LIVE UPDATE Ziua 280 de război în Ucraina. Cinci civili din Ucraina au fost uciși de ruși, iar alți 15 au fost răniți. Rusia vrea să investească în infrastructură pentru arme nucleare

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 30 nov 2022, 13:53

Volodimir Zelenski anunță că rușii „plănuiesc ceva în sud”

Sursa: Twitter Andy Vermaut/Twitter H24 NET

Loviturile rușilor au avariat un punct de distribuție a gazului, afirmă un oficial din Zaporojie. Volodimir Zelenski spune că „rezistăm și nu permitem inamicului să își îndeplinească intențiile”.

UPDATE 12.32: Moscova l-a promovat pe inginerul-șef al centralei nucleare din Zaporojie, Iuriy Chernichuk, pentru a deveni șeful acesteia, potrivit agenției nucleare ruse Rosenergoatom.

Postul este vacant din octombrie când, potrivit Kievului, șeful centralei, Ihor Murashov, a fost răpit de autoritățile ruse.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa și situată în estul Ucrainei, este ocupată de forțele rusești din martie.

Ea nu mai produce electricitate din septembrie, dar este în continuare condusă de personalul ucrainean pentru a o menține în siguranță. Moscova a declarat în octombrie că a pus centrala sub controlul autorităților nucleare din Rusia, o măsură pe care Kievul o consideră ilegală.

Operatorul de stat ucrainean de energie nucleară Energoatom a declarat în luna mai că Rusia i-a interzis lui Cerniciuk să părăsească orașul Enerhodar, unde se află centrala, ținându-l pe acesta și pe ceilalți membri ai personalului ca „ostatici”.

De atunci, centrala cu șase reactoare a fost supusă unor bombardamente repetate, ceea ce a atras condamnarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care a cerut crearea unei zone de siguranță în jurul acesteia, propunere la care Moscova s-a opus până în prezent.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele asupra centralei, situată pe un mal al râului Nipru, aflat sub control rusesc, vizavi de teritoriul ucrainean. De asemenea, Kievul acuză Moscova că ascunde echipamente militare la uzină, lucru pe care Rusia îl neagă.

Cinci civili ucraineni au fost uciși marți de forțele ruse

UPDATE 12.43: Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui, a postat pe Telegram că toți cei cinci au fost uciși în Donețk, iar 15 persoane au fost, de asemenea, rănite. Regiunea Donețk a continuat să se confrunte cu bombardamente din partea trupelor rusești.

Alte persoane au fost rănite în regiunile Harkov, Herson și Dnipropetrovsk.

Rusia va investi în infrastructură pentru arme nucleare

UPDATE 12.19: Ministrul rus al apărării a declarat că Rusia se va concentra pe infrastructura armelor nucleare în 2023, inclusiv pe instalațiile care vor găzdui noile sisteme de rachete.

Serghei Shoigu a declarat miercuri, în cadrul unei reuniuni a consiliului de administrație al departamentului, că aceasta va fi o prioritate pentru Rusia anul viitor.

„Atunci când se va pregăti lista de facilități majore de construcție pentru 2023, se va acorda o atenție specială construcțiilor în interesul forțelor nucleare strategice”, a declarat Shoigu.

Luni, Rusia a amânat discuțiile cu SUA privind armele nucleare, afirmând că acestea vor fi reprogramate, dar fără a oferi motive pentru această amânare. Tratatul Start va expira în 2026.

Shiogu a declarat că 300.000 de rezerviști, inclusiv voluntari, au fost instruiți în două luni după ce a fost dat ordinul de mobilizare parțială al lui Vladimir Putin.

Ministrul apărării a spus că au fost folosite peste 100 de tabere de antrenament în Rusia și Belarus.

UPDATE 11.37: Șeful biroului lui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a vorbit miercuri dimineață cu consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan.

Aceștia au discutat despre sprijinul SUA pentru programul „Cereale din Ucraina”, care se derulează pentru a scoate cereale din portul Odesa, și despre sprijinul acordat Ucrainei în lunile de iarnă.

Potrivit agenției de știri Interfax, un purtător de cuvânt a declarat: „Yermak l-a informat pe interlocutor despre situația operațională de pe front, precum și despre posibilele măsuri pe care Rusia le pregătește pentru a continua teroarea împotriva populației civile din Ucraina.

Părțile au discutat despre acordarea de sprijin statului nostru pentru a asigura trecerea perioadei de iarnă”.

UPDATE 11.15: Marea Britanie urmează să semneze un nou acord de comerț digital cu Ucraina, care va oferi țării acces la industria serviciilor financiare britanice.

Prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Șvyrydenko, va semna miercuri acordul cu secretarul britanic pentru comerț, Kemi Badenoch. Oficialii spun că acordul- bazat pe un acord similar încheiat la începutul acestui an între Marea Britanie și Singapore- va sprijini comerțul digital prin facilitarea fluxurilor de date transfrontaliere.

Comerțul digital este considerat a fi deosebit de important în actualul conflict cu Rusia, luptele și deteriorarea infrastructurii făcând comerțul fizic mai dificil.

Acordul permite, de asemenea, o mai mare cooperare între Marea Britanie și Ucraina în ceea ce privește securitatea cibernetică și tehnologiile emergente.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Badenoch a declarat: „Acordul comercial digital de referință convenit astăzi între cele două țări deschide calea pentru o nouă eră a comerțului modern între noi. Acest acord va însemna că întreprinderile și guvernele noastre pot colabora și mai mult și va asigura accesul ucrainenilor la bunurile și serviciile esențiale [pe care le deschide] comerțul digital”.

UE va încerca să înființeze o instanță care să investigheze și să judece crimele de război ale Rusiei

UPDATE 10.19: UE va încerca să înființeze o instanță, susținută de ONU, pentru a investiga și urmări în justiție crimele de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Într-o declarație video, ea a susținut că „invazia Rusiei în Ucraina a adus moarte, devastare și suferințe de nedescris. Ne amintim cu toții ororile de la Bucha. Se estimează că peste 20.000 de civili și peste 100.000 de militari ucraineni au fost uciși până în prezent.

Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile, inclusiv pentru crima de agresiune împotriva unui stat suveran. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să susținem Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, pentru a investiga și urmări în justiție crima de agresiune a Rusiei.

Suntem gata să începem să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru această instanță specializată.

De asemenea, Rusia trebuie să plătească din punct de vedere financiar pentru devastarea pe care a provocat-o. Pagubele suferite de Ucraina sunt estimate la 600 de miliarde de euro. Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru pagubele suferite și pentru costurile de reconstrucție a țării”.

Aceasta a mai propus ca UE „să pună mâna” pe Rusia și să o folosească pentru a finanța reconstrucția.

„Crimele oribile ale Rusiei nu vor rămâne nepedepsite”, a declarat Ursula von der Leyen.

Rusia a negat că a vizat civili și a declarat că nu a comis crime de război, în ciuda dovezilor privind un masacru la Bucha. Președintele Ucrainei a declarat că peste 400 de crime de război au fost comise în Herson în timpul ocupării orașului.

UPDATE 10.02: Comisia Europeană a oferit miercuri o actualizare a planurilor sale de înghețare și confiscare a activelor rusești după invazia Ucrainei.

„Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele executivului UE.

Oficialul UE a precizat că, pe termen scurt, UE și partenerii săi ar putea gestiona fondurile și să le investească.

Veniturile ar urma să ajungă în Ucraina pentru ca, în cele din urmă, să compenseze daunele cauzate țării.

„Vom lucra la un acord internațional cu partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil. Și, împreună, putem găsi modalități legale de a ajunge la el”, a spus Ursula von der Leyen.

UPDATE 9.38: Ucraina susține că au mai fost uciși 500 de soldați ruși în ultimele 24 de ore, ceea ce face ca numărul total al celor care au murit în luptă din 24 februarie să ajungă la aproximativ 88.880.

Citește și: Klaus Iohannis l-a primit pe Jens Stoltenberg la Palatul Cotroceni: „Noi strategii NATO după ce Putin a declanșat războiul”

Statul major al forțelor armate a declarat că a eliminat alte trei tancuri și alte șase transportoare blindate de trupe.

Cifrele privind numărul de victime publicate de Ucraina sunt contestate de Rusia, care spune că bilanțul victimelor din război este mult mai mic.

UPDATE 9.28:  Într-un buletin de dimineață din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Statului Major al forțelor armate, Alexander Štupun, a declarat că Ucraina a fost supusă la o serie de atacuri cu rachete din avioane și artilerie, inclusiv asupra Kivsharivka din Harkov și Sloviansk din Donețk. Ambele se află în estul Ucrainei.

„Amenințarea atacurilor cu rachete ale invadatorilor ruși asupra instalațiilor sistemului energetic și a infrastructurii critice din întreaga Ucraină este încă valabilă”, a continuat el.

Štupun a precizat că atacurile avioanelor rusești au provocat incendii în Kizomis, un orășel de la periferia orașului Herson, în apropiere de estuarul râului Dnipro. Bombardamentele de artilerie continuă asupra orașului Herson însuși.

Citește și: Uniunea Europeană poate sancționa țările ca se impun sancționării Rusiei: „UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat și nejustificat”

Oficialul a adăugat că, drept răspuns, avioanele ucrainene au lansat 15 lovituri asupra pozițiilor și echipamentelor rusești și două atacuri aeriene asupra sistemelor de rachete antiaeriene.

Volodimir Zelenski spune că rușii „plănuiesc ceva în sud”

UPDATE 8.53: În actualizarea sa nocturnă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe Telegram: „În ciuda pierderilor rusești extrem de mari, ocupanții încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk, să câștige un punct de sprijin în regiunea Luhansk, să se miște în regiunea Harkov, plănuiesc ceva în sud.

„Dar noi rezistăm și- cel mai important- nu permitem inamicului să își îndeplinească intențiile”.

Noi lovituri cu rachete asupra regiunii Zaporojie în timpul nopții 

UPDATE 8.38: Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din Zaporojie, a declarat miercuri dimineață, pe Telegram, că loviturile rusești din regiune au lovit peste noapte un punct de distribuție a gazului, provocând un incendiu care a fost, între timp, stins. Nu s-au înregistrat răniți sau victime.

„Într-una dintre localitățile din districtul Zaporojie, un punct de distribuție a gazului a fost avariat în urma loviturii unei rachete (probabil S-300), ceea ce a provocat un incendiu. Acesta a fost eliminat rapid, dar trei străzi au rămas fără gaz. Din fericire, oamenii nu au fost răniți”, a scris el.