LIVE UPDATE Ziua 316 de război în Ucraina. Ucraina e pe cale să primească blindate de luptă din Franța

Author: Diana Tilă
Actualizat: 05 ian 2023, 14:48

Franța va furniza armatei ucrainene tancuri

Sursa: Facebook Emmanuel Macron / Volodimir Zelenski

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 316-a zi. Rusia continuă bombardamentele.

Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a anunțat miercuri, 4 ianuarie, pe președintele ucrainean, Volodimir Zekenski, că Franța va furniza armatei ucrainene tancuri ușoare, afirmă surse de la Palatul Elysée, citat de cotidianul Le Monde.

"Președintele vrea să suplimenteze această asistență prin aprobarea furnizării de tancuri de luptă ușoare, de tip AMX-10 RC", a declarat un oficial de la Președinția Franței, sub protecția anonimatului.

" Este prima dată când forțele armate ucrainene primesc tancuri de concepție occidentală", a precizat oficialul francez.

UPDATE ORA: 14:47

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, se află, joi, 5 ianuarie, în vizită la Londra, pentru a discuta cu omologul său britanic James Cleverly despre continuarea sprijinului pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

" Cu cât Putin înțelege mai repede că războiul lui brutal de agresiune este sortit eșecului, cu atât va apărea mai repede speranța de a se pune capăt războiului", a

declarat Baerbock înainte vizita sa în capitala britanică, amânată în repetate rânduri.

Baerbock a precizat că va discuta cu Cleverly sprijinul "cu arme, cu ajutoare pe timpul iernii și cu sancțiuni, astfel ca Ucraina să poată câștiga războiul și să putem trăi în libertate și pace".

Vizita șefei diplomației germane la Londra are loc după ce președintele francez Emmanuel Macron a decis să livreze Ucrainei vehicule blindate de recunoaștere de tip AMX-10 RC.

Citește și: Franța urmărește să atragă India de la furnizorul de arme: Rusia!

UPDATE ORA: 12:45

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atenționat joi, 5 ianuarie, că este periculos să subestimăm Rusia și ambițiile liderului rus Vladimir Putin, scrie Reuters.

„Au dat dovadă (rușii -n.r.) de o mare capacitate de a tolera pierderile și suferința.

Nu avem indicii că președintele Putin și-a schimbat planurile și obiectivele în Ucraina. Așa încât este periculos să subestimăm Rusia”, a declarat Stoltenberg la o conferință de afaceri în Norvegia.

UPDATE ORA: 11:50

Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 810 soldați, 3 tancuri, 2 blindate de luptă ale infanteriei, 12 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 avion, 1 elicopter, 2 drone, un echipament special și 12 diferite vehicule:

 

Franța va furniza armatei ucrainene tancuri

De asemenea, Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina va primi mai multe vehicule blindate și în special- tancuri cu roți din producția franceză.

Astfel, liderul de la Kiev i-a mulțumit președintelui Macron.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

"Astăzi avem rezultate noi și puternice ale maratonului nostru diplomatic.

Franța duce sprijinul apărării europene pentru Ucraina la un nou nivel, iar eu îi mulțumesc președintelui Macron pentru această conducere.

Vom primi mai multe vehicule blindate și în special- tancuri cu roți din producția franceză.

Asta transmite un semnal clar tuturor celorlalți parteneri ai noștri – nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri de tip occidental. Și acest lucru este foarte important pentru a restabili securitatea tuturor ucrainenilor și pacea pentru toți europenii.

Înainte de noul „Ramstein” un astfel de semnal este extrem de relevant.

Trebuie să punem punct agresiunii ruse exact anul acesta și să nu amânăm niciuna dintre capacitățile defensive care pot grăbi înfrângerea statului terorist.

Vehiculele blindate moderne occidentale, tancurile de tip occidental sunt doar una dintre aceste capacități cheie.

Mulțumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Mulțumim tuturor celor care ne ajuta!

Slavă Ucrainei!", a transmis Zelenski.

Citește și: Franța apelează la ajutorul Chinei pentru a readuce Rusia la masa negocierilor legate de războiul din Ucraina

Ce a vorbit Klaus Iohannis cu Volodimir Zelenski?

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 4 ianuarie, o discuție prin telefon cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Citește și: Armata rusă poate periclita securitatea centralei nucleare de la Zaporojie. Cât de mare este pericolul nuclear pentru România?

" Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări.

În acest sens, cei doi președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate(...)

În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, președintele Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România" , menționează Administrația Prezidențială de la București.