Este ziua 28 din războiul izbucnit între Rusia și Ucraina, iar atacurile continuă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că tot mai mulți civili au de suferit din cauza atacului armatei ruse, astfel că în Mariupol, aproximativ 100,000 de oameni sunt blocați în oraș din cauza bombardamentelor.
La aproape o lună de la izbuncnirea războiului, cele două părți implicate în conflict încă nu au reușit să ajungă la un numitor comun și să încheie un acord de pace.
Ziua 28 de război Rusia-Ucraina. Situație delicată în Mariupol
Orașul Mariupol este printre cele mai afectate de războiul dintre Rusia și Ucraina. În acest context, Volodimir Zelenski atenționează că situația este tot mai grea aici, acuzând că civilii trăiesc în condiții greu de imaginat, având în vedere că nu au putut fi evacuați prin intermediul unor coridoare umanitare.
„Începând de astăzi, în oraș sunt aproximativ 100.000
New satellite images of besieged #Mariupol.
They live under the constant threat of shelling, without water, food and medicine. pic.twitter.com/DTGrhSbB4A — NEXTA (@nexta_tv) March 23, 2022
About a hundred thousand residents of the city are under siege.
Tot în ziua 28 de război, autoritățile din Ucraina au anunțat că trupele ruse ar fi distrus și jefuit un laborator al centralei nucleare de la Cernobîl. Este vorba despre Laboratorul Central de Analiză, loc în care erau procesate deșeuri radioactive.
Mesajul autorităților a fost unul ferm, anunțând că în laborator se aflau „probe foarte active şi mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”. Mai mult decât atât, este vorba despre un laborator care a costat aproximativ 6 milioane de euro și care conținea echipamente scumpe și foarte valoroase.În ultimele zile, există informații potrivit cărora armata ucraineană se află în ofensivă și că ar încerca, în anumite locuri, să recupereze teritoriul ocupat sau capturat de ruși.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Evaluăm că, în unele locuri, ei (n.r. armata ucraineană) încearcă să recupereze teritoriul pe care rușii l-au capturat sau ocupat. Aș putea spune doar că rușii nu și-au atins niciunul dintre obiectivele strategice pe care și le-au propus. Ucrainenii au o apărare foarte solidă. (Rușii- n. red.)au probleme cu logistica și cu susținerea, cu manevrele, nu s-au așteptat la o apărăre atât de solidă. Nu îi vedem integrând forțele aeriene cu cele de la sol așa cum te-ai aștepta de la o armată modernă. Par să opereze independent, în niște bule. Credem că au probleme cu comanda, cu abilitatea de a comunica unii cu alții și între unități. Avem indicii că moralul este o problemă tot mai mare în rândul forțelor ruse care luptă în Ucraina.”, a precizat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, conform sursei citate anterior.
Miercuri începe și vizita președintelui american, Joe Biden, în Europa.
UPDATE ORA 16:40: Rusia cere să fie plătită în ruble pentru livrările sale de gaze naturale
Rusia vrea ca toate țările considerate „neprietenoase” cu Rusia să plătească pentru gazul livrat în ruble rusești. Astfel, Rusia nu mai acceptă plăți în euro sau dolar. Un nou sistem de plăți în ruble ar urma să fie pus la punct într-un interval de o săptămână.
„Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise", a declarat Vladimir Putin, în cadrul unei şedinţe de guvern.
UPDATE ORA 15:50: Noi grupuri de luptă NATO ar putea ajunge în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, consolidarea flancului de est, la sol, pe mare și în aer, reprezintă o necesitate. În acest context, noi grupuri de luptă NATO ar putea fi trimise în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, decizia urmând să fie luată mâine.
„Aliații au răspuns la această criză cu sprijin puternic pentru Ucraina și aplicarea unui cost fără precedent Rusiei. Avem în Europa 100 de mii de soldați americani și 40 de mii de soldați sub comanda directă a NATO. Sunt susținuți cu cinci grupuri de portavioane în Marea Nordului și Marea Mediterană. Mâine vom lua alte decizii. Mă aștept ca liderii să fie de acord să consolidăm postura NATO în flancul de est, la sol, pe mare și în aer. Primul pas este trimiterea a patru noi grupuri de luptă NATO în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Vom avea în total opt grupuri de luptă pe tot flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Trebuie să refacem postura de apărare și de descurajare pe termen lung.”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii extraordinare de mâine a liderilor NATO care va avea loc la Bruxelles, conform biziday.ro.
UPDATE ORA 14:40: Negocierile dintre Rusia și Ucraina, din ce în ce mai dificile
Rusia și Ucraina continuă negocierile, însă fără să ajungă la un numitor comun. Ucraina a anunțat că discuțiile sunt din ce în ce mai dificile.
„Negocerile se desfăşoară destul de dificil, pentru că partea ucraineană are poziţii clare şi de principiu”, a precizat negociatorul-şef ucrainean Mihailo Podoliak, conform AFP, citat de stirileprotv.ro.
UPDATE ORA 13:10: China nu este de acord cu excluderea Rusiei din viitorul summit G20: „Rusia este un stat membru important”
După ce au existat discuții cu privire la o posibilă excludere a Rusiei de la viitorul summit G20, măsură gândită de SUA și de aliații occidentali pentru a sancționa Rusia pentru declanșarea războiului în Ucraina, China a declarat că este împotriva acestui lucru. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, a subliniat că Rusia are un rol important și că nu poate fi luată în calcul o astfel de măsură.
„Rusia este un stat membru important al G20, niciun membru nu are dreptul să excludă un alt stat", a precizat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.
UPDATE ORA 11:50: Ministrul rus de Externe amenință că trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina ar putea declanșa un conflict cu NATO
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, atrage atenția că dacă vor fi trimise forțe internaționale de menținere a păcii în Ucraina, acest lucru ar putea duce la izbucnirea unui conflict direct cu NATO.
„Dacă NATO va trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina, aceasta va fi o ciocnire directă între forţele armate ale Federaţiei Ruse şi Alianţa Nord-Atlantică”, a precizat Serghei Lavrov, conform agenției de presă rusă RIA Novosti.
UPDATE ORA 11:00: Manevere de amploare în Belarus
Armata ucraineană anunță că, în Belarus, foarte aproape de frontiera comună, au loc manevre de amploare. Potrivit informaților făcute publice de autoritățile din Ucraina, echipamente militare ruse şi belaruse se deplasează pe teritoriul Belarusului, conform Agerpres, citat de stirileprotv.ro.
UPDATE ORA 10:00: Emmanuel Macron, o nouă discuție cu Vladimir Putin: „Nu există altă cale de ieşire decât o încetare a focului”
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a implicat activ în medierea conflictului dintre Rusia și Ucraina, astfel că a purtat o nouă discuție cu Vladimir Putin. Cei doi au discutat timp de o oră la telefon, însă nu au reușit să ajungă la un acord. Cu toate acestea, Palatul Elysée a anunțat că Emmanuel Macron este convins că trebuie să fie făcute în continuare eforturi pentru a pune capăt acestui conflict. Pe de altă parte, Rusia nu a dezvăluit prea multe informații despre această discuție, menționând doar că a avut loc la inițiativa Franței.
„Nu există altă cale de ieşire decât o încetare a focului şi negocieri de bună-credinţă ale Rusiei cu Ucraina. Preşedintele Franţei este alături de Ucraina”, a precizat Palatul Elysée.
Citeste si: SUA trimit sisteme de apărare aeriană sovietice Ucrainei. Anunțul făcut de oficialii americani