LIVE UPDATE Ziua 226 de război în Ucraina. Bilanțul morților din Zaporojie a ajuns la 11 oameni, potrivit rapoartelor Ucrainei. Doi cetățeni din Rusia au fugit în Alaska pentru a scăpa de înrolarea în războiul din Ucraina

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 07 iul 2023, 00:30

Armata ucraineană a recucerit 500 de km pătrați din regiunea Kherson în doar o săptămână

Sursa: Twitter Stepan Gronk

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă. Forțele ucrainene au recuperat 500 de km pătrați din regiunea Kherson în decurs de o săptămână. În Harkov, au fost găsite 534 de cadavre, dinte care 19 sunt copii.

UPDATE 15.25: Vladimir Putin ar trebui să se confrunte cu un „tribunal internațional”, a declarat șeful Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, după ce organizația pentru drepturile omului a primit premiul Nobel pentru pace.

Scriind pe Facebook, Oleksandra Matviychuk i-a cerut președintelui rus și omologului său belarus, Alexander Lukașenko, precum și altor „criminali de război” să se confrunte cu un tribunal internațional pentru a „oferi sutelor de mii de victime ale crimelor de război o șansă de a vedea dreptate”.

Matviychuk a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie exclusă din Consiliul de Securitate al ONU „pentru încălcări sistematice ale Cartei ONU”.

Centrul pentru Libertăți Civile a fost înființat în 2007 și a depus o muncă amplă de documentare a crimelor de război comise de Rusia în timpul conflictului din Ucraina, care a durat șapte luni.

Matviychuk a declarat că este „încântată” că organizația a primit premiul Nobel împreună cu „prietenii și partenerii noștri de la Memorial și Viasna”.

UPDATE 15.09: Diplomații ruși din SUA vor purta o „conversație telefonică” cu doi cetățeni ruși care au fugit în Alaska pentru a evita înrolarea pentru a lupta în Ucraina, a anunțat presa de stat rusă.

Cei doi ruși au traversat strâmtoarea Bering cu o barcă pentru a evita să fie înrolați în armată și au debarcat la începutul acestei săptămâni pe o insulă izolată din Alaska, potrivit unor rapoarte din regiune.

Ambasada Rusiei la Washington „este la curent cu situația cetățenilor ruși reținuți în statul Alaska”, a declarat Nadejda Șumova, șefa departamentului consular al ambasadei Rusiei la Washington, citată de agenția de presă de stat rusă Tass.

Cel puțin 11 persoane au fost ucise în urma bombardamentelor asupra regiunii Zaporojie 

UPDATE 13.55: Bilanțul victimelor atacurilor cu rachete rusești de joi asupra orașului Zaporojie din sudul Ucrainei a crescut la 11 morți, potrivit serviciului de stat ucrainean pentru situații de urgență.

Cadavrele a opt civili au fost recuperate sub dărâmăturile unei case rezidențiale, a precizat acesta într-o actualizare pe Facebook.

Cel puțin 15 persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit secretarului consiliului municipal din Zaporojie, Andrii Kurtiev.

Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale a orașului, a declarat într-o actualizare separată că cel puțin 21 de persoane au fost salvate și că echipele încă lucrează pentru a le găsi pe celelalte.

„Nu există nici obiecte militare, nici obiecte importante în apropierea locului lovit, ci doar clădiri civile și clădiri de apartamente”, a adăugat acesta.

UPDATE 12.41: Surse ucrainene încearcă să clarifice ce a vrut să spună ieri președintele Volodimir Zelenski atunci când a vorbit despre necesitatea unor „lovituri preventive” pentru a împiedica Rusia să folosească arme nucleare tactice în Ucraina.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a luat în considerare comentariile, interpretându-le ca pe un apel la NATO să folosească arme nucleare împotriva Rusiei, și a declarat că aceste comentarii au arătat de ce a fost necesară „operațiunea militară specială” a Rusiei în interiorul granițelor Ucrainei.

Consilierul lui Zelenski, Serhii Nykyforov, a scris pe Facebook:

„Stimați colegi, ați mers un pic prea departe cu isteria voastră nucleară și acum auziți lovituri nucleare chiar și acolo unde nu există. Președintele a vorbit despre perioada de dinainte de 24 februarie. Atunci a fost necesar să se aplice măsuri preventive pentru a împiedica Rusia să înceapă războiul. Permiteți-mi să vă reamintesc că singurele măsuri despre care era vorba atunci erau sancțiunile preventive”.

Nykyforov a continuat spunând că aluziile la utilizarea armelor nucleare au fost „permise doar de statul terorist Rusia. Nu veți auzi niciodată astfel de apeluri din partea Ucrainei”.

Anterior, președintele SUA, Joe Biden, a lansat cel mai dur avertisment de până acum cu privire la perspectiva utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina, afirmând că lumea s-ar putea confrunta cu „Armaghedonul” dacă Vladimir Putin alege să folosească aceste arme.

UPDATE 12.10:  Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Centrul pentru libertăți civile. 

UPDATE 12.08: Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a postat pe Telegram faptul că Nikopol „a tremurat toată noaptea din cauza exploziilor”. El a scris:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Aproape 40 de obuze rusești au ajuns în Nikopol. În oraș au fost avariate mai multe clădiri înalte, mai mult de zece case particulare, clădiri agricole, o întreprindere de infrastructură de transport, conducte de gaz și rețele electrice”.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE 12.01: Biroul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a emis un scurt comunicat de presă după ce a avut o convorbire la telefon omologul său rus, Vladimir Putin. Reuters relatează că cei doi au discutat despre ultimele evoluții din Ucraina și că Erdoğan a repetat disponibilitatea Ankarei de a face partea sa pentru a rezolva pașnic războiul.

Cinci morți în bombardamentul ucrainean asupra unui pod cheie din regiunea Kherson

UPDATE 10.35: Cel puțin cinci persoane au fost ucise și tot atâtea au fost rănite după ce forțele ucrainene au lovit un autobuz în timp ce bombardau un pod de importanță strategică în partea controlată de Rusia din regiunea Kherson din sudul Ucrainei, a anunțat agenția de presă rusă Tass.

Autoritățile instalate de Rusia în regiune au declarat că atacul a avut loc în timp ce autobuzul conducea civili pe podul din apropierea satului Darivka. Afirmațiile privind atacul nu au fost verificate în mod independent.

Reuters relatează că înregistrări video partajate de către Zvezda, agenția de știri a forțelor armate ruse, au arătat resturile arse a ceea ce părea a fi șasiul unui autobuz și o dubă grav avariată în spatele acestuia, cu fum care ieșea din compartimentul din față.

„Echipajele de ambulanță au sosit imediat la fața locului și au oferit tratament medical de urgență victimelor”, a precizat un canal Telegram administrat de autoritățile sanitare instalate în Rusia.

Podul Daryivskiy, care se întinde pe aproape 100 de metri, este unul dintre singurele treceri controlate de Rusia peste râul Inhuleț, un afluent al vastului Dnipro.

Podul este important din punct de vedere strategic, deoarece unește două zone ale regiunii ocupate de Rusia și se află la doar 20 km nord-est de orașul Kherson. Acesta se află într-una dintre zonele din Ucraina pe care Rusia a pretins că o anexează.

UPDATE 10.22: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în această dimineață că comentariile lui Volodymyr Zelenskiy despre faptul că NATO a efectuat "lovituri preventive" au arătat că Rusia a fost nevoită să efectueze ceea ce numește "operațiunea sa militară specială" în interiorul granițelor Ucrainei.

Ieri, vorbind prin legătură video cu o audiență din Australia, președintele Ucrainei a declarat: "Ce ar trebui să facă NATO? Să facă imposibilă utilizarea armelor nucleare de către Rusia. Ceea ce este important, fac încă o dată apel la comunitatea internațională... lovituri preventive, astfel încât să știe ce se va întâmpla cu ei dacă le vor folosi [armele nucleare]".

UPDATE 9.30: Astăzi este ziua de naștere a președintelui rus Vladimir Putin, un eveniment care nu a trecut neobservat de Arvydas Anušauskas, ministrul lituanian al apărării. Acesta a postat pe Twitter, în mod sarcastic, făcând referire la fotografiile în care Putin se întâlnește cu liderii mondiali la distanță, că președintele rus a primit în dar „o masă nouă și un binoclu” și a afirmat că, în onoarea sa, „lituanienii strâng bani pentru niște -artificii-”.

UPDATE 9.20: Oleh Synyehubov, guvernatorul din Harkov, a postat pe Telegram că, în ultimele 24 de ore, opt persoane au fost spitalizate în regiunea Harkov după bombardamentele rusești. El a mai spus că o femeie de 47 de ani a fost rănită după ce a călcat pe o mină în regiunea Izium și a avertizat din nou locuitorii cu privire la riscuri, spunând:  „câmpurile de mine lăsate de inamic sunt uriașe”. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

Sute de cadavre au fost găsite în Harkov după plecarea rușilor

UPDATE 8.21: În regiunea nord-estică Harkov, unde forțele ucrainene au recâștigat o mare parte din teren în septembrie, au fost găsite cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, după plecarea trupelor rusești, a declarat Serhiy Bolvinov de la Poliția Națională din Harkov, în cadrul unui briefing postat online joi.

Totalul a inclus 447 de cadavre găsite în Izium, relatează Reuters. El a mai spus că anchetatorii au găsit dovezi că 22 de locuri au fost folosite drept „camere de tortură”. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

UPDATE 8.09: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la Australia pentru ajutor în cadrul unui vot critic al ONU de săptămâna viitoare, cerând oficialilor australieni să se alăture eforturilor diplomatice pentru a se asigura că acesta (n.r.: votul) va fi „cât mai unanim posibil”.

„Cer Australiei să își folosească toată influența pentru a convinge cât mai multe țări să nu rămână neutre și să voteze pentru dreptul internațional și împotriva unei anexări rusești”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citeste si: Ce riscă rușii care sunt chemați în armată și nu se conformează ordinului de mobilizare

Adresându-se Institutului Lowy, cu sediul la Sydney, prin legătură video, liderul Ucrainei a dezvăluit că Australia oferă arme grele Ucrainei în următorul său pachet de sprijin militar și a mulțumit pentru asistența sa „foarte semnificativă în domeniul apărării ”, afirmând că vehiculele de mobilitate protejată Bushmaster cu care țara a contribuit anterior s-au „descurcat magistral”.

Ucraina a recuperat 500 km pătrați de teritoriu într-o săptămână

UPDATE 7.50: Victoriile proclamate de Ucraina în regiunea sudică Kherson sunt cele mai recente dintr-o serie de înfrângeri rusești care subminează pretenția Kremlinului de a fi anexat aproximativ 20% din Ucraina.

„Mai mult de 500 de kilometri pătrați au fost eliberați de ocupanții ruși numai în regiunea Kherson” de la începutul lunii octombrie, a anunțat președintele Ucrainei, joi seara târziu, în discursul său nocturn.

Citeste si: 4 regiuni anexate de Rusia prin referendum. Liderii mondiali au denunțat alternativa Federației Ruse

Pe teritoriul recucerit se aflau zeci de orașe și sate care erau ocupate de forțele rusești de luni de zile, a declarat Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului armatei din sudul țării.

Kherson, o regiune cu o populație estimată înainte de război la aproximativ un milion de locuitori, a fost cucerită devreme și ușor de trupele Moscovei după invazia lansată pe 24 februarie.