LIVE UPDATE Ziua 230 de război în Ucraina. Rusia bombardează din nou Zaporojie. SUA promit Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană

Autor: Diana Tilă

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a 230-a zi. Rușii continuă bombardamentele în Ucraina.

Rusia a atacat, din nou, Ucraina. Luni 10, octombrie, forțele ruse au tras 84 de rachete de croazieră asupra ucrainenilor. În urma atacului, zeci de persoane au fost rănite, iar 14 persoane și-au pierdut viața. În acest context, SUA a transmis că vor oferi Ucrainei sisteme avansate de apărare antiaeriană.

În noaptea de luni spre marți, atacurile ruse nu s-au oprit. Orașul Zaporojie a fost cel vizat de bombardamente, urmările nefiind încă anunțate de partea ucraineană.

Infrastructura din orașul ucrainean Zaporojie a fost ținta bombardamentelor în nopatea de 11 octombrie, anunță guvernatorul regiunii cu același nume, Oleksandr Starukh, citat de Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.

Citeste si: Zeci de rachete au lovit luni Ucraina, la ordinul lui Vladimir Putin! O rachetă a căzut aproape de Ambasada României la Kiev

Ambasadorul Ucrainei la ONU: „Rusia a dovedit încă o dată că este un stat terorist”

Sergiy Kyslytsya, ambasadorul Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite, a acuzat Rusia că este un ” stat terorist”, adăugând că țara condusă de Vladimir Putin trebuie descurajată ”în cel mai puternic mod posibil”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Întreaga lume a văzut din nou adevărata faţă a unui stat terorist care ne ucide poporul”, a declarat Sergiy Kyslytsya.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Guvernul din Ucraina: Explozia de pe podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, „a fost organizată de serviciile speciale ucrainene”

”Rusia teroristă a tras cel puțin 84 de rachete și două duzini de drone în capitala Ucrainei, orașul Kiev, și în multe alte orașe ucrainene. Facilitățile energetice, clădirile rezidențiale, școlile și universitățile, muzeele și intersecțiile din centrele orașelor s-au numărat printre țintele care au fost ulterior considerate legitime de către Ministerul Apărării rus ”, a mai spus reprezentantul Ucrainei la ONU.

SUA promit Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană

Luni, 10 octombrie, Joe Biden a vorbit cu Volodimir Zelenski și a promis continuarea ajutorului acordat de SUA în domeniul securității, inclusiv sisteme avansate de apărare antiaeriană, potrivit unui comunicat al Casei Albe citat de CNN.

„El (Joe Biden, n.r.) a condamnat atacurile cu rachete ale Rusiei în Ucraina, inclusiv la Kiev, și a transmis condoleanțe apropiaților celor uciși sau răniți în aceste atacuri fără sens ”, potrivit comunicatului emis de Casa Albă.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 229 de război în Ucraina. Cel puțin 13 orașe ucrainene au fost lovite de rachete rusești. Vladimir Putin: „Răspunsul va fi dur” dacă vor continua atacurile împotriva Rusiei

„Președintele Biden s-a angajat să continue să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare antiaeriană”, a precizat Casa Albă.

Comunicatul nu oferă detalii suplimentare cu privire la tipul sistemelor avansate de apărare antiaeriană care au fost discutate. Președintele Bide n „a subliniat, de asemenea, angajamentul său continuu, alături de aliații și partenerii (SUA, n.r.), de a continua să impună Rusiei costuri, pentru a trage Rusia la răspundere pentru crimele și atrocitățile sale de război și pentru a oferi Ucrainei asistență de securitate, economică și umanitară ”, precizează comunicatul.