Ucraina a deschis proces de genocid împotriva Rusiei
UPDATE 15.48: Rusia a înaintat obiecții preliminare la un proces de genocid împotriva Moscovei intentat de Ucraina.
Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care este cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite pentru litigiile dintre state, a transmis pe Twitter că a primit obiecțiile la 3 octombrie, dar acestea nu au fost făcute publice.
Părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu are jurisdicție într-un caz. Într-o scrisoare adresată Națiunilor Unite în luna martie, Moscova a susținut că CIJ nu are jurisdicție deoarece convenția privind genocidul nu reglementează utilizarea forței între state.
Depunerea dosarului semnifică o schimbare în atitudinea Moscovei față de cazul CIJ. Rusia se implică acum cu instanța, în timp ce anterior a sărit peste audieri și nu a depus documente direct la instanță.
Ucraina a depus o plângere la CIJ la scurt timp după ce a început invazia Rusiei, spunând că justificarea Moscovei, potrivit căreia acționează pentru a preveni un genocid în estul Ucrainei, este nefondată.
Următorul pas în acest caz va fi o audiere privind obiecțiile împotriva jurisdicției curții. Nu a fost stabilită încă o dată, dar se așteaptă ca aceasta să aibă loc peste câteva luni.
UPDATE 13.30: Kremlinul a negat informațiile potrivit cărora 700.000 de ruși ar fi fugit din țară de când Moscova a anunțat o campanie de mobilizare despre care a spus că va chema sute de mii de persoane pentru a lupta în Ucraina.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
UPDATE 12.46: Maria Zakharova susține briefingul de presă săptămânal pentru Ministerul rus de Externe. Până în prezent, ea a declarat că ar fi imposibil să se investigheze daunele provocate conductelor Nord Stream fără implicarea Rusiei și a acuzat Danemarca că nu este dispusă să coopereze și a afirmat că Occidentul creează obstacole în calea lucrărilor de reparații.
Ea a criticat contribuția Ucrainei la acordul de export de cereale, afirmând că aceasta privează exporturile de cereale către țările mai sărace, și a negat afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi deteriorat silozurile de cereale sau terenurile agricole, reiterând că forțele armate ale Federației Ruse vizează doar infrastructura militară.
UPDATE 12.20: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a comentat atacurile din această dimineață din Zaporojie, spunând că „nu am avut nicio reacție din partea Rusiei”:
„Peste noapte, șapte rachete rusești au lovit oameni care dormeau liniștiți în casele lor din Zaporojie. Mai multe au lovit în timpul zilei. Rușii continuă să lovească în mod deliberat civili pentru a semăna frica. Teroarea rusă trebuie oprită- prin forța armelor, sancțiuni și izolare totală”.
„În drum spre Kiev pentru întâlniri importante”, a scris pe Twitter șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, afirmând că necesitatea creării unei zone de protecție în jurul sitului este „mai urgentă ca niciodată”.
Vladimir Putin a semnat anterior un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra celei mai mari centrale atomice din Europa și să o transforme în „proprietate federală”.