LIVE UPDATE Ziua 279 de război în Ucraina. Prima doamnă a Ucrainei vine astăzi la Londra și va susține un discurs. Miniștrii de externe ai NATO se reunesc astăzi și mâine în Capitală pentru discuții despre Ucraina

Author: Lavinia Medrea

Prima doamnă a Ucrainei vine astăzi la Londra și va susține un discurs. Miniștrii de externe ai NATO se reunesc astăzi și mâine în Capitală pentru discuții despre Ucraina

Sursa: Twitter Jasmine Wilkinson/Jens Stoltenberg - colaj Kanal D

Miniștrii de externe ai NATO se reunesc marți și miercuri la București. SUA afirmă că va ajuta Ucraina să facă față pagubelor provocate infrastructurii energetice

Prima doamnă a Ucrainei vine astăzi în Londra

UPDATE 08.18: Oamenii nu ar trebui să uite de războiul din Ucraina de Crăciun, a declarat prima doamnă a țării, înainte de discursul pe care îl va ține, marți, în fața parlamentarilor britanici.

Olena Zelenska va vorbi în fața deputaților și colegilor azi, în cadrul vizitei sale la Londra, la câteva zile după ce Rishi Sunak a făcut prima sa vizită în calitate de prim-ministru la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vorbind în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4, Zelenska va îndemna publicul britanic să nu uite „tragedia” invaziei rusești în perioada sărbătorilor.

UPDATE 08.03: Ritmul activității de transport maritim la nivel mondial va scădea anul viitor, deoarece turbulențele economice, conflictul din Ucraina și impactul pandemiei slăbesc perspectivele comerciale, a declarat, marți, agenția ONU UNCTAD.

Cele mai mari bănci de investiții din lume se așteaptă ca majorarea economică globală să încetinească și mai mult în 2023, după un an zguduit de invazia Rusiei în Ucraina și de creșterea inflației.

Se așteaptă ca încetinirea să aibă un impact asupra transportului maritim, care duce peste 80% din comerțul mondial, deși tarifele de transport al petrolierelor ar putea rămâne ridicate.

Pentru întreaga perioadă 2023-2027, se preconizează o creștere medie anuală de 2,1%, un ritm mai lent decât media precedentă de 3,3% din cele trei decenii, a precizat UNCTAD, adăugând că „riscurile

de depreciere cântăresc puternic asupra acestei previziuni”.

Citește și: Uniunea Europeană poate sancționa țările ca se impun sancționării Rusiei: „UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat și nejustificat”

„Redresarea transportului maritim și a logisticii este în prezent amenințată de războiul din Ucraina, de influența continuă a pandemiei, de constrângerile persistente ale lanțului de aprovizionare, precum și de răcirea economiei chineze și de politica de "zero-Covid", alături de presiunile inflaționiste și de comprimarea costului vieții”, a precizat UNCTAD în raport.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

SUA anunță un ajutor „substanțial” pentru Ucraina în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO din România

UPDATE 07.39: Statele Unite ar urma să anunțe, astăzi, un ajutor financiar „substanțial” pentru Ucraina, în scopul de a o sprijini să facă față pagubelor provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice, au declarat oficiali americani de rang înalt.

Ajutorul, care va fi detaliat de secretarul de stat Antony Blinken în timpul reuniunii NATO în Capitală, „este substanțial și nu este finalul”, a declarat, luni, un oficial de rang înalt pentru jurnaliști, vorbind sub protecția anonimatului și fără a oferi mai multe detalii.

Cu toate acestea, el a precizat că administrația Biden a prevăzut în buget 1,1 miliarde de dolari pentru cheltuieli energetice în Ucraina și Republica Moldova.

Citește și: Șeful NATO ajunge luni la Palatul Cotroceni. „În zilele următoare toți ochii vor fi ațintiți spre București”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu

Miniștrii de externe ai NATO se reunesc marți și miercuri în București, unde se va discuta despre sprijinul acordat de alianță Ucrainei de la invazia rusă.

Germania, care prezidează în prezent G7, a convocat o reuniune marți după-amiază, în marja reuniunii NATO, pentru a discuta despre criza energetică provocată de războiul din Ucraina.

România, precum și Republica Moldova, țara vecină, a fost grav afectată de război, iar aproximativ două milioane de persoane care fug din Ucraina au trecut prin țara noastră.

Bucureștiul găzduiește în prezent aproape 80.000 de refugiați, potrivit cifrelor citate de Washington.