LIVE UPDATE Ziua 252 de război în Ucraina. Rusia vrea să amplaseze rachete balistice la nord de Ucraina. Ucrainenii spun că nu au o apărare eficientă împotriva rachetelor balistice iraniene

Author: Diana Tilă
Actualizat: 02 aug 2023, 00:20

Rusia continuă să bombardeze Ucraina. Forțele aeriene ucrainene susțin că nu au o apărare sigură împotriva tipurilor de rachete balistice.

Oficialii dintr-o țară occidentală, care monitorizează îndeaproape programul de arme al Iranului, au dezvăluit că Rusia va primi cel puțin 1.000 de arme, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și mai multe drone de atac din partea Iranului. Rachetele, conform oficialilor militari de la Kiev, ar urma să fie amplasate la granița de nord a Ucrainei. 

Citeste si: În ce condiții va opri Rusia războiul din Ucraina. Doar așa Moscova va fi de acord cu Occidentul

Ucrainenii spun că nu au o apărare eficientă împotriva rachetelor balistice iraniene

Forțele aeriene ucrainene au declarat marți, 1 noiembrie, că în acest moment nu au o apărare sigură împotriva tipurilor de rachete balistice pe care Iranul se pregătește să le trimită Rusiei pentru a le folosi în războiul său împotriva Ucrainei, relatează CNN.

Iuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, a declarat că raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene care sunt furnizate, una de 300 km, iar cealaltă de 700 km, va permite forțelor rusești să lovească oriunde în interiorul Ucrainei.

Citeste si: Rusia ne pune în pericol pe toți! Maia Sandu, discurs important susținut în Parlament: „Rusia a pornit un război pentru că a crezut că i se permite orice”

"Există o mare probabilitate ca acestea să fie livrate în nord, de unde pot fi lansate asupra întregii Ucraine", a declarat Ihnat în cadrul unei conferințe de presă susținute marți la Kiev

Întrebat dacă forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite să se apere împotriva acestor tipuri de rachete balistice iraniene, Ihnat a răspuns că" vor lua toate măsurile și mijloacele de protecție împotriva acestor rachete" pe care le pot lua.

Cu toate acestea, Ihnat a avertizat că "în prezent nu avem o apărare eficientă împotriva acestor rachete. Este teoretic posibil să le doborâm, dar este foarte dificil să o facem cu mijloacele pe care le avem în prezent".

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

"Avem apărare aeriană, nu apărare antirachetă", a adăugat el.

Ihnat a declarat că el crede că Rusiei i se trimit rachetele balistice iraniene pentru a-și spori rezervele tot mai mici de rachete Iskander-M.

"Este evident că aceste rachete le vin pentru a suplimenta aceste Iskander, pentru că, de fapt, ei rămân fără Iskander", a spus el.

Dmitri Medvedev amenință Ucraina cu folosirea armelor nucleare

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a notat, pe Telegram, că eliberarea teritoriilor de către Ucraina reprezintă un „motiv direct” pentru ca Rusia să utilizeze armele nucleare.

Cunoscuta teză a țărilor occidentale: „Rusiei nu i se poate permite să câștige războiul.” Ce înseamnă asta de fapt? Urmați logica formală simplă. Dacă nu Rusia câștigă, atunci va câștiga probabil Ucraina. Scopul Ucrainei în război a fost enunțat de regimul de la Kiev – recuperarea tuturor teritoriilor care i-au aparținut anterior”, a scris Dmitri Medvedev.

Citeste si: Un deputat rus care a avut curajul să-i ceară lui Vladimir Putin oprirea războiului este în comă, la spital. Una dintre ipoteze este că ar fi fost atacat

„Adică să le smulgă de la Rusia. Aceasta este o amenințare la adresa existenței statului nostru și a dezintegrării actualei Rusii. Și asta înseamnă un motiv direct pentru aplicarea clauzei 19 din principiile politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare”, a notat Dmitri Medvedev. În același timp, oficialul rus de rang înalt a precizat că în acest fel Ucraina „p lanifică un conflict nuclear”: „Ce este acesta, dacă nu o provocare directă a unui război mondial cu folosirea armelor nucleare?”, s-a întyrebat retoric Dmitri Medvedev.