Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că atacurile asupra infrastructurii militare și civile din Ucraina vin ca urmare a atacurilor de sâmbătă, 29 octombrie, asupra Flotei rusești din Marea Neagră. În plus, liderul rus a susținut că distrugerile sunt doar începutul și că Rusia e în stare de mult mai mult.
Întrebat dacă loviturile asupra instalațiilor energetice din Ucraina ar putea fi considerate un răspuns la recentele evenimente din Sevastopol, președintele rus a răspuns că „În parte este. Dar
„Evaluăm că au fost explozii acolo, dar nu pot împărtăși o evaluare a pagubelor și nici nu voi avea alte informații de furnizat privind ceea ce ar fi putut cauza aceste explozii”, a declarat un înalt oficial militar american.
Potrivit Statului Major, Rusia a atacat infrastructura militară și civilă cu „ 55 de rachete ghidate de aeronave, dintre care 45 au fost doborâte de apărătorii noștri”
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
ONU a început inspecțiile nucleare din Ucraina
Organismul de supraveghere atomică al ONU a început inspecțiile la două situri nucleare din Ucraina, la cererea Kievului, pentru a răspunde acuzațiilor Rusiei că lucrează la așa-numita 'bombă murdară', a declarat luni șeful organismului de supraveghere, Rafael Grossi.
„Directorul general Grossi a declarat că inspectorii AIEA au început- și vor încheia în curând- activitățile de verificare la (cele) două locații din Ucraina", a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, adăugând că Grossi va furniza "în cursul acestei săptămâni concluziile sale inițiale" despre inspecții.
Citeste si: Cine a fost jurnalista rusă Svetlana Babaieva împușcată mortal într-un poligon din Crimeea
Serghei Şoigu, ministul rus al Apărării, a afirmat, conform cotidianului Le Monde, că Rusia "nu mai poate garanta" circulaţia navelor cu cereale" dacă "Ucraina nu va asuma angajamente că nu va utiliza această rută în scopuri militare".
Cererea Rusiei privind garanţiile a fost condamnată imediat de Statele Unite. "Este vorba de o pedepsire colectivă sau de o acţiune de extorsiune", a afirmat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.
Turcia a cerut Rusiei reanalizeze decizia de suspendare a acordului privind exporturile de cereale. "Continuarea iniţiativei privind cerealele, care a contribuit în mare parte la rezolvarea crizei alimentare mondiale, are o importanţă majoră", a declarat Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, după o discuţie cu omologul său rus, Serghei Şoigu.