UPDATE 9.32: Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, a oferit mai multe detalii despre un atac din Zaporojie într-o postare pe Telegram:
„Ocupanții au lansat un atac cu rachete asupra centrului regional. Racheta a aterizat lângă o clădire cu cinci etaje. Cinci persoane, inclusiv doi copii de nouă și 15 ani, au fost rănite de fragmente de sticlă. Copiii au fost spitalizați.
Racheta a lovit teritoriul unei întreprinderi. La fața locului a izbucnit un incendiu. Nu există informații despre victime. Salvatorii lucrează la fața locului”.
Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.
Rusia lansează un atac asupra Zaporojiei, potrivit unor oficiali
UPDATE 9.02
Oleksandr Starukh, șeful administrației regionale de stat din Zaporojie, a declarat că Rusia a lansat un atac cu rachete asupra centrului regional într-o postare pe Telegram în jurul orei locale 1:00.
Citește și: Rusia a anunțat cucerirea orașului Soledar: „O victorie crucială”. Ucraina neagă afirmațiile
„Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra centrului regional și a suburbiilor. Există distrugeri ale infrastructurii civile, rezidențiale și industriale. Au fost primite informații despre mai mulți răniți ușor. Toate serviciile relevante se află la fața locului”, a declarat acesta.
Secretarul consiliului municipal din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a confirmat că trei persoane au fost transportate la spital:
„Rușii au tras din nou asupra orașului nostru.
UPDATE 8.59: Începând de duminică, forțele ucrainene au menținut „aproape sigur” poziții în Soledar, la nord de Bakhmut, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
În weekend, luptele intense au continuat atât în sectorul Kremina, cât și în sectorul Bakhmut al frontului din Donbas, a adăugat Ministerului britanic al Apărării.
„În general, UAF continuă să avanseze treptat linia frontului lor spre est, la marginea orașului Kremina”, se arată în raport. „În ultimele șase săptămâni, atât Rusia, cât și Ucraina au obținut câștiguri greu de obținut, dar limitate, în diferite sectoare.
„În aceste circumstanțe, o provocare operațională cheie pentru ambele părți este de a genera formațiuni de trupe neangajate, capabile, care pot exploata succesele tactice pentru a crea progrese operaționale”, se mai arată în postare.
SUA lansează un program de antrenament pentru forțele ucrainene
UPDATE 8.45: Armata americană a lansat un program extins și mai sofisticat de instruire a forțelor ucrainene, care se concentrează pe lupte pe scară largă și este conceput pentru a consolida capacitatea Ucrainei de a recuceri teritoriile de la forțele rusești, a declarat, duminică, cel mai înalt general al Pentagonului.
Generalul Mark A. Milley, președintele șefului Statului Major interarme al SUA, a declarat că antrenamentul a început duminică în zona Grafenwoehr din Germania și va continua timp de cinci sau șase săptămâni, potrivit unui raport al Washington Post.
Aproximativ 500 de soldați vor trece prin versiunea inițială a antrenamentului, axat pe ceea ce armata numește război cu arme combinate, în care tancurile, artileria, vehiculele de luptă și alte arme sunt „suprapuse pentru a maximiza violența pe care o provoacă”, relatează The Guardian.
„Vrem ca ucrainenii să aibă capacitatea de a-și apăra cu succes țara”, a declarat Generalul Milley.
NATO face aluzie la mai multe arme grele pentru Ucraina
UPDATE 8.37: Secretarul general al NATO a declarat că Ucraina ar putea aștepta în curând mai multe livrări de arme grele din partea țărilor occidentale.
„Recentele promisiuni pentru echipamente grele de război sunt importante- și mă aștept la mai multe în viitorul apropiat”, a declarat Jens Stoltenberg, pentru cotidianul german Handelsblatt, duminică.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Aliații occidentali vor lua în considerare trimiterea de tancuri de luptă către Kiev înainte de o reuniune care va avea loc vineri la Ramstein, în Germania, unde se așteaptă ca guvernele să anunțe cele mai recente promisiuni de sprijin militar.
Volodimir Zelenski a pledat pentru mai mult armament occidental, spunând că „teroarea” rusă poate fi oprită doar pe câmpul de luptă.
Premierul britanic, Rishi Sunak, s-a angajat sâmbătă să furnizeze 14 tancuri Challenger 2 Ucrainei, devenind astfel prima țară occidentală care furnizează tancurile grele pe care Kievul le solicită.
Ambasada Rusiei în Marea Britanie a avertizat că „aducerea de tancuri în zona de conflict... nu va servi decât la intensificarea operațiunilor de luptă, generând mai multe victime, inclusiv în rândul populației civile”.
Vladimir Putin susține că războiul decurge conform planului
UPDATE 8.30: În timp ce forțele rusești și belaruse efectuează astăzi exerciții comune ale forțelor aeriene, într-o demonstrație de cooperare, se pare că pentru președintele rus, Vladimir Putin, totul pare să meargă conform planului.
Liderul rus a declarat anterior la televiziunea de stat Rossiya 1 că ceea ce el numește „operațiunea militară specială” din Ucraina a căpătat un impuls pozitiv și se desfășoară conform planului.
„Dinamica este pozitivă. Totul se desfășoară în cadrul planului ministerului apărării și al statului major”, a continuat liderul rus.
Vladimir Putin a declarat că speră ca soldații să obțină mai multe victorii după ce Rusia a revendicat controlul asupra orașului salinist din estul Ucrainei, Soledar- revendicare contestată de Kiev.
UPDATE 8.20: Ministerul Apărării din Belarus tocmai a emis această declarație cu privire la exercițiile comune ale forțelor aeriene cu Rusia din această dimineață.
„Astăzi a început un exercițiu tactic comun de zbor al unităților de aviație ale forțelor armate ale Republicii Belarus și ale Federației Ruse, care fac parte din componenta de aviație a grupării regionale de trupe”.
Ministerul a adăugat că scopul principal al exercițiului este „creșterea compatibilității operaționale în îndeplinirea în comun a sarcinilor de antrenament de luptă”.
UPDATE 8.16: Rusia și Belarus au început în această dimineață exerciții comune ale forțelor aeriene, declanșând temeri la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.
Potrivit unei declarații publicate pe contul de Telegram al Ministerului Apărării din Belarus, unități ale forțelor aerospațiale ale Rusiei au sosit pe aerodromurile din Belarus duminică seara târziu.
La scurt timp după ora locală 08.00, ministerul a declarat că au început sarcinile planificate de antrenament de luptă.
„O subdiviziune a Brigăzii 120 Gărzi Separate Mecanizate, ca parte a coordonării părților belarusă și rusă a grupării regionale de forțe, a început să efectueze o serie de sarcini de antrenament de luptă
După marșul către terenul de instrucție al 227-lea de arme combinate, militarii vor începe să desfășoare cursuri de control în materie de pregătire de luptă”.
Minskul a declarat anterior că exercițiile sunt defensive. Cu toate acestea, acumularea în curs de desfășurare a trupelor rusești în Belarus, combinată cu o avalanșă de activități militare în țară, este un ecou la ceea ce se întâmpla acolo chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina în februarie, când Moscova a folosit țara ca o trambulină pentru a lansa atacul.
Împreună cu Moscova, Minskul a întărit, de asemenea, exercițiile cu armament și echipament militar.
Bilanțul morților în urma grevei de la Dnipro a crescut la 35 de persoane
UPDATE 7.48: Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete rusești asupra unui bloc rezidențial din Dnipro a crescut la 35 de victime, potrivit oficialilor ucraineni.
Guvernatorul regional din Dnipro, Valentyn Reznichenko, a confirmat că 35 de persoane au fost ucise în atac, într-o actualizare transmisă pe Telegram, în jurul orei 8.30, luni dimineața.
„Operațiunea de căutare și salvare din Dnipro se desfășoară de aproape 40 de ore.
În cursul nopții, salvatorii au scos alți câțiva morți de sub dărâmăturile unei clădiri înalte distruse de o rachetă rusească.
În acel moment, atacul inamic a luat viața a 35 de locuitori ai clădirii. Printre aceștia se numără și doi copii.
39 de persoane au fost salvate, iar 75 au fost rănite. Printre cei răniți se numără 14 copii.
Soarta altor 35 de rezidenți ai clădirii este necunoscută. Căutările de persoane sub dărâmături continuă”.