LIVE UPDATE Ziua 235 de război în Ucraina. Bilanțul victimelor din Rusia a ajuns la 65.000 de morți. O bază militară din Belgorod a fost bombardată. Au fost uciși 11 soldați, iar 15 au fost răniți

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 16 iul 2023, 00:10

O bază militară din Belgorod a fost bombardată. Au fost uciși 11 soldați, iar 15 au fost răniți

Sursa: Twitter Libertatea

Cea mai recentă actualizare a Ministerului britanic al Apărării spune că recentele lovituri rusești în Ucraina ar putea degrada semnificativ stocurile de rachete ale acestora. Bilanțul morților de la începutul războiului a ajuns la 65.000 de victime în Rusia.

UPDATE 12.21: Norvegia a arestat un cetățean rus care avea asupra sa o dronă și un aparat de fotografiat după ce a fost văzut făcând fotografii la un aeroport din nordul îndepărtat, aceasta fiind a doua arestare de acest fel într-o săptămână.

Agenția France-Presse relatează că Norvegia se află în stare de alertă maximă ca urmare a relatărilor privind misterioasele apariții de drone în apropierea platformelor de foraj petrolier și de gaze offshore gestionate de principalul producător de energie al țării.

Exploziile gazoductului Nord Stream de luna trecută din Marea Baltică sunt considerate ca fiind rezultatul unui sabotaj.

Citeste si: Coreea de Nord amenință Coreea de Sud cu „contramăsuri militare copleșitoare”, la o zi după ce a lansat o rachetă balistica în apropierea graniței sudice

Bărbatul rus în vârstă de 51 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost arestat vineri sub suspiciunea de pilotaj a unei drone în Norvegia, lucru pe care l-a recunoscut.

Împreună cu alte câteva țări occidentale, Norvegia a interzis resortisanților ruși să survoleze teritoriul său, încălcările fiind pedepsite cu până la trei ani de închisoare.

Într-o declarație, poliția din orașul Tromso din nordul țării a spus:

„Poliția a confiscat o cantitate mare de echipamente de fotografiere, inclusiv o dronă și un depozit de carduri de memorie”.

Rusia continuă „deportările masive și forțate” de cetățeni ucraineni

UPDATE 11.54: Rusia continuă să efectueze „deportări masive și forțate” de ucraineni, care „se ridică probabil la o campanie deliberată de purificare etnică”, potrivit unui grup de reflecție cu sediul în SUA.

În cea mai recentă evaluare a conflictului, Institutul pentru Studiul Războiului notează că oficialii ruși au „recunoscut în mod deschis că au dat spre adopție copii din zonele ocupate ale Ucrainei la familii rusești”.

„Este posibil ca autoritățile ruse să fie angajate, în plus, într-o campanie mai amplă de purificare etnică prin depopularea teritoriului ucrainean prin deportări și repopularea orașelor ucrainene cu cetățeni ruși importați”, a adăugat ISR.

Rusia rămâne posibil fără stocuri de rachete, afirmă serviciile secrete britanice

UPDATE 11.31: Rusia este „probabil incapabilă să producă muniții avansate în ritmul în care sunt consumate”, potrivit celei mai recente actualizări a Ministerului britanic al Apărării.

Ministerul a declarat că atacuri precum cele lansate luni în Ucraina, în care Rusia a lansat aproximativ 80 de rachete de croazieră, reprezintă o „degradare suplimentară a stocurilor de rachete cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, ceea ce probabil va limita capacitatea acesteia de a lovi volumul de ținte pe care îl dorește în viitor”.

Bilanțul victimelor din Rusia a ajuns la 65.000 de morți, potrivit armatei ucrainene

UPDATE 10.44: Numărul estimat al rușilor uciși de la începutul războiului a ajuns la 65.000, potrivit armatei ucrainene.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Conform unei actualizări din această dimineață a Statului Major al forțelor armate ucrainene, bilanțul a crescut cu 300 de morți în ultimele 24 de ore.

Citeste si: Rusia lansează noi amenințări cu privire la al Treilea Război Mondial. „Primirea Ucrainei în NATO” l-ar putea declanșa

Acesta a adăugat că numărul tancurilor pierdute a ajuns la 2.529 și că au fost distruse și 5.193 de vehicule blindate pentru trupe.

UPDATE 10.22: Volodimir Zelenski a declarat că situația din estul Ucrainei este „cea mai dificilă” în apropierea orașului Bakhmut, la câteva zile după ce forțele pro-ruse au anunțat că se apropie de oraș.

„O situație foarte gravă persistă în regiunile Donețk și Lugansk” din Donbas, a declarat președintele ucrainean în discursul său zilnic de sâmbătă.

„Cea mai dificilă este în apropiere de Bakhmut, ca și în zilele precedente. Ne menținem în continuare pozițiile”, arată liderul ucrainean.

Agenția France-Presse a relatat, de asemenea, că declarațiile lui Zelenski au fost făcute după ce forțele separatiste susținute de Rusia în regiunea ucraineană Donețk au declarat, joi, că au capturat două sate din apropiere, Opițeni și Ivangrad.

Trupele rusești bombardează de săptămâni întregi Bakhmut, un oraș viticol și de extracție a sării care era populat de 70.000 de oameni, în speranța de a captura orașul.

UPDATE 9.47: Niciun civil nu a fost ucis în atacul de la o bază militară din regiunea rusă Belgorod, dar mulți soldați au fost uciși sau răniți, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod duminică dimineață.

Viaceslav Gladkov a transmis pe Telegram:

„Un eveniment teribil s-a întâmplat pe teritoriul nostru, pe teritoriul uneia dintre unitățile militare.

Mulți soldați au fost uciși și răniți... Printre răniți și morți nu se află locuitori din regiunea Belgorod”:

Gladkov nu a precizat câți soldați au fost uciși. Agenția rusă de știri de stat RIA a citat Ministerul Apărării, care a declarat că 11 persoane au fost ucise și 15 rănite.

Unele instituții media independente din Rusia au raportat că numărul victimelor a fost mai mare decât cifrele oficiale.

UPDATE 9.32: Un consilier al președintelui Ucrainei a declarat că cei doi voluntari ruși care au deschis focul asupra colegilor lor într-o bază militară au comis atacul după o ceartă legată de religie.

Cel puțin 11 persoane au fost ucise și 15 au fost rănite în schimbul de focuri de armă de sâmbătă, la un teren de antrenament militar din regiunea Belgorod, în sud-vestul Rusiei, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Cei doi atacatori au fost împușcați mortal.