LIVE UPDATE Ziua 282 de război în Ucraina. Rușii fac progrese în Bakhmut, însă s-ar retrage din zona Zaporojie. Un consilier al lui Zelenski spune că Ucraina a pierdut până la 13.000 de militari ucraineni 

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 02 sep 2023, 00:40

Soldați ucraineni pe front

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Rusia continuă să bombardeze Ucraina în cea de-a 282-a zi. Ucraina susține că unele unități rusești din Zaporojie se retrag în urma loviturilor încasate de la HIMARS, însă informațiile nu pot fi confirmate.

Statul Major al armatei ucrainene a transmis că unitățile ruse au părăsit așezările Mykhailivka, Polohy și Inzhenerne,  toate orașele de la sud de orașul Zaporojie. Liniile frontului din regiune se desfășoară pe 200 de kilometri pe terenuri agricole ondulate. 

 Joi, Ministerul rus al Apărării a declarat că,  ”ca urmare a acțiunilor ofensive ale trupelor ruse, așezarea Kurdiumivka a Republicii Populare Donețk a fost complet eliberată de unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei”.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 281 de război în Ucraina. Germania va transfera sistemul antiaerian Patriot la Kiev. Zelenski: ”Toate generațiile de ucraineni îi vor mulțumi cancelarului Scholz”

Un consilier al lui Zelenski spune că Ucraina a pierdut până la 13.000 de militari ucraineni 

Miercuri, într-un discurs video, șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că 100.000

de soldați ucraineni au fost uciși. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat ulterior că a fost o greșeală și că numărul se referea atât la cei uciși, cât și la cei răniți.

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a dezvăluit că au murit între 10.000 și 13.000 de militari ucraineni. 

Citește și: Uniunea Europeană poate sancționa țările ca se impun sancționării Rusiei: „UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat și nejustificat”

De asemenea, Podolyak a sugerat că până la 100.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei, la 24 februarie, și că alți 100.000 până la 150.000 au fost răniți, au fost dați dispăruți sau nu s-au putut întoarce în luptă.

„Avem cifre oficiale de la Statul Major General, avem cifre oficiale de la comandamentul de vârf, iar acestea indică [între] 10.000 și 12.500-13.000 de morți”, a declarat Podoliak, pentru postul Kanal 24. „ Suntem deschiși în a vorbi despre numărul de morți”, a adăugat consilierul prezidențial, precizând că numărul soldaților răniți este mai mare decât al celor uciși.

Anchetă privind activitățile ramurii Bisericii Ortodoxe legate de Rusia

Cei mai importanți oficiali de securitate din Ucraina au ordonat o anchetă privind activitățile ramurii Bisericii Ortodoxe legate de Rusia, a declarat Zelenski.

Zelenski a spus că ancheta va analiza dacă ramura moscovită a bisericii are dreptul de a funcționa într-unul dintre cele mai sfinte locuri din Ucraina- complexul Pechersk Lavra din Kiev.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Franța urmărește să atragă India de la furnizorul de arme: Rusia!

„Trebuie să creăm condiții pentru ca nicio entitate dependentă de statul agresor (Rusia) să nu poată manipula ucrainenii și să slăbească țara din interior", a afirmat Zelenski. (Reuters)

"Vom asigura independența completă statului nostru. În special, independența spirituală. Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu în sufletul ucrainean.

Astăzi a avut loc o ședință a Consiliului Național de Securitate și Apărare. Întâlnirea la care am luat în considerare numeroase fapte de conexiuni ale anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor.

Mai întâi. Consiliul Național de Securitate și Apărare a instruit Guvernul să prezinte la Verkhovna Rada un proiect de lege care face imposibil ca organizațiile religioase afiliate centrelor de influență din Federația Rusă să opereze în Ucraina.

Al doilea. Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință a fost însărcinat să asigure examinarea religioasă a Statutului de Management al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru prezența unei legături bisericești-canonice cu Patriarha Moscovei și, dacă este cazul, să ia măsurile prevăzute de lege.

Al treilea. Asigură verificarea prezenței temeiurilor legale și respectarea condițiilor de utilizare de către organizațiile religioase a proprietății aflate pe teritoriul Rezervației Istorice și Culturale Naționale Kyiv-Pechersk.

Al patrulea. Toate organismele responsabile cu asigurarea securității naționale trebuie să intensifice măsurile de identificare a activităților subversive ale serviciilor speciale rusești în mediul religios din Ucraina. Și aplicați sancțiuni personale – numele de familie vor fi făcute publice în curând.

Și al cincilea. Trebuie să ridicăm statutul și să consolidăm capacitățile Serviciului de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de conștiință. Această structură va fi reformată, ceea ce îi va permite să protejeze cu adevărat drepturile și interesele legitime ale ucrainenilor și statului.

Cu aceste decizii și alte decizii, garantăm independența spirituală a Ucrainei", a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.