LIVE UPDATE Ziua 25 de război. Președintele Zelenski a transmis un nou mesaj public. Joe Biden nu va merge în Ucraina săptămâna viitoare

Author: Ana Filip
Actualizat: 20 mar 2022, 18:35

Este a 25-a zi din războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. Orașul Mariupol este în continuare cel mai afectat de bombardamentele ruse.

În cea de-a 25-a zi de război în Ucraina, multe orașe sunt încă luate cu asalt de armata rusă. Noaptea trecută s-au auzit raiduri aeriene și bombardamente în circa 18 zone. Cele mai afectate orașe sunt în continuare Mariupol și Harkov, unde multe clădiri rezidențiale au fost parțial sau total distruse seară trecută și cel puțin 260 de civili au fost ucişi în timpul atacurilor, de când armata rusă a invadat Ucraina, potrivit autorităților locale.

Și Președintele Zelenski a transmis din nou un mesaj public prin intermediul căruia a anunțat interzicerea activității partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare.

UPDATE ora 18:10: Joe Biden nu va merge în Ucraina săptămâna viitoare

Secretara de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a transmis că „nu există planuri” pentru o vizită a Președintelui Joe Biden în Ucraina săptămâna viitoare, atunci când acesta va veni în Europa pentru a participa la summit-urile NATO și UE.

„Vizita se va concentra pe continuarea coagulării lumii în sprijinul poporului ucrainean și împotriva invaziei Ucrainei de către președintele Putin, dar nu există planuri de a călători în Ucraina”, a spus Jen Psaki, Secretara de presă al Casei Albe, potrivit digi24.ro

UPDATE ora 14:30: Ucrainenii se așteaptă la un atac al rusilor în vestul țării, la granita cu Belarus

După ce au fost bombardati in zonele de nord, sud şi est, ucrainenii se aşteaptă la un atac si în partea de vest a tarii. Astfel, armata ucraineană crede că Rusia va ataca regiunea Volîn situata la granița cu Belarus.

Ucraina consideră că există un risc ridicat ca un atac asupra regiunii Volîn din vestul Ucrainei să fie lansat din Belarus, a declarat duminică biroul preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

UPDATE ora 11:10: Rusia ataca pentru a doua zi consecutiv cu rachete hipersonice

In timpul nopţii trecute, armata rusa a lansat rachete de croazieră de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi totodata a folosit pentru a doua zi consecutiv, rachete balistice hipersonice, pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării, în regiunea Nikolaev, potrivit AFP şi Reuters.

"O importantă rezervă de carburant a fost distrusă de rachete de croazieră Kalibr trase dinspre Marea Caspică, precum şi de rachete balistice hipersonice trase de sistemul aeronautic Kinjal dinspre spaţiul aerian al Crimeii", a anuntat Ministerul Apărării din Ucraina, in cadrul unui comunicat, potrivit digi24.ro

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

UPDATE ora 9:45: O scoala din Mariupol in care se adaposteau 400 de civili a fost bombardata de armata rusa

Autoritățile din Mariupol au anuntat faptul că armata rusa a atacat o şcoală în care se adăposteau 400 de persoane civile. Pana in acest moment nu au fost furnizate informaţii clare despre cate victime sunt deoarece comunicarea in acea zona a Ucrainei este dificila, conform BBC.

Pe de alta parte, intr-o postare pe Telegram, consiliul din Mariupol a anuntat că întreaga scoala a fost distrusă și multi oameni (femei, copii si batrani) sunt prinsi sub dărâmături.

UPDATE ora 08.45: Australia va impune noi sancțiuni economice Rusiei

În această dimineață Guvernul din Australia a anunțat că va impune o interdicție asupra exporturilor de alumină, minereuri de aluminiu și bauxită către Rusia, în contextul invaziei sale în Ucraina.

„Rusia se bazează pe Australia pentru aproape 20% din nevoile sale de alumină(...) Guvernul va lucra îndeaproape cu exportatorii şi organismele de vârf care vor fi afectate de interdicţie pentru a găși noi pieţe şi a extinde pieţele existente", a transmis Guvernul din Australia, Reuters.

UPDATE ora 08.30: Președintele Zelenski a transmis un nou mesaj public pentru ucraineni și a descris asediul rușilor asupra orașului Mariupol drept un act de teroare

Noaptea trecută Președintele Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj public prin intermediul căruia a spus că ucrainenii au dovedit că își pot apară patria mai bine decât o armata profesionistă care lupta de zeci de ani. Și tot odată a transmis că asediul armatei ruse asupra orașului Mariupol este un act de teroare care va rămâne în istorie.

„Să faci asta unui oraș pașnic, să faci ceea ce ocupanții au făcut, este teroare care va fi amintită peste secole”, a spus Zelenski, potrivit digi24.ro

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 24 de război. Volodimir Zelenski, un nou apel la negocieri. "Este timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim" Regiunea ucraineană Zaporojie, sub stare de asediu

UPDATE ora 07.50: Au fost declanșate sirenele de raid aerian în mai multe orașe ale Ucrainei

În această dimineață au răsunat alertele de raid aerian în majoritatea regiunilor Ucrainei, potrivit publicației The Kiev Independent.
Sirenele au fost declanșate în orașele: Sumî, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîţkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Rivne, Volîn, Cerkasî, Jîtomîr, Viniţa, Odesa.

UPDATE ora 07.00: Zelenski a transmis interzicerea a 11 partide pro-ruse pe perioada în care va fi în vigoare legea marțială

Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare, potrivit dpa. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis această hotărâre prin intermediul unui nou mesaj video seară trecută.

"Activităţile acelor politicieni care vizează diviziunea sau complicitatea nu vor avea succes, dar vor primi un răspuns dur", a declarat preşedinte Zelenski, potrivit digi24.ro

Printre partidele pro-ruse se numără Platforma Opoziţiei- Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care sunt reprezentate în Parlament.

Citeste si: Rusia, avertisment dur către Bulgaria să nu furnizeze armament Ucrainei! Mesajul transmis de autoritățile ruse