UPDATE 10.17: Statele Unite au avertizat că pot impune sancțiuni persoanelor, țărilor și companiilor care furnizează muniție Rusiei sau sprijină complexul militar-industrial al acesteia, în timp ce Washingtonul încearcă să sporească presiunea asupra Moscovei în legătură cu războiul din Ucraina.
Reuters a relatat că adjunctul secretarului american al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a declarat la o reuniune a oficialilor din 32 de țări pentru a discuta despre sancțiunile împotriva Rusiei că departamentul va emite vineri orientări care să clarifice faptul că Washingtonul este „dispus și capabil” să impună o astfel de măsură represivă.
La prima reuniune privind sancțiunile împotriva Rusiei au participat oficiali din țări din Uniunea Europeană, Canada și Coreea de Sud.
UPDATE 10.00: Țările membre ale Fondului Monetar Internațional au lansat un apel aproape unanim către Rusia să pună capăt războiului din Ucraina, a declarat, vineri, președintele comitetului director al FMI, calificând conflictul drept cel mai important factor care alimentează inflația și încetinește economia globală.
Reuters a mai relatat că Nadia Calvino, ministrul spaniol al economiei, a declarat într-o conferință de presă că Rusia a blocat din nou consensul privind emiterea unui comunicat comun în timpul unei reuniuni a comitetului monetar și financiar internațional.
Calvino a declarat că apelul pentru încetarea războiului a fost mai puternic decât la reuniunile FMI și ale Băncii Mondiale din aprilie, deoarece conflictul provoacă insecuritate alimentară și energetică, creșterea prețurilor și riscuri pentru stabilitatea financiară.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat:
„Este foarte clar doar la nivel uman, practic și obiectiv: opriți războiul. Opriți războiul. Acesta este cel mai simplu mod de a face ca economia mondială să fie într-o formă mai bună. Opriți războiul”.
Sentimentele lui Georgieva au fost împărtășite de secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care a declarat, într-o conferință de presă separată, că, atunci când se gândește la răspunsuri economice, „este evident care este cel mai important și toată lumea este de acord că Rusia ar trebui să oprească războiul împotriva Ucrainei”.
Opoziția Rusiei față de astfel de apeluri a forțat comitetul director al FMI să emită o declarație a președintelui, a declarat Calvino, adăugând că aceasta reflectă un acord puternic asupra multor aspecte economice.
UPDATE 9.38: Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este „mai puternică ca niciodată” și că va ieși victorioasă din războiul cu Rusia, în timp ce Ucraina a marcat prima sa Zi a Apărătorilor de la invadarea Moscovei.
Președintele ucrainean a declarat, într-un discurs video, pentru a marca sărbătoarea publică de vineri:
„Pe 14 octombrie, ne exprimăm recunoștința... recunoștința față de toți cei care au luptat pentru Ucraina în trecut. Și față de toți cei care luptă pentru ea acum. Tuturor celor care au învins atunci și tuturor celor care vor învinge cu siguranță acum”.
Agenția France-Presse l-a citat, de asemenea, pe Zelenski, care a declarat în legătură cu ajutorul occidental:
„Lumea este alături de noi, mai mult ca niciodată. Acest lucru ne face mai puternici ca niciodată în istorie”.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Discursul președintelui a venit în timp ce Vladimir Putin a declarat că Moscova face „totul bine” în războiul din Ucraina, în ciuda înfrângerilor în care forțele Kievului au recuperat teritorii în est și sud.
Vladimir Putin spune că Moscova „face totul cum trebuie” în război
UPDATE 9.18: Vladimir Putin a declarat că Moscova "face totul cum trebuie" în războiul din Ucraina, în ciuda unei serii de înfrângeri jenante.
Comentariile președintelui rus au fost făcute vineri, la câteva ore după ce oficialii instalați de Kremlin în regiunea sudică Kherson au îndemnat locuitorii să plece după ce Kievul a declarat că forțele sale avansează spre principalul oraș din regiune, Kherson, relatează Agenția France-Presse.
De asemenea, Moscova a făcut aluzie la amploarea pagubelor provocate podului din Crimeea care face legătura cu Rusia în urma unei explozii la sfârșitul săptămânii trecute, spunând că ar putea dura multe luni pentru a finaliza reparațiile.
Vladimir Putin a declarat după un summit în capitala Kazahstanului:
„Ceea ce se întâmplă astăzi nu este plăcut. Dar, cu toate acestea, dacă Rusia nu ar fi atacat în februarie, am fi fost în aceeași situație, doar că condițiile ar fi fost mai rele pentru noi. Așa că facem totul cum trebuie”.
Cu toate acestea, el a recunoscut că foștii aliați ex-sovietici ai Rusiei sunt „îngrijorați”.
Mulți rezerviști ruși sunt nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț
UPDATE 9.01: Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț, iar prețurile acestora au crescut vertiginos, se arată în cea mai recentă informare a serviciilor de informații britanice.
De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a declarat în actualizarea sa că „corupția endemică și logistica slabă” rămân o cauză cheie a „performanței slabe” a Rusiei în Ucraina.
Ministerul a declarat că volumul mediu de echipament personal pe care Rusia o furnizează rezerviștilor săi mobilizați este „aproape sigur mai mică decât cea deja slabă furnizată de trupele desfășurate anterior”.
Acesta a scris pe Twitter:
„Mulți rezerviști sunt probabil nevoiți să își achiziționeze propriile veste antiglonț, în special vesta modernă 6B45, care ar trebui să fie distribuită în general unităților de luptă ca parte a programului de echipament personal Ratnik”.
Ministerul a declarat că vesta antiglonț s-a vândut pe site-urile rusești de cumpărături online la prețul de 40.000 de ruble (n.r.: aproximativ 640 de dolari sau 570 de lire sterline), în creștere de la aproximativ 12.000 de ruble în aprilie.
Acesta a precizat că, în 2020, autoritățile ruse au anunțat că 300.000 de seturi de armură Ratnik au fost furnizate armatei sale, „suficient pentru a echipa forța desfășurată în prezent în Ucraina”.