LIVE UPDATE Ziua 225 de război în Ucraina. Rusia obiectează că ar fi comis genocid, așa cum acuză Ucraina. Kremlinul neagă informațiile conform cărora 700.000 de ruși au fugit din țară de la decretarea mobilizării parțiale

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 06 oct 2022, 16:23

Vladimir Putin recunoaște eșecurile militare din cele patru regiuni din Ucraina, iar trupele ruse se retrag sub presiune de pe frontul din est și sud

Sursa: Twitter MainNews

Două persoane au fost ucise și mai multe au dispărut sub dărâmăturile clădirilor din Zaporojie, spune guvernatorul. Vladimir Putin recunoaște eșecurile militare din Ucraina.

Ucraina a deschis proces de genocid împotriva Rusiei

UPDATE 15.48: Rusia a înaintat obiecții preliminare la un proces de genocid împotriva Moscovei intentat de Ucraina.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care este cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite pentru litigiile dintre state, a transmis pe Twitter că a primit obiecțiile la 3 octombrie, dar acestea nu au fost făcute publice.

Părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu are jurisdicție într-un caz. Într-o scrisoare adresată Națiunilor Unite în luna martie, Moscova a susținut că CIJ nu are jurisdicție deoarece convenția privind genocidul nu reglementează utilizarea forței între state.

Depunerea dosarului semnifică o schimbare în atitudinea Moscovei față de cazul CIJ. Rusia se implică acum cu instanța, în timp ce anterior a sărit peste audieri și nu a depus documente direct la instanță.

Ucraina a depus o plângere la CIJ la scurt timp după ce a început invazia Rusiei, spunând că justificarea Moscovei, potrivit căreia acționează pentru a preveni un genocid în estul Ucrainei, este nefondată.

Următorul pas în acest caz va fi o audiere privind obiecțiile împotriva jurisdicției curții. Nu a fost stabilită încă o dată, dar se așteaptă ca aceasta să aibă loc peste câteva luni.

UPDATE 13.30: Kremlinul a negat informațiile potrivit cărora 700.000 de ruși ar fi fugit din țară de când Moscova a anunțat o campanie de mobilizare despre care a spus că va chema sute de mii de persoane pentru a lupta în Ucraina.

UPDATE 12.46: Maria Zakharova susține briefingul de presă săptămânal pentru Ministerul rus de Externe. Până în prezent, ea a declarat că ar fi imposibil să se investigheze daunele provocate conductelor Nord Stream fără implicarea Rusiei și a acuzat Danemarca că nu este dispusă să coopereze și a

afirmat că Occidentul creează obstacole în calea lucrărilor de reparații.

Ea a criticat contribuția Ucrainei la acordul de export de cereale, afirmând că aceasta privează exporturile de cereale către țările mai sărace, și a negat afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi deteriorat silozurile de cereale sau terenurile agricole, reiterând că forțele armate ale Federației Ruse vizează doar infrastructura militară.

UPDATE 12.20: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a comentat atacurile din această dimineață din Zaporojie, spunând că „nu am avut nicio reacție din partea Rusiei”:

„Peste noapte, șapte rachete rusești au lovit oameni care dormeau liniștiți în casele lor din Zaporojie. Mai multe au lovit în timpul zilei. Rușii continuă să lovească în mod deliberat civili pentru a semăna frica. Teroarea rusă trebuie oprită- prin forța armelor, sancțiuni și izolare totală”.

UPDATE 8.54:  Două persoane au fost ucise după ce un presupus atac cu rachete rusești a lovit orașul Zaporojie, situat în sud-estul Ucrainei, în primele ore ale dimineții de joi.

Guvernatorul regional, Oleksandr Starukh, a declarat că s-a confirmat că o femeie a murit în urma atacului, în timp ce o altă persoană a murit într-o ambulanță.

„Cel puțin cinci persoane se află sub dărâmăturile clădirilor”, a scris Starukh, pe Telegram, joi dimineață.

„Mulți oameni au fost salvați. Printre ei se află o fetiță de trei ani, copilul se află în plasament. O operațiune de salvare este în curs de desfășurare la fața locului”, a continuat acesta.

Starukh a afirmat anterior că Rusia „a tras șapte rachete asupra clădirilor înalte”, în timp ce salvatorii continuă să scoată oameni de sub dărâmături.

Vladimir Putin recunoaște eșecurile militare din Ucraina

UPDATE 8.50: Președintele rus, Vladimir Putin, a părut să recunoască eșecurilor militare ale Kremlinului în Ucraina, insistând că Rusia va „stabiliza” situația în cele patru regiuni ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie, pe care le-a revendicat ilegal ca teritoriu propriu săptămâna trecută.

„Lucrăm pornind de la ipoteza că situația din noile teritorii se va stabiliza”, a declarat Vladimir Putin.

Comentariile sale par să recunoască indirect provocările cu care se confruntă Moscova pentru a-și afirma controlul.

Citeste si: Ce secrete vor să afle rușii despre țara noastră! Rusia și-a crescut acțiunile de spionaj în România

Întrebat ulterior de jurnaliști dacă există o contradicție între retorica de anexare a Rusiei și realitatea de pe teren, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu este cazul.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Nu există niciun fel de contradicție. Ele vor fi cu Rusia pentru totdeauna și vor fi returnate”, a declarat Dmitri Peskov.

Rusia vrea organizarea unui vot secret la ONU privind inițiativa de condamnare a „anexărilor”

UPDATE 8.32: Rusia face presiuni pentru un vot secret, în loc de un vot public, pentru când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va analiza săptămâna viitoare dacă va condamna sau nu demersul Moscovei de a anexa patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.

Ucraina și aliații săi au denunțat voturile din Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie ca fiind ilegale și coercitive. O rezoluție a Adunării Generale a ONU, redactată de Occident, ar condamna „așa-zisele referendumuri ilegale” ale Rusiei și „tentativa de anexare ilegală” a zonelor în care a avut loc votul.

Între timp, ONU a avertizat că pretinsa anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia nu va face decât să exacerbeze încălcările drepturilor omului.

Christian Salazar Volkmann, a declarat că experții ONU au documentat „o serie de încălcări ale drepturilor la viață, libertate și securitate” și a avertizat că situația nu va face decât să se înrăutățească pe măsură ce Rusia avansează cu anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Kherson și Zaporojie.

Referendumurile au fost respinse ca fiind o „farsă” de către Occident. „Odată cu pretinsa anexare... Federația Rusă a luat măsuri care adâncesc conflictul în loc să îl rezolve și exacerbează încălcările drepturilor omului asociate cu acesta”, a declarat Salazar Volkmann.

UPDATE 8.17: Liderii din Ucraina, Marea Britanie și Turcia se vor alătura joi omologilor lor din UE la Praga pentru un summit menit să îmbine continentul în fața agresiunii Rusiei.

Reuniunea a fost prezentată de Bruxelles ca o „platformă de coordonare politică” pentru cele 44 de națiuni disparate care participă.

Printre cei care urmează să se întâlnească se numără și liderii din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Elveția.

Citeste si: Copiii minori ai lui Ramzan Kadîrov se pregătesc să lupte în Ucraina, de partea Rusiei. Mesajul transmis de șeful Republicii Cecene

Volodimir Zelenski se va conecta prin legătură video de la Kiev, deoarece premierul său îl va înlocui la discuții, potrivit AFP.

„Europa se confruntă cu cea mai mare criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. Și am înfruntat-o împreună, cu unitate și hotărâre. Trebuie să continuăm să rămânem fermi- pentru a ne asigura că Ucraina câștigă acest război, dar și pentru a face față provocărilor strategice pe care le-a expus”, a declarat Liz Truss, premierul britanic.

În ciuda retoricii, se așteaptă ca summitul să aibă puține rezultate concrete. Oficialii UE se așteaptă să cadă de acord să organizeze o reuniune de monitorizare a comunității peste șase luni într-o țară din afara blocului, Marea Britanie și Moldova oferindu-se să găzduiască reuniunea.

Rapoarte neconfirmate despre bombardamente în orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidențiale în cursul nopții, lăsând unii locuitori prinși sub dărâmături, potrivit guvernatorului regiunii.

„Ca urmare a atacurilor inamice, au izbucnit incendii în oraș”, a scris Oleksandr Starukh, pe Telegram

„Există posibile victime. Salvatorii scot deja oameni de sub dărâmături”.

Starukh a afirmat ulterior că Rusia „a tras șapte rachete asupra clădirilor înalte” și a precizat că numărul victimelor este încă în curs de clarificare.

Trupele de ruși se retrag din estul și sudul Ucrainei

UPDATE 7.45: Forțele ucrainene înaintează rapid în est și sud, forțând trupele rusești să se retragă sub presiune pe ambele fronturi.

Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a făcut progrese majore și rapide împotriva forțelor rusești în ultima săptămână, recucerind zeci de orașe din regiunile din sud și est pe care Rusia le-a declarat anexate.

Experții militari spun că Rusia se află în cel mai slab punct al său, în parte din cauza deciziei de a nu se mobiliza mai devreme și în parte din cauza pierderilor masive de trupe și echipamente.

În regiunea Kherson, Ucraina și-a extins zona de control cu 10-12 km, potrivit comandamentului militar din sud.

Zelenski a confirmat recucerirea satelor Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka, spunând că așezările au fost „eliberate de referendumul fals și stabilizate” în timpul unui discurs de miercuri seara.

Guvernatorul regiunii Kherson numit de Moscova, Kirill Stremousov, a declarat că retragerea Rusiei a fost o „regrupare” tactică pentru „a da o lovitură de retorsiune”. Amploarea retragerii Rusiei rămâne deocamdată neclară.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că soldații săi „continuă să avanseze” în ofensiva sa de toamnă.

„În timp ce parlamentul rus este intoxicat de încercările zadarnice de anexare, soldații noștri continuă să avanseze”, a declarat acesta, într-o postare pe Twitter, joi. „Acesta este cel mai bun răspuns la toate 'referendumurile', 'decretele', 'tratatele' și discursurile patetice”.

Șeful ONU în domeniul nuclear se îndreaptă spre Kiev

UPDATE 7.36: Șeful agenției nucleare a ONU va sosi în scurt timp la Kiev pentru a discuta despre crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, după ce Vladimir Putin a ordonat guvernului său să o preia.

„În drum spre Kiev pentru întâlniri importante”, a scris pe Twitter șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, afirmând că necesitatea creării unei zone de protecție în jurul sitului este „mai urgentă ca niciodată”.

Vladimir Putin a semnat anterior un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra celei mai mari centrale atomice din Europa și să o transforme în „proprietate federală”. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.