LIVE UPDATE Ziua 253 de război în Ucraina. Lupte intense în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas. Statele Unite sunt mulţumite de reactivarea Acordului privind cerealele

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 03 aug 2023, 00:20

Guvernul ucrainean a informat miercuri despre lupte intense care se dau în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas, informează joi dpa.

Adjunctul ministrului apărării, Hanna Maliar, a declarat miercuri, 2 noiembrie, pentru televiziunea ucraineană că zeci de atacuri au fost respinse într-o singură zi. Armata Ucrainei precizează că forțele ruse continuă să atace infrastructura din mai multe regiuni ale țării.

Tot miercuri, Kremlinul a anunțat că Rusia va reveni în acordul privind transportul de cereale prin marea Neagră, din care se retrăsese în weekend, în urma unui atac cu drone asupra navelor de război rusești din portul Sevastopol.

Citeste si: Rusia confirmă participarea la un acord cu privire la exporturile de cereale din Ucraina. Turcia și Națiunile Unite au menținut fluxul exporturilor

Update ora 16:10

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a lansat un apel către comunitatea internaţională "să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei", potrivit agenţiei ucrainene de presă Ukrinform.

Rusia încearcă să-i determine pe partenerii Ucrainei să facă presiuni asupra preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a accepta ultimatumul Moscovei la masa negocierilor şi îngheţarea conflictului, a declarat Mihailo Podoliak într-un interviu acordat la sfârşitul lunii octombrie postului de televiziune german Welt, scrie Agerpres. 

Update ora 13:00

Ucraina spune că nu a dat a Rusiei "garanții scrise" pentru deblocarea situației din Marea Neagră Edit
Ucraina a negat, joi, că ar fi oferit noi garanții pentru ca Rusia să revină în acordul privind coridorul de export al cerealelor pe Marea Neagră.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Într-un mesaj postat pe Facebook, Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a subliniat țara sa nu şi-a asumat nicio obligație nouă, în afara celor existente deja.

Zelenski, despre exportul de cereale 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit în mesajul său de miercuri seară despre exporturile de cereale prin culoarul de pe Marea Neagră, precizând că ”șantajul rusesc nu a dus nicăieri”, astfel că inițiativa continuă.

”Încă o dată, toată lumea a văzut că există o singură amenințare la adresa securității alimentare globale în regiunea noastră, și anume Federația Rusă și nimeni altcineva”, a declarat liderul de la Kiev, transmite președinția ucraineană.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 252 de război în Ucraina. Rusia vrea să amplaseze rachete balistice la nord de Ucraina. Ucrainenii spun că nu au o apărare eficientă împotriva rachetelor balistice iraniene

”De fiecare dată când șantajul rusesc se intensifică, prețurile alimentelor cresc. Și de fiecare dată când lumea nu cedează șantajului, alimentele devin mai ieftine. Și dacă nu ar exista un atac rusesc asupra Ucrainei, nici măcar nu ar exista o amenințare fantomă a crizei alimentare globale.

Pentru că fiecare rachetă rusă care ne lovește porturile, instalațiile de depozitare a cerealelor și centralele electrice care alimentează producția noastră agricolă afectează în cele din urmă viața a zeci de milioane de oameni din multe țări”, a continuat Zelenski.

SUA sunt mulțumite de reactivarea Acordului privind cerealele

SUA, mulțumite de reactivarea Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, după ce Rusia a primit garanții din partea Ucrainei privind demilitarizarea culoarelor de transport. 

"Este important ca acest acord nu doar să fie implementat, ci și să fie înnoit spre sfârșitul acestei luni. Acest lucru ar aduce mai multă stabilitate pe piață și ar exercita presiuni pentru scăderea prețurilor", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit cotidianului Le Monde.

Citeste si: Ucrainenii din Herson sunt scoși cu forța din reigune! Rusia a început demersurile

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit miercuri seară omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru eforturile care au condus la decizia Rusiei de reactivare a Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

"I-am mulțumit președintelui Erdogan pentru participarea activă în menținerea Acordului privind cerealele, pentru susținerea constantă a suveranității Ucrainei și a integrității teritoriale", a declarat Volodimir Zelenski, prin Twitter, potrivit postului de televiziune Sky News.

 


În cadrul emisiunii ”Follow us”, make-up artistul Mirela Vescan a discutat despre noile tendințe în machiaj pentru anul următor, oferind perspective interesante despre direcția în care se îndreaptă industria de frumusețe.