LIVE UPDATE Ziua 31 de război. Forțele armatei ruse au invadat orașul Slavutîci și au capturat primarul orașului. Peste 130 de copii au murit de la începutul invaziei ruse

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 26 dec 2022, 00:20

LIVE UPDATE Ziua 31 de război. Volodimir Zelenski insistă să negocieze cu Rusia. Din estimări, sunt peste 16.000 de soldați morți până acum

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Armata rusă continuă să bombardeze orașele Ucrainei, invazia ajungând, astăzi, la ziua cu numărul 31. Forțele ruse au anunțat că prima etapă a campaniei militare din Ucraina a luat sfârșit, iar a doua etapă va avea în plan „eliberarea completă” a regiunii Donbas. Pe lângă asta, Ucraina a reușit să recucerească câteva orașe și poziții la est de capitala Kiev. Președintele țării, Volodimir Zelenski, a transmis că Rusia ar fi pierdut, până acum, peste 16.000 de soldați.

Update 15:15:  Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, l-a întâmpinat azi pe omologul său american, Joe Biden, la palatul prezidenţial din Varşovia, pentru discuții legate de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit dpa.

„Am primit promisiuni suplimentare de la SUA privind cum va evolua cooperarea noastră în materie de apărare”, a declarat Kuleba, citat de Reuters.

Restricțiile de circulaţie din Kiev au fost anulate

Update 15:10:  Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anulat, astăzi, interdicţia de circulaţie anunţată cu puţin timp în urmă. Acesta a declarat, anterior, că măsura va fi prelungită începând de azi, ora locală 20:00, până luni dimineaţă, la ora 08:00.

Rușii au invadat Slavutîci, construit lângă Cernobîl

Update 15:08:  Armata rusă a preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutîci, de lângă lângă Cernobîl și în care locuiesc angajaţii centralei nucleare, a transmiz, azi, Administraţia Militară a Kievului.

Primarul orașului, Iuri Fomicev, ar fi fost capturat de ruși, potrivit CNN.

Rachetele Rusiei au lovit mai multe ținte militare ucrainene

Update 13:08:  Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a transmis că rachetele de croazieră Kalibr lansate pe mare „au distrus un depozit cu muniții și arme în apropierea așezării Velîki Korovînți, regiunea Jîtomîr”, conform CNN.

„De asemenea, o rachetă de croazieră Onyx de înaltă precizie a distrus o bază de combustibil în zona Nikolaiev, care furniza combustibil Forțele Armate ale Ucrainei din partea de sud”, a mai declarat Konașenkov..

Circulația este interzisă până luni în Kiev

Update 12:20:  O nouă interdicţie de circulaţie urmează să fie impusă la Kiev, începând din această seară, potrivit primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

Noua restricție de circulație a civililor va fi valabilă de azi, ora 20:00, până luni, ora 08:00.

Peste 130 de copii au fost uciși în timpul invaziei ruse

Update 9:50:  Războiul din Ucraina a făcut 136 de copii victime în cele 31 de zile de când a început războiul, a transmis, azi, biroul procurorului general al Ucrainei, într-un mesaj pe aplicația Telegram.

Din cei 136 de copii uciși, 64 au fost omporâți în Kiev, iar 50 au murit în regiunea Donețk.

De asemenea, 199 de copii au fost răniți.

Update 08:58:  Ministerul britanic al Apărării a postat azi dimineață o nouă evaluare a situației războiului pornit de Rusia în Ucraina. Iată care sunt principalele concluzii:

  • Rusia continuă să captureze o serie de orașe ucrainene importante, printre care Harkov, Cernihiv și Mariupol.
  • Armata rusă este ezitantă în ceea ce privește implicarea în operațiuni de infanterie urbană pe scară largă, și preferă, mai degrabă, să folosească bombardamentele aeriene și de artilerie pentru a reuși să demoralizeze forțele de apărare.
  • Rusia ar putea continua utilizarea de foc masivă în zonele urbane, pentru că încearcă să nu mai facă alte pierderi mari, cu prețul unor noi victime civile.

Din ce în ce mai multe spitale din Ucraina sunt bombardate

Update 08:42:  Peste 70 de atacuri separate asupra spitalelor, ambulanţelor şi medicilor din Ucraina au avut loc începând cu 24 februarie, iar numărul crește „în fiecare zi”, conform Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Suntem îngrijoraţi de faptul că acest număr creşte zilnic”, a declarat reprezentantul OMS pentru Ucraina, Jarno Habicht.

Citeste si: Cei doi tineri din Suceava, care au plecat la Kiev să se convingă de existența războiului, s-au întors acasă: „Se bombardează! Era totul distrus”

„Unităţile de sănătate ar trebui să fie locuri sigure atât pentru medici, cât şi pentru asistente, dar şi pentru pacienţi la care să apeleze pentru tratament. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple”, a mai adăugat acesta.

Volodimir Zelenski insistă să negocieze „urgent” cu Rusia

Update 8:20:  Într-un discurs video, vineri seara târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că soldații ucraineni au dat „lovituri puternice” Rusiei și a vorbit iar despre urgența unor negocieri de pace „concrete, urgente, corecte”, potrivit The Guardian.

„Prin împiedicarea acțiunilor Rusiei, apărătorii noștri împing liderii ruși către o idee simplă și logică: este nevoie de discuții. Semnificative, urgente, corecte”, a declarat Volodimir Zelenski, precizând că Ucraina nu o să renunțe la teritoriu.

Armata Ucrainei: „Continuăm să respingem atacurile asupra capitalei Kiev”

Update 7:48:  Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei declară că trupele sale continuă să respingă atacurile forțelor ruse asupra capitalei Kiev, potrivit BBC.

Conform armatei ucrainene, forțele ruse au avut parte de dificultăți în privința rezistenței în fața pierderilor suferite în timpul invaziei, mai ales din cauza efectelor sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

Citeste si: În ce condiții pot fi chemați tinerii la încorporare pentru război. Anunțul făcut de ministrul Apărării, Vasile Dîncu

În plus, armata Ucrainei a declarat că echipamentul Rusiei este în „stare tehnică proastă” din cauza „exploatării prealabile neglijente și depozitării prelungite”. Aceste impedimente au afectat capacitatea Rusiei de a „menține ritmul necesar de luptă și de a atinge scopul final al războiului”, mai precizează comunicatul.

Moscova a desfășurat unități maxime în Crimeea, dar și în regiunile Herson, Zaporojie, Mariupol și Donețk, pentru a „suprima rezistența rezidenților”.

În regiunile Donețk și Lugansk, soldații ucraineni au făcut față atacurilor soldaților ruși și au distrus opt tancuri și 11 unități din echipamentul vehiculelor inamice. De asemenea, forțele ucrainene de apărare aeriană au învins trei avioane și trei vehicule aeriene fără pilot (UAV), care aparțineau Rusiei.

Ce se întâmplă cu plata gazelor rusești. Anunțul lui Emmanuel Macron

Update 7:35:  Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat vineri că cererea lui Vladimir Putin, de a se plăti gazul rusesc livrat doar cu ruble rusești, nu este nici „posibilă”, nici „contractuală”.

Cererea lui  „nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o”, a mai precizat acesta, la finalul summit-ului NATO.

În acest context, „continuăm munca de analiză”, a subliniat acesta. Dar „toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro”, a declarat preşedintele Franţei.

„De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual”, a precizat Emmanuel Macron.

Vladimir Putin a semnat o nouă lege împotriva fake news-urilor

Update 7:30:  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, vineri seară, o lege prin care se pot aplica pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru „informaţii false” legate de acţiunile Moscovei peste hotare

Legea pedepsește „difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile” despre „activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus”.

Pedeapsa poate fi de până la 15 ani de închisoare în cazul în care „informaţiile false” au „antrenat consecinţe grave”.

Joe Biden se întâlnește cu Andrzej Duda pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiaților

Update 7:20: Joe Biden se va întâlni azi cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a vorbi despre modul în care SUA și aliații săi vor gestiona criza refugiaților, potrivit BBC.

Vizita președintelui american în Europa a debutat miercuri la Bruxelles, unde a vorbit cu aliații SUA despre răspunsul global la război.

Volodimir Zelenski a declarat că Rusia ar fi pierdut peste 16.000 de militari

Update 07:10:  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că Rusia ar fi pierdut, până acum, peste 16.000 de soldați, potrivit CNN.

„Numărul pierderilor ruşilor a depăşit 16.000 de victime”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un mesaj video, publicat vineri pe reţelele de socializare.

„Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, a mai declarat preşedintele ucranean.

Volodimir Zelenski a mai declarat, vineri, de asemenea, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol, care au fost duşi la Zaporizhzhia.

„Toate aceste crime de război împotriva civililor din Mariupol şi din alte oraşe ale Ucrainei vor continua să informeze naţiunile lumii”, a încheiat Volodimir Zelenski.