LIVE UPDATE Ziua 281 de război în Ucraina. Germania va transfera sistemul antiaerian Patriot la Kiev. Zelenski: ”Toate generațiile de ucraineni îi vor mulțumi cancelarului Scholz”

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 01 sep 2023, 00:05

Armata ucraineană susține că forțele rusești au încercat să avanseze în estul Ucrainei

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Rusia continuă să bombardeze Ucraina. Armata ucraineană susține că forțele rusești au încercat să avanseze în estul Ucrainei și au atacat orașului Herson din sudul țării.

Lupte grele se dau în Ucraina, rușii forțează noi cuceriri. Pe frontul din sud, armata rusă a ocupat poziții defensive și a tras asupra pozițiilor ucrainene și asupra capitalei regionale Herson.

Rusia a bombardat Hersonul cu artilerie în noaptea de miercuri spre joi. O clădire de locuințe și trei mașini din apropiere au luat foc.

 

Update ora 14:00

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a lansat, joi, la Moscova, o serie de atacuri la adresa Occidentului, NATO şi SUA.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministrul rus de Externe a prezentat justificarea Moscovei pentru atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, care au lăsat fără electricitate și căldură milioane de civili.

"Noi dezactivăm instalațiile energetice care permit Occidentului să pompeze arme letale în Ucraina și să ucidă ruși. Așa că nu mai spuneți că SUA și NATO nu sunt participanți la acest război. Voi (SUA și NATO) participați în mod direct. Nu doar cu furnizarea de armament, ci și cu pregătirea personalului militar. Voi antrenați militari (ucraineni) pe teritoriul vostru", a acuzat Lavrov, potrivit presei internaționale.

Zelenski: Germania va transfera sisteme Patriot în Ucraina

Volodimir Zelenski a anunțat miercuri seara, 30 noiembrie, că Germania a hotărât să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina, o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generații întregi de ucraineni îi vor mulțumi cancelarului Scholz, notează news.ro.

„Astăzi am avut o nouă ședință a Statului Major.

Principalele probleme sunt regiunea Doneţk, regiunea Luhansk, regiunea Harkov, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, teritoriile de pe linia frontului și frontiera noastră de stat. Analizăm intențiile ocupanților și pregătim o contramăsură- o contramăsură chiar mai puternică decât acum", a declarat Zelenski în mesajul video pe care îl transmite ucrainenilor în fiecare seară.

De asemenea, liderul de la Kiev a transmis că se pregătește o nouă aprovizionare a militarilor și este luată în calcul furnizarea de noi echipamente și muniții.

"Am organizat separat o reuniune pe probleme de energie și comunicații. Înregistrăm rezultatele a ceea ce s-a făcut deja pentru a ne proteja sistemele. Pregătim noi soluții. De asemenea, pregătim noi soluții pentru a preveni orice ocazie pentru Rusia de a manipula viața internă a Ucrainei. Vom oferi detalii în timp util.

Am dori să lăudăm încă o decizie a Germaniei, care va deveni cu siguranță istorică,  de a transfera sistemul Patriot în Ucraina. Toate generațiile de ucraineni îi vor mulțumi cancelarului Scholz, precum și unei întregi generații de politicieni germani moderni”, a adăugat Zelenski, în încheierea mesajului său, fără a da alte detalii.