarat  Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, despre randamentul pe care l-a dat armata ucraineană în ofensivă. 

„Datorită unităţii dintre Ucraina, Statele Unite ale Americii şi toţi partenerii noştri din lumea liberă, astăzi, tabăra libertăţii este mai puternică decât oricând în ultimele decenii şi obţine victorii concrete în confruntarea cu tirania”,  a mai afirmat Volodimir Zelenski. Pe lângă armamentul actual, Ucraina va beneficia şi de muniţii mai vechi care sunt încă foarte eficiente, precum rachetele produse în România în 1989.

UPDATE 08.57: Volodimir Zelenski a discutat cu premierul Indiei, despre care se crede că are relații bune cu Rusia şi cu şefa noului guvern italian din care fac parte şi apropiați ai Moscovei. Aceasta a confirmat că Vladimir Putin s-a izolat foarte mult internațional, în timp ce unii analiști se tem că liderul Rusiei nu va accepta o înfrângere și va apela, ca ultim efort, la armele nucleare.

UPDATE 08.42: Ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea zilnică a războiului, raportând că „Ucraina continuă să facă progrese în operațiunile ofensive atât pe frontul de nord-est, cât și pe cel de sud. În nord-est, în regiunea Harkov, Ucraina a consolidat acum o zonă substanțială de teritoriu la est de râul Oskil”.

Celelalte evoluții incluse în raport au fost:

  • Formațiunile ucrainene au avansat până la 20 km dincolo de râu, în zona defensivă a Rusiei, spre nodul de aprovizionare din orașul Svatove.
  • Este foarte probabil ca Ucraina să poată lovi acum drumul cheie Svatove-Kremina cu majoritatea sistemelor sale de artilerie, punând și mai mult la încercare capacitatea Rusiei de a-și realimenta unitățile din est.
  • Din punct de vedere politic, este foarte probabil ca liderii ruși să fie îngrijorați de faptul că unitățile ucrainene de frunte se apropie acum de granițele regiunii Lugansk, pe care Rusia a pretins că a anexat-o în mod oficial vinerea trecută.

UPDATE 08.37: Există mari semne de întrebare cu privire la perspectivele summitului „Comunității Politice Europene” care va fi lansat joi la Praga, relatează AFP.

Reuniunea de o zi, la propunerea președintelui francez Emmanuel Macron, va reuni cei 27 de lideri ai Uniunii Europene cu cei din vecinătatea mai largă, inclusiv Marea Britanie, Turcia și Ucraina.

Citeste si: The Times: Vladimir Putin se pregătește de teste nucleare la Marea Neagră, în timp ce Ucraina este traversată de un tren nuclear

Bruxelles a prezentat inițiativa ca fiind o „platformă neprețuită pentru coordonarea politică” între gruparea disparată de 44 de națiuni invitate.

Există, totuși, dezacorduri profunde în rândul unora dintre cei prezenți și scepticism că evenimentul de o zi se va dovedi a fi mai mult decât o ocazie de a face fotografii.

Rusia nu a fost invitată, iar Volodimir Zelenski se va conecta prin legătură video de la Kiev. Prim-ministrul său îi va ține locul la discuții.

„Ambiția este de a reuni liderii pe picior de egalitate și de a încuraja dialogul politic și cooperarea pe teme de interes comun, astfel încât, împreună, să lucrăm la consolidarea securității, stabilității și prosperității Europei în ansamblul său”, a declarat șeful UE, Charles Michel, în scrisoarea de invitație.

Producătorii de petrol ar putea reduce producția pentru a susține prețurile mici

UPDATE 08.06: Marii producători de petrol, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, urmează să se întâlnească astăzi, în condițiile în care, potrivit unor rapoarte, aceștia se gândesc la o reducere a producției de până la două milioane de barili pe zi, în încercarea de a susține prețurile în scădere.

Dacă va fi pusă în aplicare, aceasta va fi prima reducere majoră de acest gen de la reducerea istorică a producției la începutul pandemiei de COVID-19.

Prețurile la energie au crescut vertiginos după ce Rusia a invadat Ucraina la începutul acestui an, împingând inflația la niveluri maxime de zeci de ani care au pus presiune asupra economiilor din întreaga lume. Însă acestea au scăzut în ultimele luni din cauza îngrijorărilor legate de scăderea cererii și de încetinirea economiei mondiale.

Cei 13 membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în frunte cu Arabia Saudită, și cei 10 aliați ai acestora, în frunte cu Rusia, vor avea prima lor reuniune în persoană din martie 2020, la sediul grupului din Viena.

Citeste si: „Sincer, toți veți muri”. Soldații care au fost pe frontul din Ucraina îi îndeamnă pe noii recruți să se întoarcă la Moscova

UPDATE 07.59: Statele Unite nu au niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în conflictul din Ucraina, în pofida „sabotajelor nucleare” ale lui Vladimir Putin, potrivit secretarului de presă al Casei Albe.

Un diplomat occidental neidentificat a declarat pentru Reuters că NATO nu a avertizat membrii alianței cu privire la vreo amenințare nucleară din partea Rusiei.

Kremlinul a declarat că nu dorește să ia parte la „retorica nucleară” răspândită de Occident după un raport al presei britanice, potrivit căruia Rusia se pregătește să își demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul cu Ucraina.

UPDATE 07.36: Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, afirmă că decizia Washingtonului de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa intereselor Moscovei și crește riscul unei ciocniri militare între Rusia și Occident.

„Percepem acest lucru ca pe o amenințare imediată la adresa intereselor strategice ale țării noastre”, a declarat, miercuri, Antonov, PW Telegram.

„Furnizarea de produse militare de către SUA și aliații săi nu numai că implică vărsări de sânge prelungite și noi victime, dar crește și pericolul unei ciocniri militare directe între Rusia și țările occidentale”, a continuat acesta.

Energoatom ar putea reporni centrala nucleară Zaporojie

Forțele ucrainene avansează tot mai mult în regiunile Kherson și Donețk. Energoatom a anunțat că ar putea reporni centrala nucleară de la Zaporojie pentru a menține prețurile scăzute
[Sursa: Twitter Reuters]

UPDATE 07.26: Ucraina ar putea reporni centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, pentru a asigura siguranța acesteia, a declarat marți președintele companiei care operează centrala pentru Associated Press. Posibila repornire vine la câteva săptămâni după ce au existat temeri tot mai mari privind un dezastru de radiații la instalația ocupată de Rusia.

Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina, a închis cele șase reactoare rămase ale centralei pe 11 septembrie, pe fondul luptelor din zonă. Activitatea militară rusă a întrerupt alimentarea cu energie electrică a sistemelor de siguranță, ceea ce a ridicat temerile privind un dezastru, notează AP.

Președintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat astăzi pentru AP că societatea ar putea reporni două dintre reactoare în zilele următoare pentru „a proteja instalațiile de siguranță, în timp ce se apropie iarna și temperaturile scad”

„Dacă aveți temperaturi scăzute, pur și simplu veți îngheța totul în interior. Echipamentele de siguranță vor fi deteriorate. Așa că ai nevoie de încălzire, iar singura încălzire va veni de la reactorul care funcționează”, a declarat acesta.

Chiar și cu reactoarele oprite, deteriorarea sistemelor sau defecțiunile cauzate de vremea rece ar putea duce la o catastrofă, a declarat președintele companiei, adăugând: „Aveți căldură reziduală și trebuie să asigurați în mod constant lichidul de răcire pentru aceste ansambluri de combustibil. Dacă încetezi răcirea, atunci vei avea o topire. Și așa funcționează... Noi, în acest moment, evaluăm toate riscurile. Iar acest lucru depinde de vreme. Și, de fapt, nu avem prea mult timp la dispoziție pentru a face acest lucru”.