LIVE UPDATE Ziua 265 de război în Ucraina. Xi Jinping și Emmanuel Macron au cerut încetarea focului în Ucraina și reluarea negocierilor pentru pace

Author: Diana Tilă
Actualizat: 15 aug 2023, 00:20

 Emmanuel Macron și Xi Jinping  

Sursa: Facebook Ambasada Chinei in Republica Moldova

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 265-a zi. Volodimir Zelenski cere planul de pace pentru Ucraina.

Luni, 14 noiembrie, Volodimir Zelenski a vizitat orașul Herson, care a fost eliberat de armata rusă. Ucrainenii au ridicat steagul țării în prezența liderului de la Kiev. În plus, președintele Ucrainei vrea să pună capăt războiului, astfel, acesta a cerut liderilor lumii un plan de pace al Ucrainei. Pe front, soldații ruși se regrupează pe malul estic al Niprului unde construiesc mai multe poziții defensive.

 „Nu vom permite Rusiei să aștepte și să își consolideze forțele. Sunt convins că acum este momentul în care războiul Rusiei trebuie și poate fi oprit", a declarat Volodimir Zelenski prin intermediul unei legături video la summitul G20 din Bali.

Volodimir Zelenski cere G20 să aprobe planul de pace pentru Ucraina
[Sursa: Facebook Volodimir Zelenski]

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 264 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski acuză Rusia de crime de război

UPDATE ORA 13:08. Planul lui Zelenski pentru a obține pacea cu Rusia. Cele 10 puncte propuse liderilor G20

Ukrinform a prezentat planul în 10 puncte pe care președintele ucrainean îl are pentru restabilirea păcii în țara sa:

  1. Securitate nucleară- Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA şi al personalului ucrainean;
  2. Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor ţărilor să se alăture iniţiativei Grain From Ukraine- asistenţă alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;
  3. Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare.
    Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a preţului la resursele energetice ruseşti.
  4. Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula "toţi pentru toţi";
  5. Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;
  6. Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă.
  7. Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;
  8. Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;
  9. Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.
  10. Stabilirea sfârşitului războiului.  "Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului", a spus Zelenski.

Volodimir Zelenski cere G20 să aprobe planul de pace pentru Ucraina
[Sursa: Facebook Volodimir Zelenski]

UPDATE ORA 11:18. Xi Jinping și Emmanuel Macron au cerut încetarea focului în Ucraina și reluarea negocierilor pentru pace

În timpul unei întâlniri la summitul G20 din Indonezia, Xi Jinping și Emmanuel Macron au cerut încetarea focului în Ucraina și reluare negocierilor de pace.

Este necesar "să ne unim forţele pentru a răspunde atât provocărilor internaţionale majore, aţi menţionat-o pe cea climatică pentru a numi doar una şi, fără îndoială, cea mai semnificativă, dar şi crizelor internaţionale precum războiul lansat de Rusia în Ucraina pentru care G20 este un format adecvat", a afirmat preşedintele francez la începutul unei întâlniri bilaterale în marja summitului G20 din Bali.

Xi Jinping a spus că poziţia Chinei cu privire la criza din Ucraina este clară și consecventă, susținând încetarea focului, încetarea războiului și discuții de pace. „Comunitatea internațională ar trebui să creeze condiții pentru acest lucru, iar China va continua să joace un rol constructiv în felul său”, a transmis președintele chinez, potrivit CCTV, citat de stirileprotv.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Majoritatea statelor din G20 condamnă războiul din Ucraina

Liderii de stat și guvern din G20 au pregătit draftul unei declarații, consultat de Reuters, care prevede o condamnarea puternică a războiului din Ucraina și subliniază exacerbarea fragilităților din economia globală.

„Au existat alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației și a sancțiunilor”, se spune în draftul declarației, care a fost confirmat de un diplomat european.

„Recunoscând că G20 nu este forumul pentru rezolvarea problemelor de securitate, recunoaștem că problemele de securitate pot avea consecințe semnificative pentru economia globală ”, se arată în comunicat. 

Citește și: Rusia și SUA vor purta primele discuții nucleare de la invazia Ucrainei!

Pe de altă parte, Valeri Zalujni, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a subliniat, într-o discuție cu omologul său american, generalul Mark Milley, că Ucraina nu va accepta negocieri, acorduri sau decizii de compromis.

Mai mult, comandantul a transmis că armata ucraineană va lupta până în ultima clipă, deoarece scopul țării este de a elibera toate pământurile ocupate de armata rusă.

Totodată, Valeri Zalujni a mărturisit că ar exista o condiție pentru negocieri, aceea ca Rusia să părăsească teritoriile ocupate.

Am dat asigurări că vom lupta atâta timp cât vom avea putere. Scopul nostru este să eliberăm toate pământurile ucrainene de sub ocupația rusă. Nu ne vom opri din acest drum sub nicio formă. Armata ucraineană nu va accepta negocieri, acorduri sau decizii de compromis. Există o singură condiție pentru negocieri: Rusia trebuie să părăsească toate teritoriile capturate”, a spus Valeri Zalujni.