LIVE UPDATE Ziua 269 de război în Ucraina. Aproape 450 de copii ucraineni au fost uciși în urma războiului. Cetățenii sunt îndemnați să plece din țară pentru a economisi energie

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 19 aug 2023, 00:25

Cel puțin șase persoane au fost ucise de armata rusă în sud-estul Ucrainei. 

Sursa: Twitter HI_federation

Aproximativ 437 de copii au fost uciși și 837 au fost răniți, afirmă procurorul general al Ucrainei.

UPDATE 14.13: Recenta intensificare a atacurilor cu rachete ale Rusiei în Ucraina are ca scop parțial copleșirea și epuizarea rezervelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

Colin Kahl, subsecretarul american al apărării pentru politică, a declarat că Moscova speră să domine cerul deasupra Ucrainei, forțând Kievul să își folosească toate rezervele de care are atâta nevoie.

„Știm care este teoria rusească a victoriei și suntem hotărâți să ne asigurăm că nu va funcționa, asigurându-ne că ucrainenii primesc ceea ce au nevoie pentru a-și menține apărarea aeriană viabilă”,

a spus acesta.

Ucrainenii sunt îndemnați să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara pentru a economisi energie

UPDATE 13.44: Ucrainenii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara pentru a contribui la economisirea energiei, a declarat șeful celei mai mari companii energetice private din Ucraina.

Atacurile cu rachete rusești au paralizat sistemul energetic ucrainean, autoritățile avertizând că Kievul s-ar putea confrunta cu o „închidere completă” a rețelei electrice odată cu venirea iernii.

În condițiile în care temperaturile au scăzut vertiginos, iar în Capitală a căzut prima zăpadă la începutul acestei săptămâni, oficialii s-au grăbit să restabilească alimentarea cu energie electrică la nivel național după unele dintre cele mai grele bombardamente asupra infrastructurii civile ucrainene de la începutul războiului.

Într-un interviu acordat BBC, Maxim Timchenko, directorul executiv al companiei energetice DTEK, a declarat că sistemul de electricitate al Ucrainei devine mai puțin fiabil cu fiecare atac rusesc.

Reducerea consumului de electricitate este cheia pentru a-l menține în funcțiune, a spus Timchenko. 

„Dacă pot găsi un loc alternativ în care să stea încă trei sau patru luni, va fi de mare ajutor pentru sistem”, a declarat acesta.

El a spus că ucrainenii ar trebui să privească plecarea din țară ca pe o modalitate de a-și ajuta țara să câștige războiul împotriva Rusiei.

„Dacă se consumă mai puțin, atunci spitalele cu soldați răniți vor avea asigurată alimentarea cu energie electrică. Așa se poate explica faptul că, consumând mai puțin sau plecând, contribuie și la ceilalți oameni”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că aproximativ 10 milioane de persoane au rămas fără curent electric, descriind situația energiei electrice în peste o duzină de regiuni ca fiind „foarte dificilă”.

Cel puțin 437 de copii ucraineni au fost uciși în război, afirmă procurorul general

UPDATE 12.41: Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că cel puțin 437 de copii ucraineni au fost uciși și peste 837 au fost, de asemenea, răniț, în urma invaziei Rusiei.

Regiunea estică Donețk a fost cea mai afectată, cu 423 de copii uciși sau răniți, a precizat biroul procurorului într-un comunicat.

Oficialii au precizat că cifrele „nu sunt definitive”, deoarece încă verifică informațiile din zonele de lupte active, din zonele eliberate și din teritoriul încă ocupat de forțele rusești.

„În dimineața zilei de 19 noiembrie 2022, 1.274 de copii au fost afectați în Ucraina ca urmare a agresiunii armate la scară largă a Rusiei. Potrivit rapoartelor oficiale ale procurorilor pentru minori, 437 de copii au fost uciși și 837 au suferit răni de diferite grade de gravitate”, se arată în declarație

UPDATE 9.46: Nouă persoane, inclusiv patru copii, au murit în urma unei presupuse explozii de gaz într-o clădire rezidențială din insula rusă Sakhalin, a anunțat guvernatorul local.

Suspecta explozie de gaz a avut loc într-o clădire din cărămidă construită în anii 1980 în satul Tymovskoye, a anunțat agenția de știri rusă de stat Tass.

Informațiile preliminare ar fi indicat o scurgere de gaz, serviciile de urgență fiind citate că o butelie de gaz de 20 de litri conectată la o sobă de gătit ar fi explodat.

Comitetul de investigație al Rusiei a declarat că investighează cauza dezastrului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cel puțin șase persoane au murit în atacurile rusești din sud-estul Ucrainei

UPDATE 9.50: Forțele rusești și-au dezlănțuit întreaga gamă de arsenal pentru a ataca sud-estul Ucrainei, folosind drone, rachete, artilerie grea și avioane de război care au ucis cel puțin șase civili și au rănit alți șase, a declarat biroul președintelui ucrainean.

Associated Press a relatat că în regiunea Zaporojie, din care o parte a rămas sub control rusesc, artileria a bombardat 10 orașe și sate.

Bilanțul morților în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Vilniansk, joi, a ajuns la 10 persoane, inclusiv trei copii.

În Nikopol, situat peste râul Nipru de centrala nucleară Zaporojie, 40 de rachete rusești au avariat mai multe clădiri înalte, case și o linie electrică.

În urma retragerii sale umilitoare din orașul Herson din sudul țării, Moscova și-a intensificat asaltul asupra regiunii Donetsk din estul țării, unde Ministerul rus al Apărării a declarat, vineri, că forțele sale au preluat controlul asupra satului Opytne și au respins o contraofensivă ucraineană pentru a recupera așezările Solodke, Volodymyrivka și Pavlivka.

Orașul Bakhmut, o țintă cheie a tentativei Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donețk, rămâne scena unor lupte grele, a declarat guvernatorul regional.

UPDATE 9.30: Sâmbătă, liderii din Asia-Pacific au adăugat vocile lor la presiunea internațională asupra Rusiei în legătură cu invazia acesteia în Ucraina, publicând o declarație la summit în care au afirmat că „majoritatea” dintre ei au condamnat războiul.

În afară de înlocuirea numelui organizației, declarația a fost identică cu o declarație G20 emisă săptămâna trecută după un summit în Indonezia.

Citește și: Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală care a aterizat lângă Japonia! Ce înseamnă asta

Cei 21 de membri ai Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific au emis o declarație comună după o zi și jumătate de discuții la Bangkok, în care au criticat conflictul și turbulențele economice globale pe care acesta le-a declanșat.

Comunicatul summitului a fost convenit de toți membrii APEC, inclusiv Rusia și China, care s-a abținut de la criticile publice la adresa Moscovei pentru invazie- dar include o serie de fuduliri diplomatice.

„Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă o suferință umană imensă și exacerbează fragilitățile existente în economia globală.

Au existat și alte opinii și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor”, se arată în comunicat.

Deficitul de energie electrică din Kiev este „critic”, pe fondul penei de curent din Ucraina

UPDATE 9.15: Capitala ucraineană Kiev se află într-o „situație critică” din cauza pierderilor de energie electrică, în timp ce țara se confruntă cu pene de curent care durează ore întregi, spun oficialii, pe fondul atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Tirurile intense de artilerie și rachete au întrerupt furnizarea de electricitate pentru până la 40% din populația țării la începutul iernii, potrivit Associated Press.

Citește și: Declarațiile cutremurătoare ale martorilor după ce două rachete au căzut în Polonia ”M-am speriat că este război”

Șeful rețelei de electricitate din Ucraina a declarat că temperaturile scăzute pun o presiune suplimentară asupra rețelelor energetice.

Volodimir Kudritskyi, directorul executiv al Ukrenergo, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană:

„Înțelegem că inamicul vrea să distrugă sistemul nostru de energie electrică în general, să provoace întreruperi de lungă durată. Trebuie să ne pregătim pentru posibile întreruperi de lungă durată, dar în acest moment introducem programe care sunt planificate și vom face totul pentru a ne asigura că întreruperile nu sunt foarte lungi.

Capitala Kievului se confruntă deja cu un "deficit uriaș de energie electrică”, a declarat pentru AP primarul Vitali Klitschko.  „Aproximativ 1,5-2 milioane de oameni- aproximativ jumătate din populația orașului- au fost scufundați periodic în întuneric, în timp ce autoritățile schimbă curentul electric de la un district la altul. Este o situație critică”.

Acesta a mai precizat că încercările Rusiei de a face Ucraina să se gândească să renunțe „nu vor funcționa”.

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.