Au trecut 29 de zile de când a început războiul dintre Rusia și Ucraina, iar atacul continuă. Marile orașe au fost distruse și încă sunt bombardamente, acțiunile armatei ruse punându-i în dificultate pe civilii rămași în orașele din Ucraina. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere oamenilor din întreaga lume să fie solidari cu Ucraina și să iasă în stradă pentru a protesta împotriva Rusiei.
UPDATE 19:55 Biden: „Am răspunde” dacă Putin ar folosi arme chimice
''Astăzi se împlinește o lună de când Rusia a început invazia brutală a Ucrainei. Am ținut un Summit NATO chiar a doua zi. Obiectivul de atunci a fost să avem unitate absolută în trei chestiuni importante: unitate între aliații europeni și americani, să susținem Ucraina prin asistență umanitară și militară, în al doilea rând, să aplicăm cele mai dure sancțiuni economice văzute vreodată, pentru a slăbi economia lui Putin, să-l pedepsim pentru acțiunile lui, în an treilea rând, să întărim flancul estic și pe aliații NATO care erau foarte îngrijorați de ce ar fi putut să se întâmple.
Ziua 29 de război Rusia-Ucraina. Un port de la Marea Azov este în flăcări. Mesajul lui Volodimir Zelenski la o lună de la începutul războiului
Ziua 29 din războiul dintre Rusia și Ucraina a început cu noi tensiuni în Portul Berdiansk, de la Marea Azov.
Imaginile postate pe rețelele de socializare arată că acesta ar fi fost cuprins de flăcări. Un consilier din ministerul de Interne ucrainean a anunțat că un depozit de rachete și arme de artilerie ar fi fost ocupat de ruși. Mai mult decât atât, se pare că rușii trag tiruri de rachete pe tot teritoriul Ucrainei dintr-o bază militară organizată la periferia Melitopolului, conform digi24.ro.⚡️ The port of #Berdyansk is on fire
Presumably, the #Russian occupiers blew up fuel tanks.pic.twitter.com/r6OzC00cmM — NEXTA (@nexta_tv) March 24, 2022
Atacurile asupra Ucrainei continuă la o lună de la izbucnirea războiului, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski atrage atenția că este nevoie ca Rusia să fie oprită, având în vedere că cel mai mult au de suferit civilii.
Volodimir Zelenski a subliniat că e nevoie de o forță colectivă pentru a opri Rusia.„Este deja o lună de apărare împotriva încercării (Rusiei, n. Red.) de a ne distruge, de a ne şterge de pe fața pământului.
Trupele ruse ne distrug orașele. Ucid civili fără discriminare. Violează femei. Răpesc copii. Trag în refugiați. Capturează convoaie umanitare. Jefuiesc. Ard muzee, aruncă școli și spitale în aer. Ținta pentru ei sunt universitățile, cartierele rezidențiale... Orice! Trupele ruse nu cunosc limitele răului.
Dar... Războiul Rusiei nu este doar un război împotriva Ucrainei. Sensul lui este mult mai larg. Rusia a început un război împotriva libertății. Acesta este doar începutul pentru Rusia, pe pământ ucrainean. Rusia încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa. Tuturor oamenilor din lume. Încearcă să arate că doar forța brută și crudă contează.
Acesta este motivul pentru care cu toții trebuie să oprim Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul. Ieşiţi în piețe, pe străzile din oraşul vostru. Faceți-vă vizibili și auziți. Spuneţi că oamenii contează. Libertatea contează. Pacea contează. Ucraina contează", a fost mesajul președintelui Volodimir Zelenski la o lună de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina.
Joe Biden, discuții la Bruxelles cu liderii UE, NATO și G7 pentru a opri războiul
Joe Biden a ajuns la Bruxelles, iar în cursul zilei de joi va discuta cu liderii UE, NATO și G7 despre un set de măsuri prin care să pună punct războiului dintre Rusia și Ucraina. Joe Biden va participa la trei reuniuni importante și sunt luate în calcul noi sancțiuni pentru Rusia, dar și înăspirea celor impuse anterior. În cadrul acestor întâlniri se va vorbi inclusiv despre amenințările Rusiei privind folosirea unor arme chimice sau biologice.
Pe lângă cele trei întâlniri, Joe Biden va face o vizită și la Varșovia, unde va purta o serie de discuții cu președintele polonez Andrzej Duda.
„Pentru a ne asigura că rămânem uniți, pentru a ne consolida hotărârea colectivă, pentru a transmite un mesaj puternic că suntem pregătiți și angajați în acest sens atâta timp cât este nevoie“ așa a motivat consilierul american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, vizita lui Joe Biden în Europa, potrivit biziday.ro.
President Biden arrives in Brussels, Belgium on Air Force One for an emergency NATO summit, G7 meeting, and European Council summit. https://t.co/SzlJsTnrJZ pic.twitter.com/MrcQvwkdkP
— The Hill (@thehill) March 23, 2022
UPDATE ORA 17:10: Armata ucraineană acuză Rusia că transferă arme în Belarus
Ucraina acuză Rusia că se pregătește pentru a încercui Kievul și că transferă arme și echipamente militare în Belarus, dar și că își face provizii în Crimeea
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Conducerea militară rusă începe să realizeze că forțele și mijloacele disponibile nu sunt suficiente pentru a menține teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei și pentru a conduce operațiuni de apărare”, se arată în comunicatul forțelor armate ale Ucrainei.
UPDATE ORA 16:15: Primele decizii după Summitul NATO: „Sporim pregătirea aliaților pentru amenințări chimice, biologice și nucleare”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat primele decizii luate în cadrul Summitului NATO de joi, 24 martie 2022. Ucraina va beneficia de mai mult ajutor din partea NATO, inclusiv pentru a se apăra în fața unui posibil atac chimic, biologic sau nuclear.
„Doar ce am încheiat summitul extraordinar. Oamenii din Ucraina rezistă cu curaj și determinare. Suntem alături de ei. Președintele Zelenski ni s-a adresat, a mulțumit NATO pentru ajutorul oferit și a subliniat importanța asistenței militare. Aliații NATO au stabilit că vor oferi mai multă asistență militară Ucrainei. Liderii au aprobat cele 4 grupuri de luptă, în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Avem 8 grupuri de luptă multinaționale acum, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Avem peste 100.000 de trupe americane care susțin eforturile NATO iar aliații europeni consolidează aceste forțe. Astăzi liderii NATO au fost de acord să reseteze pe termen lung poziția noastră pentru a face față. Vom avea mai multe forțe pe flancul estic pregătit să intervină. Vom trimite mai multe avioane de luptă. Pe mare vom avea mai multe forțe navale de intervenție, submarine și forțe de luptă. Ne vom consolida apărarea cibernetică și vom continua exercițiile. Vom stabili detaliile la următorul summit din Madrid.
Astăzi liderii au fost de acord să pună la dispoziție mai mult ajutor Ucrainei, cu provizii militare suplimentare, drone, sisteme antitanc, la fel și ajutor substanțial financiar și umanitar. Vom face mai mult, inclusiv privind securitatea cibernetică, pentru a ajuta Ucraina să se protejeze de atacuri biologice. Mă bucur că am primit oferte concrete de asistență.
Avem o responsabilitate de a ne asigura că acest conflict nu va avea consecințe și mai mari. Am fost de acord să acordăm sprijin și altor membri, inclusiv Bosnia și Herțegovina. Trebuie să îi ajutăm să își apere suveranitatea. I-am cerut Chinei să se abțină de la a susține eforturile Rusiei, nu trebuie să pună la dispoziție ajutor economic sau militar. Aliații au fost de acord că Belarusul trebuie să înceteze să acționeze ca un complice.
Lărgirea NATO a fost un succes care a contribuit la prosperitatea Ucrainei. Securitatea are un preț, de aceea membri își vor dubla eforturile, vor trimite planuri adiționale. Un număr de membri au anunțat planuri pentru a-și spori bugetele de apărare. Europa și America de Nord rămân împreună.
Vorbim despre descurajarea Rusiei pe termen lung cu mai multe trupe, forțe aeriene. Astăzi am decis să înființăm 4 noi grupuri de luptă. Suntem pregătiți pe termen lung pentru că am tot spus că invazia lui Putin a schimbat mediul de securitate pe termen lung. Este o nouă realitate, noua normalitate iar NATO răspunde pe termen lung. Am văzut informații credibile cu privire la folosirea forței militare asupra civililor și este o mare îngrijorare pentru toți aliații NATO.
Aliații își coordonează eforturile când vine vorba despre securitatea energetică pentru a reduce dependența de Rusia. China ar trebui să se alăture restului lumii și să condamne războiul brutal al Rusiei și să nu o susțină nici economic nici militar.
Am discutat mai multe chestiuni iar mesajul este că trebuie să fim uniți și este nevoie să punem la dispoziție sprijin Ucrainei și trebuie să ne asigurăm că această conflict nu va deveni un război între NATO și Rusia. De aceea am spus că nu vom trimite trupe NATO în Ucraina.
Rusia încearcă să construiască un pretext că Ucraina se pregătește să folosească arme biologice și chimice. Aceste acuzații sunt absolut false. Orice folosire a armelor chimice va schimba total natura acestui conflict. Va fi o încălcare flagrantă a legii internaționale și va avea consecințe pe scară largă și este extrem de periculos. Va afecta oamenii din Ucraina dar există un risc direct asupra celor care trăiesc în țările NATO pentru că ne putem imagina extinderea agenților chimici în atmosferă. Știm că Rusia A susținut regimul Asad în Siria. Acest lucru subliniază importanța încheierii acestui război imediat.
Aliații au fost de acord să furnizeze echipament pentru ca Ucraina să se protejeze, inclusiv echipamente de detecție și protecție, medicale. Am sporit pregătirea aliaților pentru amenințări chimice sau biologice. Generalul Walters a activat elemente speciale de apărare iar aliații trimit sisteme de apărare pentru a sublinia determinarea noastră.
NATO oferă ajutor semnificativ Ucrainei și punem la dispoziție sisteme și arme care ajută Ucraina să atace avioane și tancuri, inclusiv drone. Nu voi intra în detalii, dar pot spune că aliații fac tot ceea ce le stă în putință. Dreptul la autoapărare este înscris în Carta ONU. Avem totuși o responsabilitate pentru a preveni extinderea la scară largă a războiului. Ceea ce facem este că trimitem mult echipament, dar nu vă voi furniza detalii.
Aliații au fost de acord să ofere Ucrainei echipament pentru a se proteja împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare. Acestea includ echipament pentru detectarea, protejare și suport medical, precum și pregătire în caz de contaminare și gestionarea crizelor. Sporim pregătirea aliaților pentru amenințări chimice, biologice și nucleare. Comandanții noștri au activat elementele de apărare chimice, biologice, radiologice și nucleare și aliații sporesc apărarea pentru a consolida noile grupuri de luptă dar și pe cele existente. ”, a precizat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit biziday.ro.
UPDATE ORA 14:40: Volodimir Zelenski acuză Rusia că foloseşte „bombe cu fosfor”
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, acuză Rusia că a fi folosit „bombe cu fosfor” pentru a ataca Ucraina și cere ca vinovații să fie pedepsiți.
„În această dimineaţă(...) au fost bombe ruseşti cu fosfor. Adulţi au fost ucişi şi copii au fost ucişi din nou”, a spus preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video postat pe Telegram, conform News.ro, citat de stirileprotv.ro.
UPDATE ORA 14:20: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dezvăluit ce s-a întâmplat cu Serghei Şoigu și de ce a dispărut din spațiul public
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a abordat subiectul legat de dispariția ministrului rus al Apărării din spațiul public. Dmitri Peskov a precizat că, în prezent, Serghei Şoigu este ocupat cu ceea ce se întâmplă în Ucraina și că din acest motiv nu a mai apărut în spațiul public.
UPDATE ORA 11:20: Klaus Iohannis, primele declarații la Summitul NATO: „România nu este în pericol, românii sunt în siguranță”
Președintele României, Klaus Iohannis, participă la Summitul NATO de joi și a făcut primele declarații cu privire la grupul de luptă care va fi poziționat în România.
„Avem deja, acum înainte să înceapă summit-ul, o veste foarte bună, probabil ați aflat. Conform declarației secretarului general Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede și s-a realizat. Este acel grup de lucru pentru care Franța va fi națiune cadru. Sigur, urmează încă negocieri în cadrul NATO, pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă. Sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede deja. Securitatea începe de acasă, de aceea am decis la ultima ședință a CSAT să creștem alocarea pentru apărare la 2,5% din PIB. Este foarte clar că noi ne dorim să avem aliații alături de noi, dar în același timp ne dorim să avem noi apărarea solidă.
Românii sunt îngrijorați de această situație și vreau să vă spun foarte clar: nu au de ce să se teamă, facem parte din cea mai puternică alianță de apărare. România nu este în pericol, românii sunt în siguranță, prin forțele noastre armate și prin NATO. Forța de menținere a păcii este o idee care nu a fost încă agreată în NATO. Consolidarea flancului estic se face foarte simplu, poziționând armate. Avem nevoie de apărare antirachetă și altele similare. Armele chimice și biologice sunt interzise prin tratatele internaționale și noi sperăm să rămână așa. Nu sunt justificate îngrijorările cu privire la țara noastră, românii pot sta liniștiți, dar nici îngrijorările legate de Moldova nu au justificare.”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.
UPDATE ORA 10:28: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începutul summitului NATO: „Cerem Chinei să se alăture poziției alianței și să nu ofere sprijin pentru invazia Rusiei”
La începutul summitului NATO, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut o serie de declarații referitoare la situația actuală din Ucraina. Jens Stoltenberg a subliniat că dacă Rusia va folosi arme chimice, atunci cu siguranță natura conflictului se va schimba. În plus, secretarul general al NATO a cerut Chinei să ofere sprijin alianței în această perioadă și să nu ajute Rusia.
“Armata Ucraineană este mult mai bine comandată, echipată acum decât în 2014, iar sprijinul altor țări combinat cu curajul ucrainenilor le permite să țină piept armatei ruse. Am oferit armatei muniție și combustibil, aliații oferă mai multe feluri de sprijin Ucrainei, dar am spus clar că nu vom trimite trupe NATO la sol și în aer. Facem asta ca să ne asigurăm că acest conflict nu va evolua dincolo de Ucraina. Orice folosire a armelor chimice va schimba fundamental natura conflictului. Nu voi specula, dar NATO este gata să se apere și să reacționeze la orice fel de atac. A declara o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ar trebui să atacăm sisteme antiaeriene rusești, riscul unui război NATO-Rusia ar fi foarte mare. În privința cheltuielilor naționale pentru aparare văd o urgență în rândul aliantilor. Trebuie să investim mai mult în apărarea noastră, cred că aliații vor fi de acord. Sunt încântat, apropo de Germania care va chelui 2% din PIB pentru apărare. Această investiție a Germaniei va face diferența la nivelul intregii alianțe. Cerem Chinei să se alăture poziției alianței și să nu ofere sprijin pentru invazia Rusiei”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începutul summitului NATO.
Citeste si: Belarus ar putea să ajute Rusia în războiul cu Ucraina. SUA și NATO dețin informații în acest sens